Jarl A. Dahle er organisatorisk nestleder i Alta Ap og har vært en av partiets lojale tjenere i Alta i mange år. Han tar til ordet for en kraftig utlufting og et oppgjør med en partikultur som han mener ikke er verdig partiet han lever og ånder for.

– For meg er Ap åpne prosesser, medlemspåvirkning gjennom demokratiske prosesser og at vi møtes for å bryne meninger og oppfatninger i det åpne rom. Dessverre opplever jeg at «gamle menn fra en annen tid i partiet» nå forsøker å påvirke nominasjonsproessen gjennom et aktiv spill i kulissene der både trusler og rykter brukes aktivt, sier Dahle.

Omkampen

Han medgir at mye handler om tvekampen  i nominasjonen og spørsmålet om hvem som skal være Altas toppkandidat på lista til Ap ved neste valg. Dahle understreker at han har stor tillit til alle de tre medlemsmøtet i Alta Ap i vår spilte inn til nominasjonskomiteen i prioritert rekkefølge; Steinar Karlstrøm, Bente Haug og Ulf Tore Isaksen. Senere er prioriteringen av lista, som ble vedtatt enstemmig, blitt trukket i tvil. Onsdag vedtok Komsa og Vestre Arbeiderlag (KVAL) å skifte ut Steinar Karlstrøm med Ulf Tore Isaksen som Altas kandidat på listeforslaget, hvor Alta har fått 3. plass.

– Steinar Karlstrøm er min kandidat. Det vil jeg også argumentere for når mitt partilag Østre Alta behandler nominasjonen i neste uke, og når medlemsmøtet i Alta Ap skal gi sin innstilling til nominasjonskomiteen, klargjør Dahle.

Trusler

Han har ingenting i mot at det er krefter i partiet som mener at Finnmark og Ap er mest tjent med å ha Ulf Tore Isaksen på en topplass. Den organisatoriske nestlederen kommer imidlertid med oppsiktsvekkende beskyldninger mot ikke navngitte personer i partiet for å bruke trusler og rykter i kampen for sin kandidat.

– Sentrale personer, både i Alta Ap og listekandidater, er blitt møtt med ulike trusler som går både på person og politikk, hevder Dahle.

Ingalill truet

Etter at Altaposten har konfrontert Dahle med at påstandene må konkretiseres for å kunne verifiseres, velger Dahle å utdype dem.

– De er framsatt av personer som i sin tid har vært vant med å ha styring i denne type prosesser, og som nå ikke vil la partidemokratiet virke. Når jeg sier partiveteraner har jeg vel sagt så mye at de fleste vet hvem jeg sikter til.

– Hva ligger i de påståtte truslene?

– Jeg har fått bekreftet hos den foreslåtte 2. kandidaten Ingalill Olsen at hun skal ha blitt oppringt med beskjed om at det ville komme en strykeaksjon om hun ble å finne i toppen av Ap-lista. Når det gjelder de andre truslene vil jeg ikke gå konkret inn på navn eller hva som ble sagt, bare at de som er blitt utsatt for dette har følt det veldig ubehagelig, klargjør den organisatoriske nestlederen.

Han sier til Altaposten at han har full tillit til Ingalill Olsen og ikke ser noen utfordringer rundt at halve medlemsmøtet i vår ønsket å fjerne henne fra lista. Dahle konstaterer at Olsen har fått tillit hos Alta Ap, både som leder i Finnmark Ap og som listekandidat.

– Må underkjennes

Dahle vil også som organisatorisk nestleder kreve at medlemsmøtet til KVAL (Komsa og Vestre Arbeiderlag) hvor Steinar Karlstrøm ble skiftet ut til fordel for Ulf Tore Isaksen, og hvor Ingalill Olsen ble fjernet fra fast plass, underkjennes.

– Innkallingen til dette møtet er sterkt kritikkverdig, og har kun nådd noen få av medlemmene. Det viser også frammøtet, hvor totalt åtte deltok på møtet, forklarer den organisatoriske nestlederen.

Leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, sier til Altaposten at hun ikke tror at innkallingsproblemene vil være vektige nok til å underkjenne vedtaket. Samtidig vil alle medlemmene i KVAL kunne møte på medlemsmøtet i Alta Ap i neste uke, der Altas innstilling skal avgjøres endelig. Olsen understreker at det er Alta Ap som må ta stilling til Dahles krav.

Gunnar «GM» Mathisen. Foto: Arkiv

– Har aldri truet noen

– Dette kan ikke være alvorlig ment, og det må være noen andre det siktes til.

Det sier partiveteranen Gunnar Mathisen, som ifølge seg selv har en helt perifer rolle i partiet i dag, og aldri har hatt noen ambisjon om å styre nominasjonsprosessen.

– Hvordan skulle jeg ha truet sentrale folk i partiet? Jeg har knapt snakket med sentrale politikere, og langt mindre truet dem. Om det er meg det siktes til, må det være en gedigen misforståelse, sier Mathisen til Altaposten.

Han medgir at han har tatt kontakt med en person i partiet som skal ha uttalt underhånden til media, og som han siden er blitt konfrontert med, at GM hadde ambisjon om å sitte i Spania og styre nominasjonen. Ifølge Mathisen ba han personen ikke tillegge han verken slike motiv eller spre slike rykter.

Slik Altaposten tolker Jarl A. Dahle, er det nettopp Gunnar Mathisen og hans nære allierte han sikter til. Når det gjelder den konkrete trusselen som angivelig skal være gitt leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, bekrefter Mathisen at han har snakket med partilederen om hennes forhold til Alta.

– Det var en samtale hvor jeg rådet henne til å rydde opp i forholdet til Alta Ap, og ikke minst sentrale personer. Bakgrunnen var at den åpne konflikten som har vært mellom Olsen og Alta Ap åpenbart ikke kunne vedvare om hun skulle være høyt plassert på lista. Faren for stryking, eller at folk velger bort Ap, vurderte jeg å være tilstede om ikke noe ble gjort, og fortalte det til Olsen. Det var ingen trussel, men en ærlig vurdering. I tillegg er det flere måneder siden vi hadde den telefonsamtalen, klargjør Gunnar Mathisen.

Han forteller til Altaposten at han ikke vil være i byen når nominasjonen skal avgjøres og derfor heller ikke vil få noen sentral rolle i prosessen.

Ingalill Olsen. Foto: Arkiv

– Vil ikke kommentere trusselpåstand

Ingalill Olsen er taus om påståtte trusler.

– Er det hold i påstanden om at du er blitt ringt opp av en sentral partiveteran gjennom mange år og truet med strykeaksjon i Alta om du blir stående i toppen av lista?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Du vil verken bekrefte eller avkrefte at dette har skjedd?

– Som sagt; dette vil jeg ikke kommentere.

Ikke populær

Forholdet mellom Ingalill Olsen og Alta Ap har over mange år vært anstrengt, ikke minst i forhold til Altas kamp for bedre helsetilbud gjennom en helhetlig utredning av helsetilbud og helsestruktur i Finnmark. Kommunestyret i Alta har enstemmig krevd at de tre sykehusene i Finnmark gis samme status, og at det foretas en funksjonsfordeling mellom sykehusene. Etter at Finnmarkssykehuset og Helse Nord flere ganger har avslått å strukturutrede tilbudet, har kommunestyret i Alta på eget initiativ kjøpt en helhetlig utredning fra et uavhengig og anerkjent konsulentselskap. Rapporten vil foreligge i høst.

I forbindelse med kommunevalgkampen i fjor ble det åpen strid mellom leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, og styret i Alta Ap frontet av daværende leder Bernt Berg og nåværende ordførerfører Monica Nielsen. De hevdet at Finnmark Ap har et årsmøtevedtak på å støtte en slik utredning, noe Olsen tilbakeviste kontant.

– Dette er snøen som falt i fjor. Regjeringen med Høyre og Frp, støttet av Venstre og KrF, har sagt at vi skal ha lokalsykehus i Hammerfest og Kirkenes og et sykehus med lavere status i Alta hvor det også leveres spesialisthelsetjenester. Alta har ikke fått gjennomslag, og det forstår jeg frustrerer både Alta Ap og folk i Alta. Jeg har som leder i Finnmark Ap kun forholdt meg til årsmøtevedtak, sier Olsen.

– Er du innforstått med at ditt forhold til Alta Ap og velgerne i Alta kan gjøre det vanskelig for Ap å vinne et valg i Alta med deg høyt på lista?

– Jeg er ikke valgt som kandidat og kan ikke svare på det. Dette er et spørsmål til de som er nominert på ei liste, og Ap avgjør ikke det før i november.