Alf Christian Losvar er en av mange lokale ryttere som står på startstreken under morgendagens Skaidi Xtreme. Der får de bryne seg på et knippe internasjonale eliteryttere, inkludert UltraBirken-vinner fra sist fredag Søren Nissen som også vant Skaidi Xtreme i fjor.

Tyskerne Karl Platt, Stefan Sahm og Andreas Hartmann er også blant verdens beste offroadryttere med flere internasjonale meritter i bagasjen.

– Disse guttene hevder seg i konkurranser hvor ingen nordmenn er blant topp-20. Så det er et meget sterkt startfelt, sier Losvar som lar seg imponere av det primus motor Odd Peder Wang-Norderud og sykkelklubben i Hammerfest har fått til.

– Odd Peder har kontakter og knytter stadig til seg nye. Samtidig har de klart å lage en pakke som folk har vært ekstremt fornøyd med og som mange snakker om. De har et opplegg hele uka hvor selve rittet bare er en liten del av det hele.  Det de tilbyr er helt unikt og alt dette klarer de å tilby til en overkommelig pris, sier Losvar.

Ingen startpenger

Mens andre ritt betaler de beste rytterne for å komme til start skjer ikke det på Skaidi.

– Å betale eksempelvis Karl Platt det han får for å stille i andre ritt ville vært umulig for oss, sier rittleder Wang-Norderud.

– Forstå meg rett, men det hele handler om vennskap og relasjoner. Vi er blitt kjent med disse guttene og det gjør at de har lyst å komme til oss.

I dameklassen må nederlandske Hielke Elferink, som ble nummer tre i Birken sist helg, finne seg i et favorittstempel.

Bruker av ferien

For å håndtere de 32 deltagerne som har kjøpt et ukelangt program er det behov for frivillige.

– Vi har flere som bruker av ferien sin for å hjelpe oss. Det er helt fantastisk, men jeg tror også de som gjør det synes det er fantastisk å være med. Hele denne uka har vi vært sju personer, i dag er vi 15 og under selve rittet i morgen stiller 85 frivillige, sier en takknemlig Wang-Norderud som ikke ønsker at rittet skal bli større.

– Vi stanger allerede i taket når det gjelder overnattingsplasser, men vi vil heller være det beste rittet med 250-300 deltagere enn å være et dårlig ritt for 1000, sier han.

I løpet av uka har de 32 «fullpakkekjøperne» blant annet besøkt Seiland. I går kveld ble det på rittets Facebook-gruppe lagt ut en film fra turen. Etter 12 natte- og morgentimer var den allerede oppe i 6500 visninger.

– Er ikke den filmen god reklame for både rittet og Finnmark så vet ikke jeg, avslutter Wang-Norderud med et smil.

Avslutter sesongen

Losvar forteller at mange Alta-ryttere tilbringer hele helga på Skaidi.

– Vi er mange som kjører dit i dag og blir til søndag. For flere er dette avslutningen på sesongen og da er det fint å avslutte det hele med en sosial helg. Og en skikkelig fin bankett som kanskje til og med utvikler seg til å bli en fest utover kvelden, avslutter han med et smil.