Kautokeinos «Petter Smart» trår daglig sine sko på verkstedet og bak scenen på Beaivvas. Der får fingrene som regel mye å henge i, men nå har han hatt en vellykket testing av en lys ide.

– Det hørtes for fantastisk ut til å være sant. Smaken på kjøttet er alfa omega, men jeg ville gi det et forsøk, smiler han bredt.

Fikk lyst på kjøtt...

Det begynte med at Ole Thomas fikk lyst på ferskt tørkakjøtt, men høsten er normalt ikke tiden for dette i Indre Finnmark, så han gikk ut på Facebook og spurte om andres meninger og erfaringer. Responsen var heller lunken, da dette er en typisk vårsyssel, og visstnok best egnet for smakens del. Men så fikk han nyss om en konstruksjon testet ut i Sverige – og derfra via litt Reodor Felgen-pusling, så var tørkekassa ferdig til test.

Liker å prøve ut nye ting

Hætta sier sjøl at han liker å teste ut og prøve seg på nye ting, men var litt skeptisk til at en så enkel ting ville fungere. Han fant ut hva han trengte og gikk igang med konstruksjonen.

– Først kjøpte jeg en stablekasse av plast på 60 liter, så annonserte jeg etter en brukt avtrekksvifte for kjøkken. Fant deretter frem fem aluminiumsrør og gikk i gang. La det også ut på Facebook, og responsen var mildt sagt stor. Det virket som at «alle» fulgte med, og ventet på resultatet, flirer han.

VELLYKKET TEST: Etter bare fire dager var tørkakjøttet ferdig og god på smak, konstaterer Ole Thomas Hætta. Foto: Johan Mathis Gaup

Enkelt prinsipp

Og konstruksjonen er så enkel at de fleste får dette til i løpet av kort tid.

– Man borer først hull på begge sider og fester rørene som kjøttet skal henge på, så skjærer man ut hull for vifta på kortsiden og limer fast denne med avtrekken utover. Deretter er det veldig viktig å bore et mindre hull på siden med vifta, for avtrekk av fukt. Disse hullene skal omlag være på omkrets med hullet til vifta, og dette er veldig viktig da man skal trekke fukten ut av kjøttet, ikke gjennom det, forteller han ivrig.

Spent la han lokket på og plugget inn kontakten og startet «maskinen».

– Da var det bare å vente og se, men allerede andre dag så jeg at dette kanskje ville fungere, for da var kjøttet halvert i størrelse. Utfra det jeg hadde lest på nettet skulle dette ta seks dager, forteller Hætta.

SMAKTE FORTREFFELIG: Det hjelper ikke å fikse tørkakjøtt, hvis ikke smaken innfrir. Det gjorde den. Foto: Johan Mathis Gaup

Kortreiste delikatesser

Det skulle imidlertid gå fortere enn som så. Etter bare fire dager var kjøttet tørket så det kunne foretas kvalitetskontroll. Da kunne Ole Thomas konstatere at underet fungerte som det skulle.

– Det var deilig å ta seg litt ferskt tørkakjøtt med noe godt i glasset, om man kan si det sånn. Det var jo det jeg hadde savnet, og derfor ble jeg glad for at dette fungerte. Denne gangen hadde jeg røkt kjøttet litt først, men neste produksjon blir test av spekepølser og etter det tørkakjøtt naturell, smiler han.

– Og det beste med «oppfinnelsen?»

– Det må jo være at man kan produsere ferskt tørkakjøtt på kort tid året rundt, og da vil nok flere kunne lage seg sine egne ekslusive kortreiste delikatesser, kommer det avslutningsvis fra en glad kar med hode for det kreative.