Han kommer fra Asten i Nederland og elsker jobben som turistvert på Sandland brygge. Men flytte permanent, det vil han ikke.

Favoritthobbyen

I årevis har Ad van Schaijk (60) feriert i Norge for å dyrke favoritthobbyen. Fiske naturligvis, spesielt havfiske. Han har opparbeidet solid kunnskap om fiskeslag, gode fiskeplasser og utstyr.

At han havnet på Sandland i Loppa som turistvert er ren tilfeldighet. Og tilfeldigheten er at han valgte Sandland som feriested i 2014.

Da han hadde takket ja til et halvt år i Loppa, startet forberedelsene.

– Jeg jobbet med å lære norsk, blant annet med å lese Altaposten på nett, ler Ad, som forstår mye av språket vårt, men fortsatt strever med å uttrykke seg. Han sier at for å bli bedre i norsk, må folk bli flinkere til å snakke norsk med han i stedet for engelsk.

Familiebrems

Dersom Ad hadde vært alene, ville han nok vurdert å bo i Norge, i alle fall for en tid.  Men businessmannen er sterkt knyttet til Nederland, siden familien bor der. Og de er ikke lystne på å flytte. De vil alle bo i hjembyen og fortsette livene der. Men familien kommer gjerne på ferietur til Sandland, der de ferierte sammen før Ad ble fristet til å jobbe for Stina og Steinar Halvorsen.

I sommer har hans kjære kone Jolanda, sønnen Roman og kjæresten hans Laury tilbrakt tid sammen med husfar i leiligheten han leier i den lille bygda.

– Den første tiden bodde jeg i bobil, forteller Ad.

Han sier det ikke, men under fortellingen ligger det nok følelser om usikkerhet på hva han hadde gitt seg ut på ved å takke ja til å jobbe langt borte fra sine kjære. En ting er å være på ferie, noe annet er å være bundet av jobb.

Savner barnebarnet

Ad er entreprenørgründer med veilegging og steindekor som profesjon. Den eldste sønnen Olaf er sjef når pappa er på tur. Det mener senior går helt utmerket, og på Sandland får han drive med sin profesjon i langt mindre målestokk. I løpet av sommeren har Ad skapt vakre parti rundt turistanlegget ved hjelp av sand og stein.

–  Steinen er samlet i fjæra, og valgt ut for å passe sammen, sier han.

– Mitt første barnebarn var tre måneder da jeg i mars dro til Norge for å jobbe, forteller Ad. På grunn av travle dager for å lære alt om å drive et sted for fisketurisme, har han ikke fått besøkt hjemlandet siden han dro.

– Jeg gleder meg til å reise hjem i oktober, kommer det drømmende.

Kona Jolanda har en jobb hun trives med. Hun er assistent på en kirurgisk klinikk og synes jobben er spennende og givende. Å flytte ville ta fra henne denne trivselen og Ad mener hans kjære ikke ville ha det godt uten en jobb hun trives i. Sønnene har sine liv med kone, barn, kjærester, utdanning og jobb. Dermed veier dette også tungt for Jolanda når det gjelder spørsmål om flytting.

– Så langt har det gått bra. Familien har vært her på besøk, sier Ad. Og vi får hilse på Jolanda, sønnen Roman og kjæresten Laury som skal til å avslutte besøket og reise tilbake til Nederland.

GODT MED FAMILIEBESØK: Jolanda, Ad, Laury og Roman foran leiligheten der Ad bor når han arbeider på Sandland Foto: Anne Mari Aalberg

Møtte Halvorsen

– I 2015 fikk jeg spørsmål fra Stina og Steinar Halvorsen som jeg kunne tenke meg å jobbe for Sandland Brygge, forteller Ad.

Han fikk høre at Steinar vurderte å stille til valg som ordfører og at Stina dermed trengte en medhjelper.

Første arbeidsøkt skulle være et halvt år, og Jolanda sa ja. Selv vurderte Ad sine kunnskaper på området.

– Jeg kan mye om fiske, kan båt, kan snekre og snakker engelsk og tysk, smiler han.

Og sier med overbevisning at han elsker den norske naturen generelt, men havet spesielt. Det var magneten.

Vi spør om han føler at han har fått noen igjen for å takke ja til spørsmålet fra ekteparet Halvorsen.

– I have a beautiful life here, kommer det – og så forteller Ad at medisindosen han har brukt mot høyt blodtrykk, er halvert på det halve året han har tilbrakt på Sandland.

– Om de vil ha meg, kommer jeg gjerne tilbake neste sesong. Da blir jeg ikke så lenge hjemmefra men vil ta noen turer til Nederland, sier Ad van Schaijk.

På spørsmål om hva som trekker en fra det flate treskolandet til værharde Nord-Norge, svarer Ad uten å nøle:

– Fisketurer. Det å være i naturen. Og ønsket om å ta en skikkelig stor fisk.