Knut Kristensen fra Talvik fant steinen allerede på 80-tallet, men det var først i fjor han kontaktet Alta museum for å be om en analyse av steinen han selv synes er svært spesiell.

– Man ser at det er et hakekorsmønster midt på steinen, og etter samtale med en arkeolog og en geolog fra Alta museum i fjor, fikk jeg vite at mønsteret er laget av naturen selv og at det må ha blitt dannet da steinen var varm, forteller Kristensen.

Da han fant steinen i fjæra i talvik hadde han først tenkt at det var nazistene fra 2. verdenskrig som hadde risset inn mønsteret. Men det ble altså tilbakevist.

– Ta kontakt

Arkeolog Karin Tansem ved Alta museum bekrefter at de har blitt kontaktet av Kristensen og at de tok turen utover i fjor.

– Joda, steinen kan vi nok si er rundt 1,8 milliarder år siden, og det mønsteret som er i den ble nok også dannet da, sier Tansem, som forteller at det finnes utrolig mange formasjoner på steiner ute i naturen.

– Blir dere ofte kontaktet av folk som finner steiner eller annet de lurer på?

– Nei, faktisk ikke. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med ting de lurer på, sier arkeologen, som forøvrig kan opplyse at de eldste steinene vi har i Alta er 1,8 milliarder år gamle, mens de yngste formasjonene er 5-600 millioner år gamle.