– Velkommen til oss, sier duoen Karina Sivertsen og Mathilde Schrøder Petersen ved Actic, som håper tar i mot det de tror er et etterlengtet tilbud.

Bak satsingen står Norges Blindeforbund og prosjektleder Ole Petter Anfinsen, som sammen har skapt prosjektet Get Going – et treningstilbud med kostholdsveiledning for blinde og svaksynte. Med seg på laget har de Akademiet for Personlig Trening, Prehabtrening, Naprapatkontoret og Dr. Jo Inge Myhre, som er noen av landets ledende eksperter innen helse.

Det eneste tilbudet

For mange synshemmede er prosjektet Get Going det eneste tilbudet som finnes for trening. Tilbudet som lanseres i uke 36, er et nasjonalt lavterskel gruppetreningstilbud, som skal skape en varig livsstilsendring, øke mobiliteten og skape et felleskap for medlemmer av Blindeforbundet. Her i Finnmark vil treningen finne sted i Alta.

Da de ennå ikke hadde funnet noen personlige trenere i Finnmark, tok Anfinsen kontakt med Karina Sivertsen for å høre om Actic hadde noen dyktige personlige trenere som ville slå et slag for synshemmede.

– Sivertsen var veldig behjelpelig, og både Mathilde Schrøder Petersen og Anastasia Moreva er helt fantastiske, slik at deltakerne skal være i de beste hender. Begge er nå ansatt i Get Going til å utføre et fastsatt treningsprogram, utviklet av treningsfaglig ansvarlig Tommy Lande, og kostholdsveiledning for Finnmark fylkeslag og deres medlemmer som rekrutteres til denne tre-ningen, forteller Anfinsen entusiastisk.

– Uten hjelpen fra Karina og Actic ville det blitt en stor utfordring i Finnmark. Det er flott at det fin-nes lokale krefter som bidrar med kompetanse, slik at også blinde og svaksynte kan få et godt tre-ningstilbud, skryter Anfinsen.

– Utrolig givende

Personlig trener Mathilde Schrøder Petersen har nylig kommet tilbake til Nordlysbyen, etter å ha vært på opplæring i Oslo. Hun stråler av inspirasjon og gleder seg til å ta fatt på sine nye oppgaver.

– Det blir utfordrende, men samtidig er det utrolig givende å få kunne være med på et slikt opplegg, sier Schrøder Petersen.

På kurs har de to personlige trenerne fått blant annet fått opplæring i øvelser tilpasset synshemmede, informasjon om ulike grader av synshemming og hvordan de skal kommunisere og te seg rundt de.

– Det mange glemmer er at de fortsatt er mennesker og fortjener lik respekt på lik linje med alle andre. De vil gjerne være «Turid» eller «Gunnar» ikke «blinde Turid», forteller Schrøder Pedersen og legger ikke skjul på at hun har lært masse:

– Vi har virkelig blitt tatt godt imot av alle i Get Going og fått kunnskap og erfaring vi skal bruke under treningen, men også til vanlig. Alt fra hvordan ulike typer synshemming påvirker personen og hva det krever av oss som personlige trenere, til hvordan vi kan tilpasse øvelser til ulike grupper.

– Jeg er veldig glad for at Ole Petter og Get Going tok kontakt. Dette blir noe vi helt klart kan få bruk til ellers også, sier daglig leder ved Actic Alta, Karina Sivertsen.