– Bortsett fra kobbertaket er vi veldig naturtro. Veggene blir av massivt tre, der det er treet som isolerer. Den dagen kirken ikke er mer, så er det bare en jordhaug tilbake, sier Ulrik Sverdrup-Thygeson, økonom i Tromsø stift, til Altaposten.

Rammesøknaden for bygging av St. Josef kirke på Elvebakken er nå sendt inn og Tormsø stift av den katolske kirken i Norge håper på rask byggestart.

Uten stæsj

Kirken er tegnet av den polske arkitekten Pawel Wlad Kowalski, og har et samlet bruksareal på 200 kvadratmeter. Bygget er et kirkebygg i all sin enkelhet, med et kirkerom med presteområde, et sakristi, toaletter, lekerom for barn og et teknisk rom. I teknisk rom plasseres vann-til-vann-varmepumpe fra energibrønn, for gulvvarme i hele bygget.

– Vi skal være i fremste rekke på oppvarmingsteknologi, på den måten blir fyringsutgiftene veldig lave, sier Sverdrup-Thygesson.

– Hvilken annen teknologi planlegger dere, for eksempel innenfor lyd og bilde?

– Ingenting. Ei kirke skal brukes til messer, da trenger vi ikke sånt stæsj. Hvis presten bare bruker stemmen sin så skal alle kunne høre han i dette kirkerommet, mener Sverdrup-Thygesson.

Fikk ikke kjeller

Det blir plass til 60 kirkegjengere i bygget, men i rammesøknaden framgår det at antallet neppe vil overstige 30. Etter politisk behandling fikk menigheten lov til å bruke kobber på taket i stedet for skifer, men kjelleren måtte droppes fordi kirka ligger i flomsone.

– Det gir oss noen utfordringer i det daglige menighetsarbeidet, men kanskje er det egentlig bra at vi må se på en løsning oppå bakken, sier Sverdrup-Thygesson.

Veggene i elementer av massivt tre hentes antakelig i Tyskland, der slik byggeskikk er mer vanlig. De 25 cm tykke treveggene er selvisolerende og selvventilerende. Det er derfor verken beregnet bruk av kunstig isolasjon som Glava, eller ventilasjonsanlegg.

Glir inn

– Det er uansett begrenset hvor mye ventilasjon man trenger for èn times bruk i uka. Dette er ingen arbeidsplass, påpeker Sverdrup-Thygesson.

– Dette er nesten som goretex for hus, og fungerer fint der det er prøvd, sier arkitekt Magnus Langli hos Haldde Arkitekter, som står som ansvarlig søker.

Treveggene belegges med hvit murpuss utvendig, og som kompensasjon for at man fikk droppe skifertaket vil den katolske kirke legge opp til bruk av skifer på fasaden og på gangstiene rundt kirken.

– Dette blir et stilrent bygg som vil gli fint inn i bebyggelsen på Elvebakken, mener Langli.