Det utspilte seg dramatikk i småbåthavna i Skaialuft i går, da båten «Solplassen» skulle sjøsettes og fraktes til Hakkstabben for restaurering. Kvart på to onsdag ettermiddag rykket nemlig Alta brannvesen ut til småbåthavna for å berge båten fra å gå under.

– Da båten ble satt ut begynte den å lekke. Den var altså ikke godt nok trutnet etter å ha stått på land. De pumpene vi hadde klarte ikke å ta unna vannet, og båten ble da for tung. Og med det økte lekkasjen, forteller Ulf Jørgensen, leder for Alta båtforening, som selv var med på redningsarbeidet.

Båten ble der med dratt inn til fjæra.

Etter en heroisk innsats fra brannvesenet og båteier, Evald Karlsen, klarte de omsider å få tømt båten for vann, slik at den igjen var klar for et nytt forsøk.

– I dag er den langt i fra ille. Motor og alt er i gang igjen, slik at den kan tas til Hakkstabben for restaurering, forteller Jørgensen lettet.

En ny sjanse

Båten «Solplassen» har i løpet av de siste fire årene hatt utallige eiere, men ingen har lyktes med å få den i stand og bort fra småbåthavna i Skaialuft. En torn i siden har noen ytret, men Jørgensen mener den ikke har vært en økonomisk belastning for båtforeningen.

– Igjen vil ha hatt den, og de som har forsøkt har ikke kommet langt med den. Men nå ser det ut som den endelig kan få den eieren den fortjener, sier Jørgensen.

– Planen for båten ikke helt klar enda, vi får se hva det blir til. Det er i alle fall masse på båten som kan brukes. Hvis ikke det går, har jeg har noen barnebarn som ønsker å sette båten på land og starte kafé, sier Karlsen med godt humør etter å ha fått båten i gang.

Reservebåt på slep

Går alt etter planen, tar Karlsen sjansen og fører båten til Hakkstabben i løpet av dagen, men ikke uten en reservebåt på slep.

– Båten går for egen maskin, men jeg tar ingen sjanser, sier han og skratter.

Karlsen har fra tidligere flere båter stående på Hakkstabben og denne blir nummer fire i rekken. Han er selv litt forsiktig med å kalle seg båteier, da han foreløpig ikke har noen papirer på båten.

– Vi får se hva det blir til, gjentar han, og medgir at han har flere prosjekter på gang.