I nye, ennå ganske tomme lokaler i 2. etasje i Kunnskapsparken Syd, har Trine Nilsen Nordeidet og Alf Roger Storhaug hatt sin første arbeidsdag i «Karriere Finnmark». Samtidig har to karriereveiledere startet opp i Vadsø. Sammen med prosjektleder Susanne Lupton utgjør de det nye karriereteamet til Finnmark fylkeskommune.

– Vi gleder oss og er veldig spente. Nå blir det først kursing og sertifisering i digitale karriereverktøy, og så blir veien litt til mens vi går, forteller Trine Nilsen Nordeidet.

Hun og Alf Roger Storhaug skal ha ansvar for å gi mer profesjonell karriereveiledning, primært for voksne over 19 år. Det er over 40 karrieresentere i Norge, men Finnmark, Oslo og Hedmark har ikke hatt slike sentre før nå.

Storhaug kommer fra UiT Norges arktiske universitet, og har lang erfaring fra den videregående skolen med LOSA-ordningen.

– Han har jobbet helt fra grunnskole til universitetsnivå og veiledet gjennom det hele. Trine Nordeidet er utdannet karriereveileder og har bakgrunn fra attføringsbedriften Aksis. Jeg tror de kommer til å utfylle hverandre godt, sier Susanne Lupton.

Individuell veiledning

Finnmarks nye karriereveiledere vil gi individuell veiledning for voksne over 19 år.

– Det kan være ungdommer, men også eldre, og så kan vi gå inn og bistå en bedrift som er i en omstillingsfase, forteller Trine.

De kan også bistå i å få kartlagt kompetansen til flyktninger.

– Vi vil også jobbe mot videregående skole, og samarbeid med rådgiverne der. Så vil vi gi individuell karriereveiledning, forteller Alf Roger.

Bakgrunn

Karriere Finnmark er et partnerskap mellom NAV Finnmark og Finnmark fylkeskommune. Karrieresentrene etableres i Alta og Vadsø. Sentrene skal gi gratis individuell karriereveiledning til voksne over 19 år og i tillegg være et ressurssenter for veiledere i NAV, for rådgivere og lærere i skolen som jobber med karriereveiledning og for andre aktører innen fagfeltet.

– Hvorfor starter dere karrieresentre?

– Norge har i en OECD-rapport vært kritisert for at veiledningen som gjøres av NAV og skolen var veldig fragmentert. Det var store hull i tilbudene. Vi har i Norge mange voksne uten formalkompetanse, og mange tilbydere av veiledere uten at det er godt nok profesjonalisert. OECD mente det var vanskelig for folk i Norge å finne frem i jungelen, sier Susanne Lupton.

– Vi har høyt frafall i både lavere og høyere utdanning, økt antall unge uføre, og vi har omstilling i Norge som vi må ta tak i. Vi tenker at karriereveiledning er viktig her, sier hun.

Karriere-konferanse

Som en kick-off til karrieresentrene, blir det konferanse i Alta 30. august.

– Temaet for konferansen er karriereveiledning i et livslangt løp. Hvordan kan karriereveiledning være en styrke for individet og et samfunn i utvikling, forteller Susanne Lupton.

Målgruppen for konferansen er skolens ledelse, karriereveiledere, rådgivere og veiledere i ungdomsskoler, lærere i faget utdanningsvalg, videregående skoler, PPT, Oppfølgingstjeneste, NAV, attføringsbedrifter, opplæringskontor, arbeidsgiver og arbeidstaker organisasjoner.

Et bredt sammensatt utvalg

– Vi har fått med oss fire karriereveiledere med bred og god, og ulik erfaring. Alle er fra fylket, de har god kjennskap til fylket, med den samiske dimensjonen, og vet hvorfor vi i Finnmark tidligere har valgt bort lange utdanninger for å jobbe i primærnæringene.

– Jeg tror de kommer til å utfylle hverandre godt. Målgruppen vår er de voksne, og jeg har god tro på at disse skal klare det, sier hun.

I Vadsø er det Eirin Tapio og Joana Ranttila som skal være karriereveiledere. Tapio har lang erfaring fra privat næringsliv og har blant annet vært leder for HMS Finnmark. Hun har også gründererfaring og er utdannet NLP-coach. Joana Ranttila har også variert bakgrunn, blant annet fra NAV. Hun er også utdannet coach.

Den offisielle åpningen av «Karriere Finnmark» er 30. august.

– At vi kommer igang nå er god timing i forhold til NOU om karriereveiledning som skal vedtas nå i 2016, sier prosjektleder Susanne Lupton.