Sist lørdag ble seks ungdommer tatt med hasj av politiet i Alta. Tre av disse var mindreårige.

– En kjedelig sak vi ikke ønsker flere av, sier utekontaktene i Alta kommune, Ronny Eidsaune og Sofie Bjørnå. De mener at forebyggende arbeid er viktigere enn noen gang tidligere.

Som utekontakt holder på de på med oppsøkende arbeid med ungdom, noe som betyr at de er ute i miljøene og snakker med dem på daglig basis. Dette gir utekontakten både et unikt innsyn i, og relativt god oversikt over ungdomsmiljøet i Alta.

– Vi kjenner til, og får ofte kontakt med ungdom som er i risikosonen for å havne i narkotikamiljøet. Samtidig er vår oppfatning at miljøet er relativt lite sett i forhold til den store basen med ungdommer vi har i Alta, sier Ronny Eidsaune

Men det er viktig å være tilstede der ungdom er, spesielt nå rett før skolestart.

– Høsten betyr mange nye ansikter i Alta, ungdommer vi ikke har kjennskap til. Det er viktig at ungdom blir tatt godt imot, og vet at de har noen å henvende seg til dersom de havner i en uheldig situasjon. Med andre ord gjelder det å holde seg oppdaterte, sier Eidsaune.

Ønsker tettere oppfølging

– På alle steder, store som små, vil det alltid finnes narkotika. Desto viktigere er det å jobbe med forebyggende arbeid. Ikke kun for å fortelle elever ved en skole farene ved bruk av narkotika, men vi ønsker også å jobbe tett med foresatte, dersom ungdom selv ønsker det, sier Eidsaune.

Et arbeid de er godt i gang med. Siden oppstart i januar 2015 har utekontakten satt sammen en arbeidsgruppe bestående av blant annet politi, barnevernet, helsesøster og andre instanser som er i kontakt med ungdom. Her holder de månedlige møter for å diskutere og kartlegge situasjonen i forhold til ungdom i Alta.

– Samtidig er det den proaktive delen som er viktig. «Brannslokking» kan ofte være for seint. Er man først kommet inn i en type miljø, er det vanskelige og utfordrende å få de ut igjen. Og ofte mer kostbart enn et forebyggende arbeid med ungdom og foreldre, avslutter han.