I disse dager er den unge fiolinisten Signe Johansen (24) fra Alta på en tre ukers turne med  Ungdomssymfonikerne som kort fortalt er er Norges nasjonale ungdomsorkester. Hun er en av de 311 søkere som ble plukket til til å kle opp orkesteret på sitt instrument som er fiolin. Totalt deltar 105 musikktalenter fra hele verden på årets turnè.

Jager musikerdrøm

Hver dag øver de mellom seks til ni  timer og i tillegg kommer egenøving og kammermusikkdeltakelse på toppen av dette. Med andre ord er det musikk døgnet rundt.

– Dette er tredje gang jeg er med og det er like stas hver gang. Dette er jo kremen av de beste unge klassiske musikerne i Norge, så det er kanskje ikke så rart at jeg trives, sier det 24 år gamle musikktalentet fornøyd.

Årets kursdeltakere kommer fra 17 nasjoner. Topp tre blant nasjonene er  Sverige med åtte deltakere, Storbritannia med fire 4 og Spania med tre. Resten av nasjonene som er representert er: Danmark, Nederland, Frankrike, Tyskland, Island, Italia, Litauen, Russland, Serbia, Sør-Afrika, Tyskland, Ukraina og Hong Kong. Blant disse deltar 74 norske studenter fra alle landets fylker.

Jager musikerdrøm

Johansen er en av to som kommer fra Finnmark. Den andre heter Rikard Toften Holst (kontrabass). Han kommer fra Honningsvåg. Johansen studerer for tiden master som utøvende musiker på sitt instrument, som er fiolin, ved konservatoriet i Tromsø.

– Å bli musiker på heltid er drømmen, og det er noe jeg jobber hardt for hver enste dag og denne samlingen er derfor gull verd ettersom jeg får spille med de beste, sier hun.

Backer storheter

Fredag var hun med å backe opp trompetisten Ole Edvard Antonsen og lørdag kveld spilte hun med sangeren Maria Haukaas Mitte og  trombonisten Jens Wendelboe.

– I år har vi har tre vi ulike program som vi skal gjennomføre på ulike konserter. Det er to klassiske og en i populærmusikksjangeren. Lørdag spilte vi diskomusikk med Haukaas Mitte og Wendelboe på Elverum og det var veldig kult, sier Johansen.

SOLIST: Ole Edvard Antonsen som har gjestet Nordlyskatedralen en rekke ganger er en av flere solister som gjester Ungdomssymfonikerne i år. Foto: Kita Eilertsen

Hard konkurranse

Hun sier deltakelsen med Ungdomssymfonikerne gjør at hun knytter kontakter i et yrke hvor det er vanskelig å få fast stilling.

– Det er ikke lett å få fast jobb i et symfoniorkester, men forhåpentligvis så får jeg jobb etter endt utdannelse. Det sies at 50 prosent av de som jobber i profesjonelle orkester har spilt og deltatt med Ungdomssymfonikerne, så det er viktig å være delta på disse samlingene. I tillegg til at det er kult å få spille med disse fantastisk dyktige unge musikerne, så knytter man også kontanter for framtiden. Alle som er med er mellom 18 og 28 år, så dette  eliten av unge musikere som snart skal ut på jobbmarkedet, sier hun.

– Er det så vanskelig å få jobb som fiolinist?

– Helt klart. Nå har det blitt ekstra vanskelig i Norge de siste årene, for man har åpnet opp for at alle fra hele verden kan søke, så det er sikkert 100 søkere per stilling og kun noen få av disse blir invitert til videre prøvespill, så nåløye er lite.

Denne uken drar hun og orkesteret på europaturnè.

– Vi skal spille på Tivoli i København og Konserthauz i Berlin før vi ender opp i Oslo konserthus, sier Johansen som håper at hun etter endt utdannelse ender opp i nord.

– Jeg stortrives i Tromsø og håper å bli i byen. Det skjer nemlig veldig mye på den kulturelle fronten i Tromsø som også har Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, og håpet er å kanskje få jobb hos dem etter hvert, sier den talentfulle strykeren.