Fra nyttår åpnes det for særreaksjon mot «ustraffbare» personer, og i løpet av 2017 kommer lovendringen.

Ronny Berg har selv postkasse nært svindelutsatte Føleide som vi skrev om (tirsdag 9. august 2016), og sier han forstår frustrasjonen med utrygghet og følelsen av at rettssystemet snur ryggen til. Samtidig er systemet vårt slik, sier han, at lovendring tar lang tid. Men nå skjer det ting, så i vårt tilfelle har man faktisk jobbet nokså raskt med å plugge smutthull og få dratt stoler sammen, mener Berg.

– Tilregnelighetsutvalget er ferdig med sin rapport. Den er nå til behandling i lovavdelingen hos justisdepartementet, og siktemålet er en lovendring i 2017, sier Berg, som har flere positive ting å melde.

Et samfunnsproblem

– Det er også kommet på plass en ordning som går på særreaksjoner overfor personer blant annet med psykiske problemer. Her kan det enten ilegges tvungen omsorg, eller psykisk behandling. Denne muligheten for særreaksjon trer i kraft fra 1. januar neste år, sier statssekretæren.

Til spørsmål om hva rapporten konkret sier om tilfeller som det vi er plaget med i Alta, sier Berg at han ikke har detaljene, men at han fester lit til at nettopp disse forholdene er en sentral del av arbeidet som gjøres.

– Dette er et samfunnsproblem, ikke et isolert problem i Alta. Jeg ser det som åpenbart at dette problemet er en del av rapporten og lovendringen. Til nå har slike personer falt mellom to stoler, og domstolene har manglet muligheten til å kunne idømme dem tvungen omsorg. Det blir nå endret, sier han.

Løftet saken

Ronny Berg satt som varaordfører da han første gang sa fra om problemet som Nordlysbyen slet med.

– Jeg sendte en henvendelse til partikolleger i justisen, om samfunnsproblemet og hvor viktig det var med en lovendring. Jeg syns absolutt regjeringsapparatet har vært flinke og tatt tak i det, sier Berg.

Berg tar også politiet i forsvar, som bruker masse ressurser til ingen nytte.

– Jeg skjønner godt at de føler seg maktesløse, og at folk er utrygge fordi politiet kan gjøre så lite. Men nå kommer det hjelpemidler som jeg tror blir gode å ha i slike situasjoner, sier han.