Kulturelle opplevelser som Nordlyskatedralen og Alta Museum er noe av det beste du kan gjøre i Alta, mener Tripadvisor.

– Her ved Alta Museum bruker vi Tripadvisor aktivt, og leser hva folk skriver om oss. Det gjør nok de fleste bedriftene i reiselivsbransjen, sier Anita Tapio, seksjonsleder for marked ved Alta Museu - verdensarvsenter for Bergkunst. Hun bruker tjenesten på privaten også.

– Det gjør jeg, og antall anmeldelser er viktig. Jo flere jo bedre, for det sier noe om hvor solid og troverdig anbefalingen er, sier hun.

Dropper skrivingen

Tapio tror at det er de fornøyde og de misfornøyde som har størst anmelderlyst etter et besøk.

– De midt på treet, sånn passe fornøyd, lar nok stort sett være å skrive anmeldelse, sier hun.

Tripadvisor hevder å gjøre det enklere å få det beste ut av reisen, uansett hvor i verden man drar. Tilknyttete nettsteder, for det meste reiselivsbedrifter, sies å utgjøre det største reisefellesskapet i verden, med 340 millioner unike besøkende per måned.

Vekst også i år

For vår del kan Alta Museum vise til størst antall anmeldelser, og få om noen har mer erfarne brukere.

– Vårt segment blir kalt "det grå gullet," og overvekten av eldre betyr at våre anmeldere er erfarne reisende, bekrefter hun. Sesongen 2015 var en rekord for Alta Museum, med 19 prosent vekst og utmerkelsen Travellers' choice.

– Så langt i år ligger vi 2 prosent høyere enn i fjor, og særlig mai og juni var veldig bra. Juli har vært litt ned, så vi er spent på august, sier seksjonslederen. Dårlig vær er både pluss og minus, sier hun.

– Gråvær er museumsvær, men samtidig har vi helleristningene ute. Da er godt vær en fordel, så det jevner seg ut, sier Tapio.

Tilfeldig eller ei?

I Alta kommer også friluftsopplevelser som hundekjøring godt ut hos Tripadvisor. Siden antall anmeldelser er avgjørende, vil den innbyrdes rangeringen som Tripadvisor opererer med for Nordlysbyen, framstår som ganske tilfeldig. For eksempel er Alta Museum med sine 256 anmeldelser øverst på listen over turer i Alta, dette selv om de scorer et halvt poeng lavere enn Gargia fjellstue, som med sine 6 anmeldelser står som nummer 9 på listen. Her er listen over det Tripadvisor anser som de 10 beste turene i Alta:

Hund populært

1. Alta Museum – Verdensarvsenter for Bergkunst. Scorer 4,5 av 5 hos 256 anmeldere. 2. GLØD Explorer. Scorer også 4,5 av 5 hos 88 anmeldere. 3. Holmen Husky – Dog Sledding Tours. Scorer 5 av 5 hos 67 anmeldere. 4. Trasti & Trine AS. Scorer 5 av 5 hos 30 anmeldere. 5. Northern Lights Husky Day Tours. Scorer 5 av 5 hos 28 anmeldere. 6. Pæskatun Tours. Scorer 4,5 av 5 hos 27 anmeldere. 7. Nordlysbadet. Scorer 4,5 av 5 hos 14 anmeldere. 8. North Adventure AS. Scorer 5 av 5 hos 9 anmeldere. 9. Gargia Fjellstue Snowmobile Adventures. Scorer 5 av 5 hos 6 anmeldere. 10. Parken Gard Husky. Scorer 5 av 5 hos 2 anmeldere.

turistenes valg

IKKE VÆRAVHENGIG: Nordlyskatedralen er som turistatraksjon ikke væravhengig. Foto: Lill Vivian Hansen

Nordlyskatedralen og Gargia Fjellstue fått utmerkelsen Travelers Choice 2016 fra TripAdvisor.

Travelers Choice Awards ble etablert 2002 og blir regnet som en høythengende bransjepris i reiselivsnæringa. Her er det nemlig de reisendes meninger og anmeldelser som ligger til grunn for tildelingen. Utmerkelsen kan gis i flere kategorier – attraksjoner, destinasjoner, spisesteder, overnattingssteder, hoteller og ting å gjøre.

Nr. 1 – ting å gjøre

Nordlyskatedralen troner som nr. 1 av 26 «ting å gjøre» i Alta på nettstedet.

Gunnar Tangvik, Alta kirkelige fellesråd, synes dette er veldig hyggelig. Selv har han ikke oversikt over årets besøkstall, men har registrert en markant økning i antall besøkende denne sommeren – flere busser og flere individuelle besøkende.

– Det er veldig fint at så mange kommer innom kirken, og de fleste er veldig begeistret for bygget. Dessuten er det ikke væravhengig.  I år kan jo det ha en medvirkende årsak til økningen, sier han, og viser til en del regntunge dager denne sommeren.

Kommersiell satsing

Den store satsingen mot turistene kommer imidlertid til neste år når den planlagte nordlysattraksjonen i lokalene i underetasjen skal stå ferdig. Et eget selskap som eies av Alta Kommune, Alta kirkelige fellesråd, Scandic og Thon Hotel Alta vil da stå for markedsføringa av Nordlyskatedralen og den nye nordlys-satsinga.

– Denne utmerkelsen i TripAdvisor vil utvilsomt være verdifull markedsføring for oss, ryktene sprer seg fort, fastslår Tangvik.

Nr. 1 – overnatting

Gargia fjellstue har også fått utmerkelsen «Travelers Choice 2016» men innenfor kategorien overnatting. I tillegg har de fått utmerkelsen «Tripadivsor Certificate of Excellence Awards 2016».

– Det er klart at dette har mye å si for oss – det gjør jo at turistene – spesielt utenlandske gjester – velger oss, sier Sølvi Monsen, som eier og driver Gargia fjellstue.

– Det er mange som bruker TripAdvisor når de skal ut å reise, også jeg, fastslår Monsen.

Til nå ligger årets besøkstall omtrent som i fjor for fjellstua.

– Men vi merker allerede nå at vintersesongen kommer til å ta seg opp, avslutter Monsen.