Millionene fløy i et rasende tempo da hovedentreprenøren på nyterminalen på Gardermoen lot snekkerne i 2tal gjøre samme jobben flere ganger uten å betale for seg

2015 endte med et underskudd før skatt på 10,7 millioner kroner. Mange år med gode tall, sterk drive og optimisme endte med en solid krasjlanding i 2015.

Årsaken er ene og alene byggingen av ny terminal på Oslo lufthavn.

– Det er viktig å få fram at det kun er dette ene prosjektet som ødela for oss i fjor. Drifta forøvrig var sunn og god, sier styreleder Bengt Slettli, eier av 35% – og daglig leder da 2tal AS gikk inn i oppdraget i mai 2014.

Virket enkelt og greit

Etter godt samarbeid i et hotellprosjekt i Tromsø med Kruse Smith, landets sjette største entreprenør, ble 2tal spurt om å være med på laget når den nye piren med 15 flyporter skulle bygges på Gardermoen. Oppdraget startet i mai 2014 og skulle ha en varighet på ni måneder.

– Dette var en periode da vi ikke hadde så mye å gjøre. I utgangspunktet var det rett-fram tømmerarbeid, med stendere, kryssfinèr og gips. Vi lagde utvendige renner, gesimser og himling oppå det nye terminalbygget. Å sende arbeidsfolk med fly til Gardermoen er i utgangspunktet enklere enn å kjøre bil til Honningsvåg, så dette virket som et helt greit oppdrag, sier Slettli.

Fikk ikke jobbet

Marerittet startet etter kort tid. Ifølge Slettli var det et enormt omfang av lekkasjer i hele bygget under store deler av byggeperioden, som gjorde at tørre konstruksjoner måtte rives og bygges opp på nytt. Dette medførte ekstremt mye ekstra arbeid, som 2tal ikke har fått betalt for hos Kruse Smith.

– Men våre egne kostnader til lønn, rigg, stillaser og lift løp hver dag. Vi sto på stedet hvil i ukesvis med reparasjoner, uten å komme videre i byggeprosjektet. Forsinkelsene måtte hentes inn ved bruk av overtid og flere mann i arbeid. Det skulle være 8-12 mann, men innimellom hadde vi nesten 30 mann i drift. Dette var voldsomt kostbart. Hovedentreprenør Kruse Smith mente tydeligvis at vi burde tatt høyde for lekkasjene, men vannlekkasjer var ikke vår risiko i prosjektet. En jobb som skulle ta ni måneder, tok 17. Det fikk vi ikke kompensert for, forteller Slettli.

– Helt uenig

Kontraktsbestemmelser som fylte flere permer, stilte uvanlig store krav til oppfølging og dokumentasjon.

– På grunn av det store omfanget av ekstraarbeider fikk vi ekstra utfordringer. Det var Kruse Smiths mangelfulle koordinering av de ulike fagene og alle vannlekkasjene som førte til forsinkelsene. Ingen klandret oss, men vi fikk heller ikke betalt for å jobbe månedsvis på overtid, fastslår Slettli.

– Kruse Smith Entreprenør AS er helt uenig i årsakene til tapene, sier anleggsdirektør Bjørn Velken til Altaposten.

– Forøvrig ønsker vi ikke å prosedere saken i avisen, sier han.

2tal vurderte å bryte kontrakten, men anså at konsekvensene da kunne bli enda større – og fortsatte. Selskapet tok hele tapet i prosjektet på 2015-regnskapet. Det ga et driftsresultat på minus 10,5 millioner.

Møtes i retten

– Nå er vi ferdige med dette prosjektet og går videre. Men det ligger en potensiell oppside her, siden vi har stevnet Kruse Smith og kravet vårt skal behandles av Nedre-Romerike tingrett. Vinner vi fram så kan vi bokføre et ekstra pluss i regnskapet enten i 2017 eller 2018, sier Slettli, som håper saken kan komme opp nærmere årsskiftet.

– Men selv med et positiv utfall av rettssaken er dette et tapsprosjekt for oss, sier Slettli.

– Var det på noe tidspunkt kritisk for bedriften?

– Nei, det var det aldri. Men vi måtte omkalfatre og ta pant i eiendom for å få mer kassakreditt, slik at vi fikk god nok likviditet. 10 millioner i manko sliter på likviditeten, konkluderer Slettli tørt.

Pantegjelda er økt med nesten fire millioner til 5,9 millioner, slik at den daglige drifta kan gå bekymringsløst.

– Vi har full fart og historisk stor ordrereserve, vi ansetter folk og alt ser positivt ut. Nå handler det om å ta igjen det tapte og bygge seg opp igjen, sier Slettli, og avslutter:

– Det er trasig når man ender opp sånn som vi gjorde på OSL, etter at vi jobbet livet av oss og hadde vondt i magen hver dag mens vi holdt på med prosjektet. Man står maktesløs.