I en mannsalder har Hans-Jørgen «Hasse» Andersen fisket og vandret på Stjernøya, og bestandig før har det vært stille i naturen.

– Jeg har brukt Stjernøya siden syttitallet. Der trives jeg absolutt best. Det har aldri før vært kjørespor der, men de siste årene har de dukket opp, sier altaværingen og Frp-politikeren. Hasse mener å vite at det før har vært forbud mot motorisert reindrift der ute, og har i et åpent brev spurt reindriftsavdelingen i departementet om det nå er åpnet for slik motorisering.

Opp til hytta

– Fra Lillebukt nede ved sjøen går man opp til Vanskeligvann, og der står det båt med motor. Den kjører de til innerenden, hvor jeg på siste tur så det sto to motorsykler. Med dem kjører de videre opp på Mout'ki, hvor de har en liten hytte de bor i, sier turgåeren.

Hasse sier det står velbrukte snøscootere og motorsykler på Mout'ki, og ned til Finndalen på baksiden av fjellet er det kraftige kjørespor etter motorsykler som har strevd for å komme seg opp bratta.

– Jeg har alltid trodd at motorisert ferdsel på Stjernøya heller ikke var tillatt for reindrifta, og ønsker at landbruksdirektoratet ved avdeling for reindrift besvarer spørsmålet, sier politikeren og naturvennen.

Ved nevnte avdeling finner vi Stein Tage Domaas, seksjonssjef på arealbruk, som sier at svaret befinner seg i distriktsplanen. Den fås hos fylkesmannen og trolig også kommunen. Distriktsplanen er for øvrig et verktøy man ønsker å satse mer på og bygge ut, nettopp slik at informasjon av den typen Hasse spør om, blir lett tilgjengelig for publikum og arealinteressenter utenfor reindrifta, sier Domaas.

Har generelt lov

– Hva som er situasjonen i dette spesifikke tilfellet, har jeg ingen anelse om. Men på helt generelt grunnlag kan jeg si at reindrifta har rett til å bruke motoriserte hjelpemidler, men da i tråd med det de selv har beskrevet i sine distriktplaner, sier Domaas.

– Selv i verneområder som nasjonalparker er det stort sett åpnet for at reindrifta får bruke motoriserte hjelpemidler, dog etter søknad og litt mer detaljert beskrivelse av hvordan bruken skal foregå, sier han.