Altaværingen er medeier og produsent i Altas eneste filmselskap Rein Film AS. Han gleder seg til å gjeste en av Englands store metallfestivaler med sitt eget band. Festivalen som er veldig anerkjent blant metalfansen heter Damnation og går av stabelen 5. november i Leeds.

Hytt med neven-navn

Spillejobben har de fått gjennom bandets amerikanske plateselskap.

–Vi ble invitert til Damnation av vårt plateselskap, som har hjulpet oss med å få denne store flotte spillejobben, så vi gleder oss selvsagt enormt, sier Mathisen som spiller gitar i bandet, som de har kalt for Attan.

– Attan? Hva betyr det?

– Navnet kommer fra gamle sinte menn i Øst-Finnmark som hytter med neven, mens de sier attan. De blir kanskje mer forståelig hvis du putter på en S foran og tar bort en T, ler Mathisen.

Får ut aggresjonen

Musikken de spiller gjenspeiles også ut fra det spesielle bandnavnet.

– Vi er, for de som ikke kjenner oss, et sint band som lager låter hvor vi  klager på alt som er feil i verden, kort forklart så lager og spiller vi musikk i metallsjangeren. Målet vårt er å suge ut margen av eget bein. Musikk er min hobby ved siden av alt filmarbeid som er mitt yrke. I musikken får jeg ut masse aggresjon slik at jeg kan være snill gutt når jeg jobber med film. Bandet har fire medlemmer fra nord og ett fra vestlandet og vi bruker å si at vi er et band med nordnorsk faenskap, med nynorsk forankring, smiler Mathisen.

Varmer opp på øya

I fjor ga bandet ut en EP og flere av disse låtene skal de fremføre når de entrer scenene i Leeds.

– Vi skal bare spille egne låter og denne gang skal vi ta med masse nytt som vi aldri har fremført live tidligere, sier gitaristen.

Før storjobben i England skal bandet også gjeste to andre store festivaler i Norge.

– Vi skal spille på Klubb Øya, 9. august som er Øyafestivalens festival dagen før den braker offisielt løs. 20. august skal vi til Trondheim å spille på en festival som heter Stereo, så dette blir finfin oppvarming før vi flyr over til Damnation, sier han.

– Anerkjent

I tillegg til å spille skal han også få meg seg flere storheter som også skal gjeste festivalen.

– Det er en veldig stor festival med masse med flotte sinte band som skal og har spilt der. Den er veldig anerkjent i den musikksjangeren som vårt band operer i –  som er metallsjangeren med harde riff og trøkk, forklarer Mathisen.

Ett av bandene som skal opptre er norske Enslaved, som totalt har gitt ut 12 studioalbum og vunnet fire Spellemannpriser.

– De skal ha en 25-års jubileumskonsert der, så det blir stas å få dem live på scenen. I tillegg skal et band fra Sverige som heter «Cult of Luna» avholde en eksklusiv konsert. Den siste platen deres skal de bare fremføre fem ganger live, og en av disse jobbene er under Damnation. Et band fra Frankrike som er på samme plateselskap som oss skal også spille der, så skal bli veldig kult på få treffe dem. De heter Erlen Meyer og spiller mektig bra, sier Mathisen.