– Vi prøver å legge vekt på ha produkter fra Finnmark, Alta og Nord-Norge. Det vil si at vi har tradisjonsprodukter som samekniver fra Strømeng, smykker fra Juhls og Tanasølv, skiferprodukter fra Pæskatun og glassprodukter fra Finnmark, forteller Anita Tapio, seksjonsleder ved Alta Museum.

Stor pågang

Bussene har stått på rekke og rad, både ved museet og ved hotellene i Alta. Felles for turistene, enten de er fra Asia eller Europa, er at de alle vil ha med seg hjem en bit av alta før de reiser videre.

– Litt artig er det at til tross for at vi har blitt så digitale og sosiale på nett, selger vi mest postkort med Alta-motiver. Det og magneter, sier Tapio humoristisk.

Men det er ikke bare turistene som finner frem til museet. Også de lokale bidrar til et godt salg. Bøker om Altas historie, samekniver og lokalprodusert mat er nemlig veldig populært å ta med seg som gaver.

– De kommer som regel innom før de skal på reise og synes det er artig å ta med seg gaver som symboliserer Alta og Finnmark. Stolte ambassadører med andre ord, sier Tapio.

– Helst noe med Alta på

Mette Sønvisen ved CityBag Montana har ikke ført statistikk for hva de har solgt mest av. Det er kanskje heller ikke nødvendig, fordi så lenge det har et Alta-motiv på seg går det unna, forteller hun.

ALT SMÅTT: Store dyre ting selger Sønvisen ikke så mye av. Magneter, postkort og kopper derimot. Foto: Trond Arvid Alund

– Magneter, postkort, kopper og krus. Det eneste vi ikke har, som turistene ofte spør etter, er t-skjorter, men det har har vi ikke hatt anledning til å ta inn. Ellers er det veldig populært å få gravert inn et minne fra Alta på det de kjøper, sier Sønvisen.

– Vi har en del kniver, men det går generelt lite av det til turistene på grunn av at de ofte skal videre og ikke kan ta med seg skarpe gjenstander, legger hun til.