Altaelva og laksefiske er den store lidenskap i livet. Få er så bitt av basillen.

– Når laksesesongen starter er det kun laksefiske og Altaelva livet dreier seg om – man får nesten ikke med seg hva som skjer i resten av verden, medgir han.

7. generasjon

Så kommer han ikke fra hvilken som helst familie heller. Sverre er 7. generasjon med roere i familien Romsdal og 45-åringen kan skilte med hele 30-års erfaring.

– Jeg har jo nesten fått dette inn med morsmelka, sier han.

Sverre var ikke mer en fem år gammel da han første gang var med pappa Åge Romsdal over Gabo og han fikk sin første laks allerede som 6-åring.

LANG ERFARING: Åge Romsdal har lang erfaring som roer, blant annet 44 år som roer for ALI. Foto: Lill Vivian Hansen

Åge har rukket å bli 74 år. Han startet også «elvelivet» tidlig. Som 14-åring var han med som roer for første gang. Siden har han 43 år som fast roer for Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI). Hans far Jørgen var 60 år på elva.

– I år syntes jeg det var litt kaldt før St. Hans, så jeg har bare vært en tur i elva i år, sier Åge.

Hans største fangst er på 25 kg, men han kan fortelle at den største laksen han har hørt om er på hele 32 kilo tatt i Sandiakoski. Denne ble ikke meldt inn, dermed vises den ikke på noen fangststatistikker.

15 KILO: Flott eksemplar av Altalaksen tatt ifjor. Sverre Jørgen Romsdal, Jan Vegard Erntsen og Kenneth Romsdal. Foto: Privat

Også Hertugen av Roxburghe er på 7. generasjon laksefiskere i Altaelva. Åge har rodd for to generasjoner av hertug-familien. Hertugene kan se tilbake på en over 150 år lang tradisjon i Altaelva og det sies at det er denne familien som har innført fluefisket til Altaelva.

GÅR I ARV: Interessen for Altaelva og laksefisket har alltid vært stor, sier Sverre Jørgen Romsdal og Åge Romsdal. Foto: Lill Vivian Hansen

Åge har i tillegg gjort sin tjeneste for Kongen et par-tre ganger – og det er i grunn det han vil si om den saken. Hvem som ellers har fisket i elva forblir en hemmelighet.

Veteranen mener utbygginga ikke har vært bra for Altaelva. Den beste fiskesonen Sautso leverer ikke like godt som før. Han kan fortelle om store fangster i «gamle dager» – 22 storlaks på to døgn, eller det året han fikk 32 storlaks før St. Hans.

– I «gamle dager» fisket vi bare i Sautso før St. Hans – så fremt det var vannstand til det, forteller han.

I fjor ble det, til sammenligning, tatt 52 storlaks i de tre Satuso-sonene i løpet av sesongen, skyter Sverre inn.

NED FOSSEN: Sverre Jørgen og Kenneth Romsdal trekker båten over Gabo. Foto: Privat

Starter tidlig

Når laksesesongen endelig starter 1. juni har Sverre allerede holdt på med forberedelsene til sesongen en god stund. Det begynner å «klø» litt allerede når sola begynner å vise seg etter vinterdvalen. Da begynner han å se over fluene og resten av utstyret. Dessuten skal jo båten smøres og klargjøres straks været tillater det.

Sverre har vært fast roer for ALI de siste 15 årene. I år tar denne jobben sju uker av sesongen. I tillegg kjører han guidede turer for Sorrisniva når det er turister som ønsker seg en tur oppover elva.

– Jeg innrømmer at hver dag ikke alltid er like morsom, spesielt ikke når det blir lange perioder med kaldt og dårlig vær, samt minimalt med søvn, sier han.

Fritid ved elva

Så når han endelig har fri – ja – da drar han på fisketur. Og aller helst i Altaelva.

Det er nemlig mange som vil ha den erfarne roeren og fiskeren med på døgn og det er stadig noen som trenger å få transportert utstyret sitt opp og ned elva. Men han går heller ikke av veien for å prøve lykken i andre elver, om det skulle passe seg sånn.

Sverres rekord i Altaelva er på 24 kg.

– Det er viktig å få med at det er den største som er meldt inn, ler han.

– Så har jeg vært med og rodd inn årets største laks tatt på flue hittil i år, forteller han, den var på 23 kilo.

Sverre har rodd inn mange fiskefangster for ivrige altaværinger. Han vet hvor fisken står.

16 KILO: Fast fisk før St. Hans, Steinfossen. Foto: Privat

Lite privatliv

– Dette elvelivet er ikke bare en hobby – det blir en livsstil, mener Sverre.

Han har enda flere uker igjen av årets sesong.

– Det er klart at dette går ut over familielivet, har nok «fisket» bort et par «kjærringemner» i løpet av årene, ler han.

Det skremmer likevel ikke Sverres to sønner. De har allerede rukket å bli habile elvebåtførere.

Sverres eldste sønn, Kenneth, ror allerede noe for Ali og yngstemann Vegar er med pappa og ror.

Dermed er grunnlaget for 8. generasjon Romsdal i elva sikret.