Det mener Kautokeino jeger- og fiskerforening (KJFF) er i ferd med å bli en åpenbar sannhet, men har på ingen måte gitt opp kampen for å få ungdommen ut for å oppdage friluftslivets gleder – i en kommune som har flere muligheter enn noen annen i Norge.

– Vi retter ingen kritisk pekefinger mot ungdommen. Skal vi være kritisk, må det være mot voksengenerasjonen som i for liten grad har stått fram som kontinuitetsbærere og videreformidlere av all kunnskapen om det å være ute og utnytte de fantastiske mulighetene vi har, sier Anton Dahl, som sammen med Johan Klemet Hætta og resten av Kautokeio JFF inviterer ungdommen til fiskecamp 4. til og 6. august ved Jorbesjavri nord for Bidjovagge.

Garanterer fisk

Dahl har vært en pådriver i lokalsamfunnet for å videreføre kunnskapen, som gjør et aktivt friluftsliv til en opplevelse, en sentral faktor i livet til svært mange av de som bor i Finnmark. Han er ikke i tvil om at ungdommen i en kommune som har svært sterke tradisjoner innen reindrift og utmarksnæringer, vil finne gledene ved et aktivt friluftsliv bare de får litt hjelp.

– Det finnes selvsagt ungdom i Kautokeino som har ervervet seg tradisjonene og kunnskapen knyttet til det å være ute i naturen under ulike værforhold og aktiviteter. Likevel ser jeg en trend der ungdom passiviseres, og at vi taper kampen om «skjermen», enten det er data eller TV. Vi tar det som en selvfølge at de som vokser opp i Kautokeino skal være fullbefaren friluftsmennesker, men vi ser at mange ikke helt får det til å ro når de kommer ut i båt, trøbler med å lage bål når forholdene er litt vanskelige eller baler med å slå opp et telt, påpeker Dahl.

– Hva er ditt og KJFFs mottrekk?

– Akkurat nå er det å få ungdommer med på fiskecampen. Det er en flere timers tur på beina til Jorbesjavri, men jeg tror alle vil være fornøyd med å ta turen. Skulle noen synes det blir for langt og strevsomt, bøter vi på det med å kjøre utstyr eller gi haik for deler av strekningen. Selv om det er lovlig motorferdselsløype inn mot Jorbes ønsker vi at alle skal yte litt for å komme til et fantastisk fiskevann. Da føles det ekstra godt.

– Kan du garantere fiskeopplevelser for de som melder seg på?

–  Ja, jeg gir garanti både om opplevelse og at vi skal få bra med fisk, klargjør friluftsveteranen.

– Samtlige valgte friluftsfag

Mangelfull interesse for fiskecampen står i sterk kontrast 100 prosent oppslutning om friluftsfag.

Så langt har påmeldingen vært laber til fiskekcampen, men Dahl tar det ikke som et tegn på at friluftsliv og fiskeopplevelser ikke fenger ungdommen i Kautokeino.

– Med litt hjelp av Altaposten til å få fiskecampen kjent, tror jeg vi skal bli mange ved Jorbesjavri under campen. Vi har kjørt friluftsliv som valgfag ved skolen i Kautokeino i tre år. I år valgte samtlige 10. klassinger friluftsliv som valgfag, og det forteller meg at interessen er der, men at ungdommen må ha litt hjelp for å komme seg vekk fra den digitale verden og ut i naturen. Vi skal dele vår kunnskap og erfaring med ulike typer sportsfiske; kasteboks, stangfiske med sluk og fluefiske, i tillegg til generelt friluftsliv. Tilbereding av fisk og lage mat på fjellet inngår også.

– Vi står for både mat og det meste annet. Det eneste ungdommene må ha med er sovepose, liggeunderlag, telt, fiskeutstyr og for ikke å glemme myggolje, klargjør Anton Dahl.

n Fiskecampen er åpen for alle mellom 12 og |18 år. Påmeldingsavgiften er satt lav, kun 100 kroner, noe som er muliggjort gjennom økonomisk støtte fra Ymber, Fefo og NJFF sentralt. Påmeldingsfristen går ut helgen.