Etter årevis med kultiveringsjobb og forpakting av Mathiselva ble det i vår åpnet for et begrenset fiske av laks i elva. Kåfjord jeger og fiskerforening jublet over at det årelange arbeidet endelig ga resultater.

Men samtidig som det har vært ført et strengt regime i selve Mathiselva, har området nedenfor kraftverket vært et yndet sted å drive ikke-regulert fiske etter laks. Laksebestanden som skal opp Mathiselva forviller seg nemlig hit når vannstanden er lav.

– På sommeren, når vannstanden er lav, så føres nesten alt vannet i Mathiselva gjennom kraftverket innerst i Kåfjorden. Laksen følger lukta, og i stedet for å gå opp elvemunningen der det nesten ikke renner vann går den mot kraftverket og forsøker å komme seg inn her. Særlig på tørre somre ser vi at det hoper seg opp med laks som står her, sier Terje Balandin i Kåfjord jeger- og fiskerforening.

I et brev til Fylkesmannen i Finnmark skriver foreningen at det på det verste går fem ganger så mye vann ut fra kraftverket som gjennom munningen.

– Tar alt

I brevet heter det videre at foreningen registrerer en stadig økende fiskeaktivitet utenfor kraftverkets utløp. Uttaket av laks som foregår her er uønsket fra jeger- og fiskerforeningens side. De ber derfor om at området ved utløpet fredes og at fiske her blir forbudt.

– Fisket foregår enten ved at de (fiskerne, red. anm) holder snøret passivt i strømmen og de slipper litt snøre ut og trekker litt inn igjen. I enkelte tilfeller fester de stenger i brokaret og fisker passivt. Det fiskes med det meste av redskaper og vårt inntrykk er at alt av fisk tas, inkludert sjørøye, laks og fisk under minstemål.

Balandin utdyper dette overfor Altaposten:

– Det er bare å holde snøret i vannet, for å fiske på laks som står her. Vi ser at flere fisker, og mener det kan være til skade for laksebestanden. Det er ganske store mengder som tas ut av en begrenset laksestamme, sier han.

Strengt forpaktet

Mathiselva er i seg selv forpaktet strengt fra Kåfjord jeger- og fiskerforenings side. Blant annet er det på strekningen fra utløpet av lillevannet nedenfor Mathisvann og ned til «gamle» E6-brua kun lov til å fiske med flue.

– Fisker du i elva har du kun lov til å ta en hanlaks i døgnet, totalt tre i løpet av en sesong. Vi opererer med sterke begrensninger, nettopp for å holde liv i laksestammen. Til kontrast er det fritt fiske utenfor kraftverket. Og det er samme laksebestand som beskattes her, sier Balandin, som mener dette åpenbart kan være til skade for laksebestanden.

Kan bli vanskelig

Fylkesmannen i Finnmark har gitt en positiv innstilling til søknaden om fiskeforbud og har videresendt den til Miljødirektoratet. Miljødirektoratet er imidlertid vanskeligere å få på laget:

– Direktoratet har gitt tilbakemelding om at dette kan være komplekst, da området regnes som sjø. Vi er derfor blitt forespeilet at saken skal ut på høring. Jeg regner likevel med at vi vil ha en fredning på plass til neste år, sier Balandin.

– Er fredning riktig vei å gå?

– Vi er ikke i tvil om at dette er riktig å gjøre. Det er for galt at enkelte skal kunne fiske på en svært skjør laksestamme, uten noen form for regulering. Vi ønsker at området utenfor utløpet til kraftverket skal fredes helt, og at det ikke blir lov å drive fiske her, sier Balandin.

Laksejobb blir sabotert

Kåfjord JFF har i flere år samarbeidet med Alta kraftlag, som driver kraftverket i Kåfjord, for å holde liv i laksestammen. Blant annet drives det aktiv fanging av laks inne i og utenfor kraftverket. Laksen som fanges fraktes opp i elva og slippes ut igjen.

Fangingen foregår ved at kraftlaget stopper kraftverket. Fisken blir da samlet i et «basseng» under kraftverket, hvor den kan håves inn ved hjelp av dykker.

Men det er ikke alle som synes noe om jobben med å holde liv i laksebestanden:

– Vi opplever motstand mot fanging av laks fra de som fisker utenfor kraftverket, da det blant annet hives inn poser med stein under kraftverket i forkant av vår fanging, slik at fisken skal skremmes ut. Vi mener dette gjøres for at de ønsker mest mulig fisk å fiske på, skriver Kåfjord JFF i et brev til Fylkesmannen i Finnmark.