Sigrun Johannessen legger ikke skjul på at ventingen på sykehjemsplass er blitt en belastning.

– Jeg liker ikke å mase, men to år er lenge. Jeg synes jeg har ventet lenge nå, sier Johannessen.

Hun har lagt merke til at det er mange som har gått foran henne i køen mens hun har bodd bak et forheng på Alta helsesenter:

– Det føles litt urettferdig, medgir hun.

Venteplass

Johannessen har i dag en venteplass på Alta helsesenter. Dette skulle bare være et korttidsopphold. Nå har det blitt to år i køen.

Familien har både sendt brev og ringt til Alta kommune, og de har fått lovnader om at dette skal det ordnes opp i.

– Men så skjer det ingenting, sier Janne Hansen.

Hun ønsker at hennes gamle tante skal få plass på Furuly. Da vil hun være nærmere familien.

I dag deler Johannessen rom med en annen beboer. For å få det litt privat, er det hengt opp et forheng mellom de to sengene.

– Jeg får veldig godt stell her og de ansatte er flinke og trivelige, presiserer hun, men jeg savner noen å føre en samtale med og jeg skulle ønske jeg hadde en plass jeg kunne trekke meg tilbake.

LIVET BAK FORHENGET: Her har Sigrun Johannessen hatt sitt hjem i to år, i påvente av sykehjemsplass. Foto: Lill Vivian Hansen

For ikke mange dagene siden var Johannessen hos frisøren, men det er nesten ett år siden hun var ute sist.

– De som jobber her må jo selvfølgelig bruke tiden sin på pleie. Derfor blir det lite turer ut med beboerne, sier Johannessen.

– Jeg kan ikke strikke noe særlig heller, så det blir mye TV-titting da, spesielt utover kvelden når de andre beboerne har lagt seg, sier hun.

– Jeg har en TV på rommet, men jeg bruker ikke den når min romvenninne har lagt seg for kvelden. Da må jeg bruke TV-en ute i kjøkkenet. Her finnes ingen stue, forklarer hun.

Helsa har sviktet

Hun har akseptert at helsa er blitt så dårlig at hun trenger litt hjelp i hverdagen og at hun derfor ikke kan bo alene. Hun bruker rullestol for å ikke overanstrenge hjertet.

– Jeg trenger litt stell, men jeg er fortsatt ganske så klar i hodet, sier hun.

Kommunalleder John Helland. Foto: Arkiv

Folk er tålmodige

Kommunalleder for Helse og sosial, John Helland, er enig med Johannessen. To år på venteplass er veldig lenge. Johannessen har et såkalt «Langtidsopphold på korttidsplass» og han lover at han skal se på saken.

– Generelt kan jeg si at jeg synes folk er utrulig tålmodige i slike saker, innrømmer han.

Videre påpeker han viktigheten med at kommunestyret vedtar den planlagte utbyggingen av omsorgsboliger og sykehjemsplasser.

– Det er i første byggetrinn snakk om 30 nye sykehjemsplasser og 60 nye omsorgsboliger som vil stå ferdig en gang i 2019. Dette vil være tilstrekkelig for Alta kommunes behov for sykehjemsplasser noen år fremover.

– Det vil bli en omorganisering i helsetjenesten og vi vil etter første byggetrinn ha 162 omsorgs- og sykehjemsplasser i Alta kommune, avslutter Helland.

  • Saken behandles i kommunestyret neste uke.