Hvert år når scootersesongen nærmer seg slutten er det en økning i antallet anmeldte scootertyveri og innrapporterte scooterbranner. Opp gjennom årene har det blitt avdekket at flere av disse er meldt inn på falskt grunnlag, med mål om å få utbetalt forsikringsoppgjør.

Innrømte falsk anmeldelse

Men nå har Alta-politiet gjort en endring som allerede har fått effekt. For nå kan du ikke lenger levere forenklede tyverianmeldelser på scootere:

– De nye rutinene våre er at alle som anmelder tyveri skal møte en betjent, forklare seg og også svare på en del spørsmål, forklarer lensmann Svein Tore Nilsen.

Allerede er det avdekket et tilfelle av falsk anmeldelse. En person troppet opp hos politiet for å anmelde et tyveri av snøscooteren sin:

– Men så viste etterforskningen at det ikke var hold i det som ble anmeldt, forteller etterforsker Marianne Magnussen.

Mannens forklaring holdt ikke vann, og det hele endte med en tilståelse:

– Han innrømte å ha «stjålet» scooteren sin sammen med en kompis, forklarer Magnussen.

Mannen og kompisen er begge siktet i saken, og risikerer bøter og/eller fengsel. De to har ifølge Magnussen og Nilsen innrømmet at tanken var å hugge opp scooteren og selge delene.

Går utover andre

Lensmann Svein Tore Nilsen bekrefter at politiet vil slå ned på falske tyverianmeldelser:

– Dette er en flerdelt problemstilling. Det er straffbart å avgi falsk forklaring, og det kan straffes med ubetinget fengselsstraff. Videre kaster disse bort tiden vår, vi risikerer å gjennomføre en etterforskning på falske premisser. Og videre så gjøres dette i vinnings hensikt, der samfunnet – du og jeg – må dekke inn det forsikringsselskapene har av utgifter. Jeg er ikke interessert i å blø for bandittene, sier Nilsen.

– Dette går særlig utover andre scooterførere, det er disse som må betale mer i forsikringspremie som følge av slikt, skyter Magnussen inn.

Brannjobb

Også hva angår branner varsler politiet en økt innsats:

– I enkelte tilfeller henter vi scooteren ned fra fjellet og gjør undersøkelser ved hjelp av vår egen tekniker. Folk som har stukket fyr på scooteren sin, lover Nilsen.

Roser politiet

Gjennom årene har utreder Arne Bengt Johansen i If tatt for seg en rekke saker som angår både scootertyveri og -branner. Problematikken er like aktuell i dag som den var for snart 30 år siden, forteller han:

– Går vi tilbake til slutten av 90-tallet opplevde vi et enormt antall snøscooterbranner. Ett år ble det rapportert inn 50 branner til oss, og vi mistenkte at mange av disse var påsatt. For å møte dette gjennomførte vi et fullskala forsøk på Sennalandet, der politi og media var tilstede. Vi fikk vist at det skal svært mye til for at en snøscooter tar fyr på «naturlig» måte samtidig som det er lett å slukke scooterbranner med det man har tilgjengelig – altså snø. Resultatet av denne aksjonen var at antallet scooterbranner sank dramatisk, forteller han.

Flere stjålne scootere

Men samtidig som antallet branner stupte, ble det en markant økning i antall stjålne snøscootere, noe som kunne sees i sammenheng med nedgangen i antall branner.

– Utfordringen når det gjelder tyveri er todelt. Vi vet at vi har både reelle og arrangerte/fingerte tyveri. Og vi har videre ikke noe objekt å forholde oss til – objektet er tross alt borte. Dermed er det kundens forklaring sammenholdt med en del andre ting som i stor grad blir avgjørende for om vi fester lit til kundens forklaring eller ei.

Johansen har hatt flere saker der forsikringstakere har blitt «naglet» grunnet hull i forklaringene.

– Vi har en del hjelpemidler, herunder blant annet motorvognregistre og skadehistorikk, som vi tar i bruk i den innledende fase. Noen ganger er disse med på å skape en mistanke – det er for eksempel statistisk sett sjeldent at en person rammes av to eller flere scootertyverier. Mistanken følges opp, for eksempel ved å møte og intervjue de det er snakk om. Noen ganger ser vi at forklaringene endres på, eller at forklaringene rett og slett ikke stemmer over ens med virkeligheten eller med øvrige opplysninger i saken, forklarer han.

Preventiv effekt

Men det er en omstendelig jobb å avdekke forsikringssvindler. Derfor er avgjørelsen fra Alta-politiet om å ikke bare ta imot forenklede anmeldelser men også møte anmelder og gjennomføre avhør til stor hjelp for forsikringsselskapene:

– Dette kan gi et bedre grunnlag i forhold til å avklare hva som har hendt. Grepene Alta-politiet har tatt er veldig positive, og de fortjener ros for dette.

– Også når det kommer til scooterbranner har Alta-politiet gjort et bra grep. De har valgt å selv ta initiativet til branntekniske undersøkelser, noe som også er veldig prisverdig. Alta-politiet har fått en tekniker som jobber veldig godt med brann, det er i alle fall inntrykket vi sitter med. Så politiet i Alta skal ha all mulig ros for jobben de nå gjør. Jeg er sikker på at disse grepene også vil ha en preventiv effekt, sier Johansen.