Toppturene i miljøuka er de mest populære tiltakene. I hele 2015 var det på Lille Raipas 4372 besøkende, Hjemmeluft 4927 og på Komsa hele 12.599 registrerte besøkende. I tillegg kommer dem som ikke registrerer seg i boka på toppen. Mange av disse turene tas under den kommunale miljøuka.

I 2015 var det til sammen 38.744 registrerte besøkende på de 10 toppene som inngår i 10-toppersturene.

Lite hyggelig

Så kommer det som ikke er så hyggelig med disse toppturene. Det er alltid noen som ikke klarer å ta med seg søpla ned igjen.

– Det ligger mye søppel igjen på toppene, sier Stig Misund, som også har tatt sine trimturer på toppene denne uka.

Han plukket med seg et par poser med søppel – plastemballasje fra turmat og flasker som var blitt liggende igjen rundt Raipastoppen.

– Akkurat i miljøuka er det mange skoleklasser som besøker toppene, kanskje bør lærerne holde et ekstra øye med at det ikke ligger igjen søppel etter elevene. Plast har veldig lang nedbrytningstid og kan være til skade for både plante- og dyreliv, forteller Misund.

Lang nedbrytningstid

Nedbrytningstiden på en plastpose er rundt 20 år, men kaster du plasten fra en 6-pakning med drikke eller fiskesnøre vil det ligge der i mellom 400 og 600 år! Kaster man i tillegg brusboksen vil den høyst sannsynlig ligge der i godt og vel 200 år – hvis ingen plukker den med seg.

– Dette er egentlig barneskolelærdom og skulle egentlig være helt unødvendig å påpeke overfor turgåerne, sier en frustrert Misund.

– En ting er jo at det ser stygt ut, men det verste er skadene det kan påføre plante- og dyreliv. Når det gjelder nedbrytning av plast, så er historien både sammensatt og trist. Det er nemlig slik at plast som tilsynelatende «brytes ned», i virkeligheten ikke forsvinner, men blir i stedet delt opp i mindre plastfragmenter som igjen kan bli spist av dyr. Virkningen av dette er lite undersøkt, men vi kan jo tenke selv om vi ønsker å spise mat som inneholder plast, forklarer han videre.

Misund oppfordrer alle til å ta med seg en pose når de går tur, slik at man kan ta med seg søppel man kommer over og legge det i nærmeste søppeldunk.

– Det handler om å bry seg og å gjøre en forskjell. Ren natur er til våres alle beste, avslutter han.

Lite søppel etter miljøuka

Virksomhetsleder for miljø, park og idrett, Jon-Håvar Hauk-land, forteller at de fra Alta kommunes side alltid går en runde for å plukke ned det de måtte se av søppel etter at miljøuka er avsluttet.

– Erfaringsmessig er det ikke så mye søppel å finne – og det har blitt mye bedre med årene, sier Haukland.

– Vi synes turgåerne generelt er veldig flinke til å ta med seg søpla ned, og så er det jo veldig positivt at noen tar med seg søppel ned selv om det ikke er ens eget, avslutter han.