– At Sæther gjennom et leserinnlegg i Altaposten påstår at Loppa SV ikke en eneste gang har støttet forslag til styrking av Loppas økonomi, er en utrolig frekk påstand, tordner SV-veteranen fra Bergsfjord, Hans Roald Johnsen.

Kampens hete

Det kan sies mye i kampens hete når to meningssider steilt står mot hverandre, men Hans Roald Johnsen mener grensen går ved det han hevder er frekk usannhet.

Johnsen sier Loppa SV over flere tiår har vært med i kommunestyret og aktivt vært med i arbeidet med å bygge det økonomiske fundamentet som kommunen har i dag.

– Vi har i Loppa siden 2009 hatt et driftsoverskudd på ca 45 millioner. SV har vært med og investert millioner uten å ta opp lånegjeld, blant annet i industriområdet i Vassdalen og ungdomsskolen i Bergsfjord, påpeker Johnsen.

Han synes det er merkelig at JA-partiet Høyre nå ikke vil kommentere lånegjeld og økonomisk tilstand i Alta.

Plattform

Johnsen tror på tragedie for folketallet i Loppa ved en eventuell sammenslåing.

– Den største tragedien til nå er nedleggingen av Nuvsvåg skole. Da mistet vi mange innbyggere som skattet til Loppa og fikk dermed også reduserte rammetilskudd, mener Johnsen.

Han forklarer synspunktet med at når det nå er snakk om etablering av smoltanlegg på stedet, kan skolemangel føre til at investeringen uteblir.

– Etter valget i fjor prøvde SV og Sp å skape en politisk plattform for utvikling av Loppa, men Høyre var kun interessert i å få ordførervervet, mener Johnsen.

SV-veteranen sier man må diskutere medgift før et ekteskap. Han mener loppaværingene ikke har et dårlig forhold til Alta generelt, men sier han selv er sterkt imot «bruden» som fast partner.

– Man kan ikke leve på luft og kjærlighet, er SV-erens konklusjon.

Står for uttalelse

Loppa Høyres gruppeleder, Ståle Sæther, står for uttalelsen i leserinnlegget, som Johnsen betegner som «frekk».

– SV har stemt for bruk av fondsmidler til å balansere driftsbudsjettet. Når Loppa SV tar til orde for å ha æren for et mindreforbruk i regnskapsresultatet, er det helt utrolig, sier Ståle Sæther.

Han fremhever at resultatet ikke har skjedd på grunn av politiske budsjettvedtak med SV-støtte, men på tross av dette.

– Kommunestyret vedtar ikke regnskapsresultatet. Vi vedtar budsjett. Når det er brukt mindre enn budsjettert, er det ikke politisk fortjeneste, forklarer Sæther.

Han sier mindreforbruket og et positivt regnskapsresultat i all hovedsak skyldes den økonomiske styringen i Loppa.

– Vi kan takke rådmann og ansatte i Loppa kommune for mindre forbruk enn budsjettert, og denne påstanden har jeg dekning for, er svaret til kilevinken fra Hans Roald Johnsen.

Sterkere sammen

Ståle Sæther forteller at Høyre var i positive forhandlinger med både Sp og SV etter valget i fjor høst. Det ble dessverre ikke samarbeid, siden Senterpartiet ifølge Sæther var uklare. Høyre ga partene beskjed om at de ønsket forhandlinger med Arbeiderpartiet, om ikke et konkret svar ble lagt fram.

– Jeg vil gi skryt til SV med Hans Roald og Cato for det gode diskusjonsklimaet de skapte i forhandlingene, svarer Sæther på kritikken om sluttresultatet fra kommunevalget i fjor.

– Vi kommer til å produsere gode tjenester også i fremtida når Stortinget vedtar gode rammer. Når vi blir færre, vil også rammeoverføringene bli mindre, da dette følger antall innbyggere. Kommunen har også en oppgave som samfunnsutvikler, og da trenger vi mer ressurser til planetaten, påpeker Sæther.

I forhold til Johnsens utspill om nedleggingen av Nuvsvåg skole, sier Ståle Sæther at Høyre selvsagt vil omgjøre dette dersom det blir folketallsvekst i Nuvsvåg og behovet er tilstede.

– Jeg vil at loppaværingene skal være forankret i en større kommune slik at vi slipper å møte fremtidens utfordringer alene, sier Sæther.

Han mener intensjonsavtalen gir fremtidshåp og et godt grunnlag for at kommende generasjoner også skal kunne bo, arbeide og leve i Loppa.

– I forbindelse med kommunesammenslåing må vi tenke 10-30 år frem i tid, og jeg mener vi står sterkere sammen med Alta, sier Sæther om årsaken til at Høyre går inn for nye kommunegrenser.