Blant de som står steilt på at homofile og lesbiske ikke har rett til å gifte seg i kirka er Kautokeinos sogneprest og medlem i menighetsrådet, Bjarne Gustad. Han stiller seg helt og fullt bak vedtaket som ble gjort i menighetsrådet torsdag i forrige uke, om å nekte homofile eller lesbiske adgang til å gifte seg i sognets kirker.

– Vedtaket er et nødrop, som følge av en slags nød-tilstand som har oppstått i kirka. Dette etter at kirkemøtet og også flere biskoper går inn for ekteskap mellom to av samme kjønn, noe det faktisk ikke finnes dekning for i bibelen. Da kan ikke vi i menighetsrådet støtte dette. Vi har så stor respekt for bibelens ord. Ekteskapet er mellom kvinne og mann, og innebærer også muligheten til å oppdra barn. Barnet trenger en mor og en far, slik har det vært i alle tider. Og mann og kvinne forenes i det kristne ekteskapet. Slik har det vært i 2000 år, og det må vi forholde oss til, sier Gustad.

– Best å ha en mor og en far

– Du nevner barn; paret Anne Risten og Ailin Therese Gaino Sara, som vi snakket med torsdag, har fått en datter. Er dette synd?

– Jeg vil ikke uttale meg om andres barn på den måten. Selv tenker jeg at vi må sette barna først. Og når et barn er kommet til verden så skal vi ta vare på det på best mulig måte. Jeg vet samtidig at homofile og lesbiske personer kan være svært gode omsorgspersoner, på lik linje med andre, men jeg mener det i utgangspunktet er best for et barn å ha både en far og en mor. Så vil det jo dessverre skje både skilsmisser og dødsfall, men det blir en annen diskusjon, mener soknepresten.

– Ja. I slike situasjoner må barnets interesser gå foran. Det er barnet og omsorgen for barnet som må være det viktigste. Jeg vil også understreke at vi i menighetsrådet ikke har noe som helst imot homofile som sådan. Vi er glade i alle vår medlemmer, og har respekt for dem alle og vi anerkjenner at Gud elsker de homofile som han elsker alle andre. Men vi ønsker å være tro mot Guds ord, så også når det gjelder ekteskapet, og her står kjærligheten mellom en mann og en kvinne i en særstilling.

Ikke synd å være homofil, men...

Sokneprest Gustad legger ikke skjul på at han har sterke meninger om homofili. Men han er ikke av de som mener homofili i seg selv er «synd».

– Synd er noe som henger ved alle mennesker, og når vi synder så har vi en Gud som er rettferdig og kan tilgi oss våre synder. Men det betinger at vi angrer og slutter med syndige aktiviteter.

– Nå kan man vel ikke «slutte» med å være homofil eller lesbisk?

– Nei, men de må kjempe imot følelsene og synden. Slik er det for oss alle. Vi kan ikke systematisere og planlegge at vi skal leve i synd. Jeg tror ikke det er lett å være homofil, ikke minst det å være kristen og homofil. Bibelen lærer oss at det å leve i homofilt samvær og å leve ut homofilien er synd.

– Er man som homofil eller lesbisk dermed nødt til å undertrykke følelsene og kjærligheten man har for et annet menneske?

– Slik er det med mange ting, man kan ikke la alle følelser og alt begjær slippe løs. Jeg som heterofil må sette begrensninger for mine egne følelser. Det ligger en etisk vurdering der, kan jeg gå videre med mine følelser? Du kan ikke forfølge alle følelser du har, slik er det for alle.

Er velkommen

Gustad sier til Altaposten at han synes det er trist dersom lesbiske og homofile ikke lenger føler seg velkommen i kirkene i Kautokeino, slik Anne Risten og Ailin Therese Gaino Sara uttrykte overfor Altaposten torsdag.