Frustrasjonen har bygget seg opp over lengre tid, og Altaposten har fra flere kilder fått beskjed om at det bygger seg opp et oppgjør mellom administrasjonen og politisk ledelse. Altaposten er kjent med at manglende lojalitet knyttet til oppfølging av politiske vedtak og signal har vært tema på flere interne møter i samarbeidskonstellasjonen.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på konkrete saker, men kan si at jeg både er utålmodig og lite fornøyd med hvordan politiske vedtak er blitt fulgt opp, sier hovedutvalgsleder Otto Aas (SV), som har vært en pådriver for å få utløst flere kommunale eneboligtomter på østsiden sant få realisert hovedavløpet til Tverrelvalen.

Har ansvaret

Aas gikk ut med offentlig kritikk av det borgerlige regimet som styrte kommunen fram til høsten 2015 for manglende handlekraft for å få utløst nye kommunale tomteområder både i Saga (Skogheim/Bangjordet) og Tverrelvdalen (Kvitberget og Svennbakken). For boligområdene i Tverrelvdalen var nøkkelen å få framskyndet og prioritert utbyggingen av hovedkloakken som igjen ville utløse de aktuelle feltene.

– Ja, jeg mener kritikken min var berettiget, det var ingen vilje til å framskynde utbyggingen av nødvendig infrastruktur og legge til rette for kommunale boligtomter til selvkost. Vi klarte å tvinge dette gjennom, men nå ser vi at gjennomføringen har stoppet opp, klargjør Aas.

– Er det ikke de rød-gule-grønne som har ansvaret for å få administrasjonen til gjennomføre politiske vedtak?

– Framdrifta både for kloakken og realiseringen av prioriterte boligfelt er til syvende og sist et politisk ansvar og det er vi som må stå til rette for det som blir gjort eller ikke gjort.

Klart vedtak

Hovedutvalgsleder Aas viser til at de røde i forrige periode  klarte å tvinge fram vedtak om kloakkutbygging og større feltutbygginger som vil gi mellom 150 og 200 boligtomter i Saga og Tverrelvdalen. Han får støtte hos Ap.

– Ordførerpartiene står samlet bak et mål om til enhver tid å ha ledige eneboligtomter i Alta, og at privat feltutbygging skal være kombinert med en høy andel kommunale selvkosttomter for å regulere prisnivået i markedet, sier gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen.

Han viser til at dagens ordførerparti allerede i desember 2014 fikk et vedtak som signaliserer en sterk satsing på potensielle områder på østsiden av Alta.

– Vi jobber intenst med å få fram flere kommunale boligområder, og det med god geografisk spredning. Nå må vi løse et akutt problem, og da er vi nærmest å realisere områder i Rafsbotn, Saga og Tverrelvdalen, påpeker samarbeidskamerat Aas.

I vedtaket fra 2014 som det vises til, heter det:

«I forbindelse med utbygging av ny hovedkloakk til Tverrelvdalen, ber kommunestyret om at det inngås forhandlinger med grunneiere i Tverrelvdalen med sikte på erverv av arealer til kommunale boligtomter. Området Svennbakken/Åsen/Myrbakken, utvidet boligområde ved Kvitberget og andre arealer i Tverrelvdalen som kan gi økt boligbygging i området rundt ny kloakkledning vektlegges. Alta kommune skal ha som mål og ha Kvitberget boligfelt byggeklart parallelt med ferdigstillelse av den nye kloakken til Tverrelvdalen.»

Punktet var en del av budsjettvedtaket og ble gjort med 18-17 mot stemmene til Høyre, Frp og Kystpartiet.

Ikke gjennomført

Fagleder for arealplanen, Hallgeir Strifeldt, bekrefter at administrasjonen ikke har arbeidet med de utvidelsesmuligheter som kommunestyrets vedtak forutsetter. De er heller ikke igangsatt arbeid for å erverve tilleggsareal for utvidelse, eller sikre arealer for feltet Svennbakken som er avsatt i arealplanen med 70 eneboligtomter.

– Det er kommet nye og strengere krav til grunnundersøkelser i områder med kvikkleire. Nå kreves det nye utredninger med områdestabilitet, og det er etter vår oppfatning lite aktuelt for kommunen å erverve områder til boligformål dersom grunnforholdene tilsier store og dyre sikringstiltak.

– Har Alta kommune bestilt utredninger for å få fastslått grunnforhold og eventuelt nødvendige sikringstiltak?

– Nei, dette er ikke et prioritert område. Undersøkelsene koster mye og tar tid, og eventuelle sikringstiltak har også et høyt kostnadspotensial.

– Kommunen skal gå i gang med sikringstiltak av et område med største faresone ved skolen, sikringstiltaket er kostnadsberegnet til kun et par hundre tusen kroner. Gir ikke dette et bilde på potensielle kostnader?

– Nei, fordi sikringen ved skolen er for et område som allerede er utbygd, og vi vet ikke hvilke sikringstiltak som er nødvendig for Svennbakken.

– Vet dere om det er kvikkleire for hele eller deler av Svennbakken?

– Dette var i utgangspunktet et felt for privat utbygging, og den private aktøren gjorde noen undersøkelser som påviste kvikkleire. Hvor mye og i hvilken del av området vet vi ikke. Svennbakken er ikke på prioritert av politikerne.

– Viser ikke vedtaket fra desember 2014 at politikerne har prioritert det høyt, og som et kommunalt felt?

– Nei, det er ikke gjort noen endringer i arealplanen, slår Strifeldt fast.

Er lojal

Rådmann Bjørn-Atle Hansen sier at han ser hva det står i kommunestyrets vedtak, og at administrasjonen lojalt har forsøkt å følge det opp.

– Vi er klar over at dette har vært prioritert, ikke minst å få framført hovedavløpet til Dalen sånn at Kvitberget kan bli realisert. Dessverre har utfordringene med kvikkleire gjort at det tar mer tid enn forventet.

– Det står i vedtaket at kommunestyrets mål er at Kvitberget skal planlegges og bygges ut parallelt slik at tomtene skal kunne tildeles når kloakken er framført?

– Ja, det er det vi jobber etter. Planavdelingen har redegjort for politikerne for de utfordringer som finnes, og jeg kan ikke svare konkret på hvorfor vedtaket ikke er fulgt opp.

Tidligst i 2018

Flere potensielle søkere på tomt i Kvitberget har henvendt seg til Altaposten med forespørsel om å belyse framdrifta. De har vært i kontakt med Alta kommune og fått tilbakemelding om at feltet tidligst kan være opparbeidet og dermed kan bebygges i 2018 til tross for at kloakken vil stå ferdig høsten 2016.

– Opplysningene kan nok komme fra meg. Jeg har sagt til noen som har tatt kontakt at feltet neppe er byggeklart før i 2018, men det er min synsing. Det jeg kan si er at planen for Kvitberget går ut på høring i slutten av juni og at planen kan være vedtatt i løpet av høsten. Så skal utbyggingen ut anbud og entreprenøren gjør arbeidet, påpeker Strifeldt.