– Disse bildene vil gå klokkerent hos kundene, tror tusenkunstneren fra Pæskatun.

Trollmannen

Vi kjenner ham som rene trollmannen med sandblåst skifer, nå har hans fotografiske blikk blomstret også bak et fotoapparat. Bildene skaper han enten alene i skogen, eller i lag med Pæskatuns gjester under jakten på storviltet på himmelen, nordlyset. Bildene er deretter trykket lokalt, på tykt materiale i utsøkt kvalitet, og de gullforgylte viserne best kjent fra skiferklokken, har Trond lakket delikat hvite. Og voila, et stykke fotokunst som på diskré vis også gjør den diskutable nytte å fortelle at tidens tann gnager som aldri før.

– Jeg tenker nytt hele tiden og vil ha mange ben å stå på. Etter 20 år med mye prøving og feiling er Pæskatun på vei dit jeg vil. Hver dag kan jeg være i lag med folk og bli kjent med fremmede kulturer, og jeg kan banke stein når jeg føler for det. Kombinasjonen skifer og reiseliv er helt uslåelig, sier Strifeldt, som også har åpnet et galleri for fotografiene sine.

ENDA ET BEN Å STÅ PÅ: På Pæskatun har Trond åpnet et galleri, akkurat stort nok til å romme hans fineste fotokunst. – Det har vært mye frysing og venting for disse nordlysbildene, sier skifer- og reiselivspioneren. Foto: Arne Hauge

I solskinnet ute står en lærling og lager gull av gråstein. Han heter Simon Johansson Strifeldt og er Tronds nevø og høyre hånd i produksjonen. Byråkratiet tar Tronds lillesøster seg av, reiselivsutdannete Ellinor Strifeldt og stedets fremste ekspert på nordlyset. Broren sier at uten henne hadde han neppe orket å stå på så mange ben.

STEINGOD TRIO: – Uten Ellinor og Simon hadde jeg neppe orket å stå på så mange ben, sier Trond Strifeldt. Ellinor Strifeldt er søsteren hans, og Simon Johansson Strifeldt er Tronds nevø. Foto: Arne Hauge

Foruten skiferdemonstrasjon, er Nordlysshow og Nordlyssafari de store trekkplastrene når turistbusser og cruiseskip ankommer Nordlysbyen med sin storøyde last.

– Vi har så mye å tilby, sier Trond, idet han åpner Pæskatuns nye hjemmeside og lar musa finne så mange reiselivsprodukter at vi går helt i surr. Gjestene kan velge guidete turer til nordlys eller midnattsol, de kan prøve isfiske, stadig trygt guidet, eller de kan vandre naturen til fots. De kan delta på dagstur til Nordkapplatået i tunets minibuss, og det mer tradisjonelle salget av skiferting og suvenirer går som, vel, klippet møkk. Eieren bekrefter at det står bra til på alle vis.

LIKTE DET DE SÅ: Paret fra Kristiansand droppet uanmeldt innom, men fikk omvisning likevel. Foto: Arne Hauge

– Men Pæskatun er mye mer enn gravmonumenter og skiferklokker og suvenirer. Vi var faktisk pioneren på nordlysguiding. Den aller første som startet med dette, sier Strifeldt, som har planer om å øke og utvide også bygningsmassen. Pæskatun brukes i dag også pedagogisk, og Strifeldt stortrives når skoleklasser og andre vitebegjærlige svermer innom.

– Jeg er så glad i denne næringen, og liker å fortelle den videre til de unge. Det er vanskelig å tenke seg et Alta uten skiferen, sier han.

Pæskatun bidrar til en slant også i andres lommebøker. Trond beretter om gammelt og nytt samarbeid, her nevnes Alta Museum og Cávzo Safari, samt lokale grafiske bedrifter og mange andre.

LUKSUS LAFESTUE: Etter jakten på nordlyset pleier turistene å varme seg her inne. Foto: Arne Hauge

– Hver eneste dag kommer det en bestilling av ett eller annet slag, sier skifernessekongen, og peker på ei steintung klokke på bordet. Den skal sendes til ei dame i Australia, hun bare så den og brydde seg mindre om prisen.

– Det er en spennende tid for Pæskatun, sier Trond Strifeldt.