På formiddagen forrige torsdag twitret Finnmark politidistrikt om en episode som fant sted i Kaiskuru:

– Villmannskjøring med moped i Kaiskuru. Fører 17 år gammel gutt. Foreldre er kontaktet. De vil følge dette opp, heter det i meldingen.

Steile-forsøk

Overfor Altaposten stiller 17-åringen seg undrende til karakteristikken brukt av politiet. Ikke minst at det han bedrev var «villmannskjøring» som skulle tilsi et politibesøk:

– Vi snakker om tre-fire forsøk på å lette opp forhjulet, å steile, forteller tenåringen.

«Steile-forsøket» fant sted i gata der han bor, i Kaiskuru. Ifølge gutten var det «klar bane», uten verken kjørende eller gående i gata.

Ikke lenge etter at han hadde dratt hjem banket det på døra:

– Det kom fire politibetjenter på døra, med maja og alt. Hun ene sa at hun godt kunne ha tatt fra meg lappen, men at hun skulle «være snill» og la meg slippe med en advarsel. Og det på bakgrunn av dette? Jeg synes det var litt drøyt.

Unødvendig krasshet

Også 17-åringens far reagerer. Han understreker at han ikke er typen som forsvarer sine barn uansett hva det måtte være:

– Gutten min har tidligere fått en bot for å ha kjørt for fort. Da måtte han også svare for seg hjemme. Og jeg har ingen tro på at ungene er helt «uskyldige» til enhver tid, men i dette tilfellet mener jeg både reaksjonen fra politiets side og karakteristikken om at det som foregikk var «villmannskjøring» er overdreven.

Faren påpeker at sønnen også ved en annen anledning har vært utsatt for det de begge mener er unødvendig krasshet fra politiets side:

– I vinter passerte han ei trafikkulykke i rundkjøringa ved rådhuset. Han snudde og kjørte tilbake, for å spørre om det var noe han kunne bidra med – slik man tross alt skal gjøre som sjåfør om man passerer et ulykkessted. Politiet var på stedet, men i stedet for å rose han for at han opptrådte korrekt, gikk de løs på sykkelen og gjennomførte en spontan tilstandssjekk. Hvorpå han fikk krass kjeft fordi baklyset ikke virket. Det er selvfølgelig greit at de påpekte det manglende baklyset, men det går an å si ifra på en ordentlig måte, selv om man er i politiuniform, mener faren, som legger til at han har snakket med politiet og fått en beklagelse rundt denne episoden.

– Jeg frykter at politiet ved å opptre dårlig overfor ungdommene ender opp med å skape unødvendig avstand til trafikantene, som igjen også kan føre til at de ikke oppfører seg som de skal i trafikken. Hvorfor skal mopedistene stanse når de kommer til en trafikkulykke, hvis de vet at politiet står der, klare til å ta fra dem lappen for et manglende baklys?

– Vi har alt å tjene på å opptre korrekt

Lensmann Svein Tore Nilsen forsvarer at 17-åringen fikk besøk av patruljen. Overfor Altaposten sier Nilsen at politiet både kan og skal respondere på meldinger fra publikum.

Lensmann Svein Tore Nilsen. Foto: Arkiv

– I dette tilfellet gikk meldingen vi fikk inn ut på at det foregikk uvettig kjøring med moped, hvor mopedfører hadde gått opp på bakhjulet. Mopeden ble identifisert, og vi dro ut for å snakke med gutten som vi antok sto for kjøringen. Gutten sa til patruljen at han ikke kjente seg igjen i beskrivelsen, men kunne ikke utelukke at det var han det var snakk om. Hvordan samtalen forløp blir vanskelig for meg å si noe om, da jeg ikke har snakket med patruljen om dette. Men på generelt grunnlag er det på det rene at kjøring på bakhjulet i seg selv kan medføre førerkortbeslag. Dette fordi styringen da er borte, noe som medfører risiko for skade, enten på deg selv eller andre. Faren for alvorlige ulykker er tilstede, hvor stor fare det var her vet jeg imidlertid ikke, sier Nilsen.

Han kan bekrefte at det kom fire stykker på døra da unggutten fikk patruljen på besøk:

– To betjenter og to studenter. I de aller fleste tilfeller der det kommer fire politifolk, så er to av disse studenter, som er med for å lære. Det kan kanskje virke voldsomt å komme fire stykker på en mopedmelding, men det er slik vi gjør det – studentene blir med patruljen for å observere og lære.

Feil kan skje

Hva angår episoden 17-åringens far sikter til, som fant sted i vinter, kan ikke Nilsen si noe konkret om denne:

– Som jeg får det forklart var intensjonen til gutten god, han gjør ting helt etter boka, stanser og spør hva han kan bidra med. Og da er det kanskje ikke helt heldig dersom han opplever at vi tar en kontroll av mopeden hans i stedet. Men, jeg kjenner ikke detaljene her, så det blir vanskelig for meg å være mer konkret.

– Det som imidlertid er på det rene er at politiet har alt å tjene på å opptre korrekt. Og vi ønsker tilbakemeldinger om det er noe publikum er misfornøyd med. Ta gjerne kontakt, så snakker vi sammen om det. Personlig foretrekker jeg en slik dialog i stedet for at man «river løs» på Facebook eller i avisa. Det er ikke tilfellet i saken som omtales her, men vi opplever det fra tid til annen. Til disse vil jeg oppfordre til å ta kontakt i stedet. Vi tar tilbakemeldingene med oss. Og så er det jo slik at vi er mennesker, noen ganger blir ting sagt på feil måte, andre ganger skjer det misforståelser eller gis feil informasjon. Da er det selvfølgelig legitimt å si ifra om dette. Noen ganger er klagene ubegrunnet, andre ganger har vi gjort feil.