Generalforsamlingen i det svenske gruveselskapet Arctic Gold AB har gitt styret tillatelse til å utvide selskapets aksjekapital med 10 millioner aksjer mot kontant betaling og uten at tidligere aksjeeiere nødvendigvis skal ha fortrinnsrett for å kjøpe.

Ingen omsetning

I 2015 omsatte både den norske og svenske avdelingen for null kroner, altså var det ingen virksomhet i selskapet som ga inntekter. Arctic Gold hadde heller ingen ansatte.

Det er likevel verdt å merke seg at selskapets ledelse har hatt møter med Kommunal- og moderniseringsdepartementet om spørsmål knyttet til klassifisering av eiendommer i kommuneplanen for Nordreisa kommune. Biedjovaggi-feltet hvor selskapet har leterettigheter strekker seg inn i nabokommunen fra Kautokeino. Spørsmålet kan dermed bli om Nordreisa kommune vil tenke annerledes, dersom det ikke blir noen åpning for drift i Kautokeino kommune.

Styrets nestleder i Arctic Gold AB, Hanne Markussen Eek bedyrer at selskapet ikke har gitt opp Biedjovaggi:

– Nei, Arctic Gold har ikke gitt opp. Vi er langsiktige og dette er et prosjekt vi tror på, både for selskapet og ikke minst for lokalsamfunnet. Men, vi har respekt for lokalsamfunnets valg om å ha et lokalstyre som nå ikke ønsker å diskutere gruvedrift, sier Markussen Eek i en kommentar.

Lånte en million

Generalforsamlingen satte videre styrehonorar til 60.000 for styreleder Claes Levin, resten av styret får 40.000 kroner hver.

Hanne Markussen Eek fra Norge fortsetter i styret som nestleder og er også utpekt til kommunikasjonsansvarlig for Norge.

Fra årsmeldingen heter det videre at selskapet i fjor tok opp et lån på en million SEK fra selskapet Novatelligence AB, et selskap med nær tilknytning til dagens administrerende direktør, Tord Cederlund.

Skrev ned verdien

Arctic Gold AB hadde en egenkapital på 33,6 millioner kroner ved utgangen av 2015 og et negativt resultat for selskapets drift på 21,7 millioner kroner. I rene cash har selskapet stadig 1,7 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, framgår det av selskapets årsmelding og regnskap.

Her viser det seg at selskapet i fjor skrev ned verdien på aksjene i datterselskapet Arctic Gold Operations fra 27,1 millioner kroner til 131.000 kroner, som er tilsvarende selskapets aksjekapital. Samtidig bestemte styret for selskapet å nytegne aksjer for 21,4 millioner kroner pålydende en krone stykket.

I årsmeldinga legges det for øvrig vekt på avtalen Arbeiderpartiet og Flyttsamelista gjorde etter kommunevalget i Kautokeino. Denne førte til at Ap stemte mot gruvedrift i Biedjovaggi, mot at Flyttsamelista ikke bidrar til at kommunestyret gjør vedtak som fjerner området som mineralutvinningsområde.