Det internasjonale storkonsernet Findus har gjennom historien vært store på produksjon av fisk i Finnmark, og da særlig i Hammerfest, hvor Finuds-navnet nærmest var synonymt med byen.

Nå har konsernet signalisert at de vurderer en reetablering i Finnmark, og har gjort det klart at de vil vurdere lokalisering bredt for en mulig ny start i Finnmark. Mehamn-ordfører Trond Einar Olaussen (Ap) ser ingen grunn til å be verken Alta eller Hammerfest om å avstå fra å friste Findus med gode etableringsbetingelser.

– Vi har hatt kontakt med Findus, men vil ikke røpe hvilke signaler vi har fått, sier Olaussen, som imidlertid er klar på at både Hammerfest og Alta egentlig kan glemme Findus.

– Vi er sikker på at Findus vil ta en avgjørelse om etablering og lokalisering ut fra profesjonelle og forretningsmessige forhold. Med Mehamns strategiske plassering i forhold til de rike fiskefeltene i Barentshavet har vi en unik posisjon i Finnmark som vi er trygg på at også Findus har merket seg, slår Olaussen fast.

Har fått fisken på land

På pressekonferansen i Alta i formiddag, hvor Mehamn-ordføreren stilte sammen med statssekretær Ronny Berg (Frp) i fiskeridepartementet, var ikke budskapet at de nå hadde fått storkonsernet på kroken. Derimot at en både lokalt og sentralt nå er klar til å sette makt bak kravet om leveringsforpliktelser. Budskapet er at råstoffet utenfor kysten skal landes lokalt, og at det skal skape vekst og arbeidsplasser.

– Fra fiskeridepartementet er vi her med et klart budskap; vi skal sikre at forpliktelsene som er knyttet til kvotene om levering lokalt skal overholdes, var lovnaden fra Berg.

Han åpnet ikke for tvil om at Mehamn skal få på land all fisken som er en del av leveringsforpliktelsene. Det er tre trålere som er knyttet opp til levering i Mehamn, og til sammen skal de årlig levere 4.700 tonn til industrien i den fiseriavhengige kommunen. Problemet er at av de 4.700 tonnene ble ikke en eneste fisk levert i 2012, 2013, 2014 og sannsynligvis heller ikke i 2015 (ikke ferdig statistikk).

– Signalet til Mehamn og alle andre; regelverket skal følges, slår Ronny Berg fast.

Uklar politikk

At departementet under Sandberg og Bergs ledelse er klar på at fisken skal i land lokalt, er i beste fall nye toner. Nestleder i Finnmark Frp og mehamning, Johnny Olaussen, tok under landsmøtet tidligere i vår et kraftig oppgjør med den politikken Sandberg og Berg har forfektet.

En ny og mer rettferdig fiskeripolitikk er etterlysningen i eget parti.

– Leveringsplikten må opprettholdes, slik at den fortsatt skal fremme og øke lønnsomheten og den samlede verdiskapingen på kysten. Det vil trygge bosetting og arbeidsplasser og komme kystbefolkningen til gode, uttalte Olaussen.

– Finnmark Frp og Johnny mener det samme, men han er bare litt mer utålmodig enn noen av oss andre i fylkespartiet er, konkluderte Bengt Rune Strifeldt på pressekonferansen. Han er gruppeleder for Frp i fylkestinget og storfavoritt til å toppe Frp-lista understortingsvalget høsten 2017.

– Ikke godt nok

På podiet under pressekonferansen satt også Roger Hansen (Ap), tidligere ordfører i Mehamn og svært sentral fylkespolitiker gjennom flere tiår. Hansen har aldri vært redd for å tale rett fra levra, og satt også ord på finnmarkspolitikernes innsats for å sikre fisk som råstoff for lokal industri.

– For å si det rett ut; nå skal vi sørge for de som skal velges inn på Stortinget er representanter for folket og ikke konsern og bedrifter, sa den tidligere ordføreren – og sa at han ikke trodde noen parti ville ha førstekandidater som ikke kunne garantere kamp for at leveringsplikten skal overholdes.

– Har du noen navn på slike kandidater fra ditt eget parti?

– Du får ingen navn her og nå,  men vær trygg på at vi skal være med å velge ut kandidatene og at ingen slipper gjennom uten at de er til å stole på i dette spørsmålet, klargjorde Hansen.

Han innrømmet at Ap verken regionalt eller sentralt har gjort jobben med å sikre at leveringsforpliktelsene ble opprettholdt gjennom den såkalte tilbudsplikten. Roger Hansen var klar på at med samme eier både på båt og land har Mehamn-samfunnet vært utsatt for en bevisst omgåelse av regelverket uten at noen myndigheter har grepet inn. Det er et ansvar han også plasserer hos egne partifeller.