– Jeg innrømme glatt at jeg har vært skeptisk. Følelsene har stått i veien for fornuften. Avtalen og dialogen med Alta styrker meg i troen på at dette gir Loppa-samfunnet store muligheter, sier Halvorsen etter gårsdagens formannskapsmøte.

Folkemøter i vente

Kommunesammenslåingen var oppe som en orienteringssak i møtet og Halvorsen oppfattet at formannskapet var lydhør. Det var enighet om å ta intensjonsavtalen til etterretning, så er det altså folket som avgjør om det er grunnlag for sammenslåing med Alta og Kvænangen. Før avstemningen skal det arrangeres folkemøter.

– Det blir folkemøter på alle steder. Vi kommer ut med informasjon, så er jeg mer en interessert i å høre hva folk tenker, sier Halvorsen.

Selv mener han det er viktig å se mulighetene, ikke problemene.

– Jeg ser jo at mange på sosiale medier er skeptisk, men mitt håp er at informasjon skaper en mer faktabasert tilnærming, sier Halvorsen.

Lønningene spiser tilskudd

Han påpeker at Loppa kommune vil stå overfor en økonomisk utfordring på sikt.

– Etter at jeg som ordfører har fått innblikk i tallene, ser jeg helt klart at dette blir vanskelig. Tilskuddene blir spist opp av lønnsglidningene, og resultatet må bli kutt i staben og tjenestetilbudet, mener Halvorsen, som mener Alta i forhandlingene har  vært veldig opptatt av å kommunisere at de ser mulighetene i Loppa.

Har godt utgangspunkt

– I Loppa må vi være opptatt av det vi har og det som gjør oss til en styrke og kraft i en ny kommune, sier Halvorsen. Han har fått med seg at Alta jobber knallhardt for sjøretta industriareal.

– Egentlig har vi et fantastisk utgangspunkt og det opplever jeg at Alta har vært opptatt av. Tenker vi industri er vi bare i startgropa i nord. Ser vi på planverket er det 17 oljefelt rett utenfor stuedøra her, mens Alta ligger langt inne i fjord, påpeker Halvorsen.

  • I Kautokeino har det vært vurdert sammenslåing med Karasjok. I et felles formannskapsmøte i går ble det kjent at Norut mener kommunene bør samarbeide tettere i stedet for sammenslåing.