– Hadde jeg vært politiker eller innbygger i Loppa eller Kvænangen ville jeg aldri engang vurdert å gå inn i en storkommune med Alta. Se hvilken skjebne distriktene i Alta kommune har fått de siste tiårene. Vi har knapt noe levedyktig distrikt igjen, sier Senterpartiets Jan Martin Rishaug.

Han er sterkt kritisk til at Alta kommune inviterer Loppa og Kvænangen inn i storkommunen Alta uten å spørre folket om råd.

– Det vil være umoralsk av Alta å ta inn to små distriktskommuner som Loppa og Kvænangen uten å følge opp med en aktiv politikk for å sikre bosettingen i to kommuner hvor befolkningen er spredt på mange bygdesamfunn. Vi vet at befolkningen i Loppa og Kvænangen blir eldre og at det medfører enorme utfordringer, ikke minst på kommunebudsjettet. Samtidig klarer ikke Alta å ta seg av sine egne distriktsbygder, påpeker Rishaug og legger til:

– Mener du at Loppa og Kvænangen vil bli en klamp om foten på Alta?

– Jeg vil ikke bruke et sånt uttrykk, men det er ingen tvil om at oppgavene her er av sånne dimensjoner at skal vi løse dem må de prioriteres foran mange av de oppgavene vi står overfor i Alta, og da også foran oppgaver i Altas ytterdistrikt og nærområder.

Ber om folkeavstemning

Rishaug synes det er merkelig at rådmann Bjørn-Atle Hansen og posisjonspartiene ikke vil ta med Alta kommunes befolkning på råd.

– Jeg har registrert at storkommunen Hammerfest ber sine innbyggere om tilslutning om å slå seg sammen med Kvalsund og Måsøy. Det er et eksempel til etterfølgelse.

– Er Senterpartiet alene om å kreve folkeavstemning også i Alta?

– Nei, det er vi ikke. Det er en selvfølge med folkeavstemning i Loppa og Kvænangen og det samme burde det være for den tredje kommunen som kan komme inn i en ny storkommune. I formannskapet har Frp vært klar på at de støtter kravet om folkeavstemning. Venstre, som ikke var til stede under drøftelsene, har sagt det samme, mens posisjonspartiene Ap, SV, KrF og MDG ikke synes det er nødvendig med folkeavstemning. Så lenge Kystpartiet holder seg taus regner jeg med at de støtter  rådmannen og posisjonspartiene, og Høyre har heller ikke signalisert at de ønsker folkeavstemning.