Helse Nord er sammen med sitt datterselskap Luftambulanse ANS i ferd med å gjøre strukturelle endringer i luftambulansetjenesten i nord. De jobber med en struktur der antall ambulansefly stasjonert i Alta skal reduseres fra to til ett.

– Det er fullstendig uakseptabelt. Alta verken har, eller ut fra de siste nasjonale vedtak, vil få sykehus. Det betyr at vi ikke har noe å gå på når det gjelder akuttberedskap for kommunens 20.000 innbyggere og de som bor i nabokommunene, sier Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Kamp i reprise

I 2012 måtte rådmannen og helseadministrasjon klatre på barrikadene sammen med politikerne etter at at Altaposten avslørte at det ble jobbet intenst med å fjerne det ene av de to ambulanseflyene som er stasjonert i Alta. Reaksjonene i Alta ble så sterke at Helse Nord og Lufambulansetjenesten ANS, selskapet som de fire regionale helseforetakene i Norge har opprettet for å drive ambulanseflyene som er stasjonert på ulike baser landet over, til slutt slo retrett.

Nå reises på nytt trusselen gjennom et strategidokument som Luftambulansetjenesten ANS har utarbeidet. Lars Vorland og de øvrige tre administrerende direktørene i eierforetaket skal på et såkalt 4 AD-møte  gjøre endelig vedtak om strukturen. I utredningen er beslutningen oppgitt å bli tatt på et 4 AD-møte 25. april, det vil si i dag.

– Det vil ikke bli tatt noen beslutning i dag slik som det først la an til. Nå er det lagt opp til at det fattes en beslutning på AD-møte 23. mai, sier kommunikasjonsrådgiver Knut Haarvik i Luftambulansetjenesten ANS.

Bakgrunnen for at det kan bli kun ett ambulansefly stasjonert i Alta er det samme som var begrunnelsen i 2012; en ønsker å ta inn et jetfly i stallen og la det operere ut fra en base i Tromsø eller på Gardermoen. Bakgrunnen er jetflyet har kapasitet og er sertifisert for å kunne betjene Svalbard. Jetflyet vil imidlertid ikke kunne lande på de fleste flyplassene i Finnmark som vil ha for korte banelengder. Alternativet med kun ett fly stasjonert i Alta er ett av flere i utredningen «Strategidokument – Ambulanseflytjenesten 2019-30».

– Udemokratisk behandling

Leder i Alta Frp, Svein Berg, sier at hovedutvalget for helse og sosial er tverrpolitisk og samstemt i at Alta kommune aldri kommer til å akseptere kutt i dagens akuttberedskap.

– Jeg opplever dette som en ren provokasjon mot Altas befolkning, som allerede har langt dårligere akuttberedskap enn sammenlignbare kommuner med sykehus. Likevel er den udemokratiske behandlingen, med en høringsfrist som nærmest er gått ut før vi får mulighet for å legge saken fram for politisk behandling, det som opprører meg mest. At fire direktører alene skal beslutte i en sak som kan få så dramatiske konsekvenser for befolkningen, er også fullstendig uakseptabelt, sier Berg.

AKSEPTABELT: Ap og Ole Steinar Østlyngen har lenge vært klart over planene om å fjerne et fly i Alta, men har ikke slått alarm. Østlyngen viser til at det kun er ett av flere alternativ i strategidokumentet. Arkivfoto. Foto: Jarle Mjøen

Det er Ap som både har ordføreren og sitter med ledelsen av hovedutvalget for helse og sosial. Gruppeleder for Ap i kommunestyret, Ole Steinar Østlyngen, avviser at partiet ikke har gjort jobben for å sikre et forsvarlig akuttilbud til innbyggerne.

– Vi burde kanskje ha gått mer aktivt ut i denne saken, men noen ganger er det bedre å jobbe i det stille enn å rope i media. Både internt og eksternt har vi det blitt gjort en jobb.

– Var det ikke nettopp medias søkelys i 2012 som reddet to fly i Alta?

– Ja, det var det sikkert, men vi har ikke forsøkt å skjule saken for verken Altaposten eller andre. Vi kan aldri godta at det kun blir ett fly på basen i Alta. Selv i dag med to fly opplever vi situasjoner hvor begge er i oppdrag og en må vente på transport. Det er helt uakseptabelt og vil ikke bli gjennomført, klargjør Østlyngen.