Landbruksministeren tok raskt poenget da Benjamin Hykkerud på Heimdal gård fortalte om prisene på melkekvoter i formiddag. Hykkerud må betale 10 kroner literen for en finnmarkskvote, mens tilsvarende i Troms koster fem-seks kroner.

Nabofylket gror igjen

– Hvis jeg hadde vært egoist og bare tenkt på meg selv, så kunne jeg kjøpt melkekvoter i Troms og overført dem hit, men da ville jeg bidra til at Troms gror igjen. Det ønsker jeg ikke, sa Hykkerud. Han orienterte landbruksminsteren med følge om hvordan Heimdal gård drives i dag. Med drøyt 40 melkekyr i løsdrift i nytt fjøs fra 2010, og med melkerobot, kunne Hykkerud med enkle midler ha økt til 70 kyr, men da ville han trenge større melkeproduksjonskvote.

– Jeg kunne isolert sett bare kjøpt kvoter i Troms, men da hadde jeg vært superegoist og det har jeg ikke lyst til å være, sa Hykkerud.

– Da er du en ekte bonde, du da, repliserte landbruksminister Jon Georg Dale. Som selv er vokst opp på gård, som har jobbet som kjøttskjærer på Nortura i sju år – og som kaller det genfeil når man bruker fritida si på gårdsbruket man er vokst opp på.

Bygg til brygg

Ved siden av melkeproduksjonen driver Hykkerud også med kjøttproduksjon og har i tillegg aktivitet i form av ordningen «Inn på tunet», med litt støtte fra kommunen. På toppen av dette driver gården utviklingsarbeid med ulike typer gress og dyrker også korn, som var en overraskelse for landbruksministeren. Kornsortene er islandske og canadiske byggsorter, som blant annet er etterspurt fra landsdelens største bryggeri.

Totalt har gården mellom 120 og 130 dyr. I tillegg har Heimdal gård entreprenørvirksomhet med revegetering av veiskråinger, som det siste beinet gården har å stå på. En egen maskin for plenlegging har vært brukt både på golfbanen og i privatfolks hager.

Oppdelingen av drifta har Hykkerud gjort for å skape bedre økonomi.

– Av og til kunne man nok tenkt seg litt mer på konto, men med det økte volumet, så har vi fått kvatum opp både på kjøtt og melk og økonomien har bedret seg betraktelig. Det er en svært positiv utvikling i landbruket i Alta med tanke på rekruttering, sa Benjamin Hykkerud, til en landbruksminister som lyttet og stilte spørsmål.