Sivilforsvaret tester tyfonene

Sivilforsvaret tester tyfonene onsdag 9. juni klokken 12:00.  Foto: Odd Skarbomyr DSB

Onsdag 9. juni klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding – søk informasjon» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg. Dette melder direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i en pressemelding.

Søk informasjon

DSB opplyser at Sivilforsvaret tester varslingsanleggene fast i januar og juni hvert år.

– Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, aviser, myndighetenes nettsider og sosiale medier.

1250 tyfoner

Sivilforsvaret opplyser at det finnes omlag 1250 tyfoner rundt om i landet som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Varslingsanleggene som i hovedsak er plassert i byer og tettsteder, kan bli brukt både i fred og krig. Signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen. Disse blir testet for å sjekke om de virker, slik at de kan få reparert de ikke fungerer.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier Sigurd Heier, som er fungerende sjef for Sivilforsvaret.

Nytt smittetilfelle i Alta|

Alta kommune melder på twitter at kommunen har én ny positiv test i Alta. Vedkommende har testet seg på grunn av symptomer.

Kommunen melder videre at det er et relativt begrenset antall nærkontakter knyttet til det nye tilfellet samt at smittesporing pågår.

Fem personer går ut av isolasjon i dag, og dermed er det totalt 11 med aktiv smitte i kommunen.

21 forelegg i Fægfjord

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Finnmark politidistrikt opplyser at UP har avholdt fartskontroll søndag i Fægfjord.

Det ble det ikke utstedt mindre enn 21 forenklete forelegg, opplyser politiet.

Høyeste målte fart var 81 km/t i 60-sonen. I tillegg kom det to reaksjoner for mobiltelefonbruk under kjøring.

Festbråk og mindreårig sjåfør. Dette skjedde mens du sov

Politiet har hatt nok å gjøre natt til søndag. Flere steder i fylket så de seg nødt til å agere på hjemmefester.  Foto: Arkvi

Natt til søndag har vært preget av festing i storfylket. Flere steder så nemlig politiet seg nødt til å stoppe artighetene.

I Alta så politiet seg nødt til å agere for første gang i ett-tiden.

– Politiet rykket ut etter melding om feststøy på en bopel i Rafsbotn, huseier ble gitt pålegg om å holde det stille til kl 0800.

Det skulle heller ikke gå så lang tid før de måtte ut på et lignende oppdrag igjen. Halv tre ble neste muntlige pålegg gitt om å dempe lydnivået til klokken 08 på morgenen.

Rett før dette ble også en mindreårig sjåfør anmeldt etter å ha blitt stanset i en mopedbil i sentrum. Jenta var 15 år gammel.

– Hun blir anmeldt for forholdet.Siste fest ble stoppet i 05-tiden søndag morgen.

– Etter klage på festbråk fra en privat adresse i Bossekop, drop politiet til stedet og gav pålegg om at det skulle holdes stilt til klokke 12, skriver politiet.

Ellers har politiet sett seg nødt til å hanskes med lignende oppdrag både i Hammerfest og Kirkenes i løpet av natten. Flere personer er blitt bortvist fra de respektive byenes sentrum, og en person fikk seg og en anmeldelse.


Rykket ut til butikksenter etter melding om vold

Klokken 12.45 twitret politiet at de har rykket ut til et butikksenter i Alta hvor en person skal ha blitt utsatt for vold.

De opplyser at både politi og ambulanse er på stedet, og at en person skal ha blitt slått og skal blø en del. Personen er oppegående og skal sjekkes av helse.– Gjerningsperson er ikke på stedet, men god beskrivelse av han, skriver politiet.

Operasjonsleder Eirik Pedersen sier til iFinnmark at det trolig ikke har vært slagvåpen involvert.

– Det er ingenting som tyder på det nei, og det har trolig vært et slag. Vi har som sagt god beskrivelse av gjerningsmannen, men usikker på alder.

Til Altaposten sier Pedersen at det nå foretas avhør av både vitner og fornærmede i saken.

– Så skal vi prøve å sirkle oss inn på gjerningspersonen, kommenterer operasjonslederen.

To fraktet til sykehus etter voldshendelse

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Ut av politiloggen så går det frem at det stort sett har vært en rolig natt i Finnmark politidistrikt, men det er én hendelse som særlig omtales.

Rett etter klokken 4 i natt skriver nemlig politiet at det er bragt en mann i 40-årene til sykehus, etter å ha blitt påført skader i et slagsmål i Havøysund. Det ble pågrepet en mann i 30-årene i forbindelse med saken.

Noe senere forteller politiet at det er fraktet ytterligere en person til sykehus etter voldshendelsen.

– Vedkommende er i 20-årene og er også å anse som fornærmet, skriver politiet.


To nye smittede i Alta fredag kveld

Alta kommune opplyser på twitter at det er kommet to nye positive prøvesvar fredag. De to tilfellene har ikke tilknytning til hverandre. Samtidig er det snakk om personer som har vært i karantene og som dermed nå er over i isolasjon.

– Det er kjente smitteveier på begge, fra hvert sitt utbrudd. Smittesporing pågår. Det er få nærkontakter, melder kommunen.

I skrivende stund er det 19 i isolasjon i Alta, med totalt cirka 145 nærkontakter.

Blir klinikksjef to plasser ut året

Lena Nielsen, klinikksjef ved Klinikk Alta, skal ut også ha ansvaret i Hammerfest.  Foto: Jarle Mjøen

Lena er klinikksjef i Alta, men har samtidig vært konstituert klinikksjef i Hammerfest siden 1. mai. Den posten skal hun ha ut 2021.

– I den økonomiske situasjonen Finnmarkssykehuset er i, er det viktig med kontinuitet i det pågående tiltaks- og budsjettarbeidet. Derfor legger vi det opp på denne måten, sier administrerende direktør Siri Tau Ursin i en pressemelding.

Finnmarkssykehuset planlegger utlysning av stillingen som klinikksjef ved Hammerfest sykehus i august 2021, heter det.

Satser på mangfoldige naturopplevelser i Langfjordbotn

Midt mellom fjellene i den lille bygda Langfjordbotn driver familien Karlstrøm bedriften SPOR Guiding ved siden av sine faste jobber. Vegard og Tore Karlstrøm organiserer turer både for lokale og internasjonale gjester.   Foto: SPOR Guiding

Midt mellom bratte fjellsider helt vest i Finnmark ligger Langfjordbotn. Den lille bygda ligger klemt mellom Finnmarksvidda og de alpine fjellene som etter hvert har blitt mer og mer kjent under navnet Finnmarksalpene.

Sommeren er kommet til Langfjordbotn, men selv i begynnelsen av juni var det mulig å gå på topptur med ski på fjellene i området, forteller Vegard (t..v.) og Tore Karlstrøm.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Naturopplevelser

Her bor familien Karlstrøm som siden 2007 har satset på naturbasert reiseliv gjennom det lille familiedrevne selskapet Spor Guiding As (tidligere Bre og Vandring As). De tilbyr guidede turer innen skikjøring, brevandring, sykling, og mer.

– Vi har enormt med terreng å ta av. Det er slakt og bratt, så vi har veldig variasjon i toppturfjellene, og Finnmarksvidda til turterreng, sier Tore Karlstrøm.

Selskapet tilbyr naturbaserte opplevelser innen toppturer, brevandring, samt sykkel og fotturer. De samarbeider med andre aktører i bygda og bistår de med kompetanse og tilrettelegging for andre virksomheter som arrangerer turer i området.

Innerst i Langfjorden ligger bygda midt mellom Finnmarksvidda og området som de siste årene har blitt kjent under navnet Finnmarksalpene. Det er et godt utgangspunkt for turer av ulike slag.   Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Familiebedrift

Det var opprinnelig ektefellen Gro Karlstrøm som startet det hele, men etter hver har Tore og sønnen Vegard Karlstrøm tatt seg av organiseringen av turene.

– Vi har alle tre andre jobber ved siden av for at dette skal kunne gå rundt på en skikkelig måte, og få lov til å bygge seg opp til kanskje en dag bli noe større, sier Vegard.

Bygda ligger en knapp times kjøretur fra Alta sentrum.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Vegard jobber som landslagstrener i langrenn for Island, mens faren Tore er bonde. For dem er det viktig at driften av selskapet skal være lystbetont.

– Vi har ikke tatt på oss mer enn vi har hatt kapasitet til, og det er også fordi vi har andre ting vi skal holde med på. Skal ikke stikke under en stol at jeg liker å holde på med mange ting, sier Tore.

Opp i opp

I koronaåret 2020 mistet de også flere oppdrag, blant annet fra eksterne aktører som har arrangert turer i området med utenlandske turister, og har brukt dem som guider og tilretteleggere. Men selve sommersesongen med breturer gikk som normalt med mange lokale gjester.

De satser på både bre- og toppturer, men tar også på seg andre oppdrag etter etterspørsel og samarbeider med både lokale   Foto: SPOR Guiding

– Vi har omtrent ingen faste kostnader, så det som skjedde var at vi fikk mindre inntekter, sier Tore.

Den er kun Vegard som har fast ansettelse i selskapet (ca 20 prosent) og de eksterne guidene de henter inn til enkelt-turer har også faste jobber ved siden av.

– Vi er vant til å tilpasse oss. Vi fikk heller ikke reist noe selv og brukt så mye penger, så det gikk litt opp i opp. Det er sikkert 20 år siden jeg ikke har flydd på et helt år, sier han.

Regnskapstallene for selskapet for 2019 og 2020. I 2021 har de også gjort enkelte investeringer og anslår at tallene for i år vil havne et sted mellom de to foregående. (Kilde: Proff.no) 

Mellomår

Selv om det er færre folk som reiser enn i 2019, så ser sesongen 2021 ut til å bli bedre enn koronavinteren 2020.

– Folk har begynt å skjønne hva man skal gjøre og reglene har blitt litt klarere. Et mellomår kan man kanskje si, siden det har vært åpent for norske turister, sier Vegard.

– Vi har brukt dette året til å investere og ikke legge ned, legger han til.

De skal sette opp tre yurter (mongolske telt) som vil øke overnattingskapasiteten, og har kjøpt inn sykler og ski til utleie.

I år har selskapet investert i mer overnattingskapasitet og ski- og sykkelutstyr til utleie.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

– Vi er et guidefirma, men det er kanskje enda mer dekkende å si opplevelsesbedrift, ut fra hva du ønsker. Hos oss kan du sette sammen alt fra en dag med skikjøring, en dag med kajakk og en dag med hundekjøring. Da bor du hos oss, også er alt ordnet.

– Ha kontroll

– Vi skal ikke ekspandere bare for å ekspander og dermed være vellykkede på regnskapstallene. Vi skal ekspandere fordi vi mener at det er riktig for firmaet og at det er det riktige å gjøre for oss, og dermed ha kontroll på det vi driver med og at vi ikke blir lei av å holde på med det.

Vegard og Tore Karlstrøm synes den viktigste motivasjonen er å gi andre gode opplevelser.  Foto: SPOR Guiding

De mener de har ganske stor økonomisk trygghet i måten de satser på og kan i stor grad gjøre som de vil, men de er tydelig på at det må være økonomisk bærekraftig.

– Ellers går man bare på tur med kompisene, sier Tore.

– Gode opplevelser

De synes at en viktig del av motivasjonen til å jobbe med naturbasert turisme er å gi folk gode opplevelser.

– Vi har ikke noen intensjon om å bli rik eller størst. Det vi har intensjon om er å levere et godt produkt der folk reiser og synes dette er en bra plass å være, og der vi kommer hjem og synes at dette har vært en bra tur, avslutter Tore.

Bortviste beruset mann fra sentrum

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Like før klokken 19:00 meldte Politiet i Finnmark via Twitter at de har bortvist en beruset, bråkete mann fra sentrum. Mannen har fått pålegg om å ikke oppsøke sentrumsområdet igjen før klokken 08:00 imorgen.

Anastasiya Fedotova

Målte fører til 112 kilometer i timen i 70-sone

illustrasjonsbilde  Foto: Tom Skoglund

Klokken 17:45 meldte Politiet i Finnmark via Twitter at utrykningspolitiet har utført fartskontroll i Heammogieddi i 70-sonen. En mann i slutten av 20 årene ble målt til 112,15 kilometer i timen, noe som resulterte i førerkortbeslag.

Anastasiya Fedotova

Nå kan du be om testing over SMS

Illustrasjonsfoto.  Foto: Torstein Bøe/NTB

Ved flere anledninger har mange meldt om at det har vært krevende å komme gjennom på kommunens koronatelefon, men nå blir det forhåpentligvis lettere å få ordnet time for testing i perioder med stort trøkk på telefonen.

For fra og med i dag har Alta kommune satt i gang en ordning der man kan be om testing for covid-19 på SMS, melder kommunen på sine nettsider.

– Dersom du har sendt SMS må du vente på svar, ikke ring koronatelefonen i tillegg. Er det nødvendig med ytterligere avklaringer i forbindelse med SMS-en blir du oppringt av våre folk på koronatelefonen.

Gjengen som jobber med å ta imot henvendelser på kommunens koronatelefon.  Foto: Astrid Krogh/Alta kommune

Kommunen ber om at man sender SMS med fullt navn(fornavn, mellomnavn og etternavn), adresse, fødselsdato og hvilke symptomer man har og dato man fikk dem til telefonnummer 480 38 626.

De ber også om at det opplyses om man har vært i kontakt med noen som er bekreftet smittet, eller om man har vært på reise, opplyser kommunen i en oppdatering.

– Hvis du skal ha koronatest av andre grunner enn symptomer må du fortsatt ringe vår koronatelefon for å avtale tid til testing, legges det til.


Enda ett positivt prøvesvar; totalt 21 i isolasjon

Illustrasjonsbilde  Foto: Jil Yngland / NTB

Like etter klokken 17:30 meldte ordfører Monica Nielsen om atter et positivt prøvesvar.

– Personen har vært i innreisekarantene og er nå satt i isolasjon. Personen har fulgt reglene for innreise og karantene, forteller ordføreren.

Det positive prøvesvaret gir ingen nærkontakter. Det er nå totalt 21 stykker i isolasjon.


Anastasiya Fedotova

Nok en smittet i Alta

Illustrasjonsbilde.  Foto: Ketil Gjelstein Bjærke

Alta kommune melder om at de har nok en positiv test onsdag formiddag. Alta kommune har dermed 20 personer i isolasjon og 250 personer i karantene. Dette melder Alta kommune på twitter.

De minner også om den nye forskriften som er vedtatt i dagens formannskapsmøte.


Følger ikke nasjonal gjenåpning, innfører lokal koronaforskrift

Formannskapet bestemte seg for at Alta skal holde seg på samme nivå som i dag – «nivå 2» – med noen ekstra tiltak.

Sendes ut falske eposter i Tromsø

Illustrasjonsbilde.  Foto: Marianne Løvland

Tromsø kommune jobber med å stanse utsending av falske eposter og undersøker om de kan ha vært utsatt for et sikkerhetsbrudd.

Overfor Nordlys vil ikke IT-sjef Marita Tiller kommentere hvor stort omfanget er, men ifølge avisa skal det være snakk om flere tusen eposter.

– Det viktigste arbeidet vi gjør nå, er å sikre at utsendingen stoppes, sier hun.

Ifølge Nordlys undersøker kommunen blant annet om de kan ha blitt utsatt for et hackerangrep. (©NTB)

NTB

Utrykningspolitiet gjennomførte kontroll i Øksfjord

Illustrasjonsfoto.  Foto: Merete Arnesen

Rett før klokken 20:00 meldte Politiet via Twitter at Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i Øksfjord. 11 personer ble kontrollert, det ble ingen reaksjoner.

Anastasiya Fedotova

To nye smittede i Hammerfest

Ordfører i Hammerfest kommune Marianne Sivertsen Næss. 

Det er registrert to nye smittede i Hammerfest det siste døgnet.

Dermed er det totalt 21 personer med påvist aktiv covid-19-smitte i kommunen. Det melder Hammerfest kommune tirsdag.

Kommunen opplyser at 12 personer er ute av isolasjon det siste døgnet. 71 nærkontakter er fortsatt i karantene.

Fredag 21. mai innførte Hammerfest kommune lokal forskrift som innebar en midlertidig nedstengning av de fleste arenaer der mennesker møtes.
– Det er vedtatt fortsatt strenge smitteverntiltak foreløpig fram til mandag 21. juni, skriver kommunen på sine hjemmesider.

NTB

– NRK må også dekke sametingsvalget

NRK bør inkludere sametingsvalget i sine valgsendinger. Dette mener sametingspresident Aili Keskitalo og plenumsleder Tom Sottinen.  Foto: Denis Caviglia

Sametingspresident Aili Keskitalo og plenumsleder Tom Sottinen ønsker at Sametinget inkluderes i NRKs valgdekning.

De har derfor sendt en henvendelse til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, hvor de argumenterer om hvorfor det er viktig at riksflatene inkluderer i Sametingsvalget høsten 2021. Dette opplyser Sametinget i en pressemelding. De skriver at NRK nyter høy tillit i befolkningen, har landets dyktigste journalister og de ressursene som ellers behøves for å levere god valgdekning.

– Vi er trygge på at NRK Sápmi, den samiske divisjonen i NRK, vil ha en variert og fyldig dekning av sametingsvalget i år slik de har hatt tidligere år. Men, vi drømmer allikevel om å se en partileder eller presidentkandidat-debatt på NRK1 i beste sendetid, med både samiske og norske politikere om store politiske temaer som angår oss alle som bor i Norge.

De mener en debatt rundt samiske temaer også vil være interessant for ikke-samer, og nevner blant annet reindrift, gruvedrift, rovdyrproblematikk og morsmålsundervisning.

– Det samiske demokratiet er svært viktig for det samiske samfunnet og Sametinget, men det bør også være viktig for landets viktigste nyhetsredaksjon i NRK.


Litt for fort i Rafsbotn

  Foto: Illustrasjonsbilde

Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i Rafsbotn. Her har de skrevet ut et forenklet forelegg. Vedkommende kjørte i 58 km/t i 50 sonen. Dette opplyser politiet på twitter.

Sparker i gang sommersesongen på museet

For femte året på rad kjører museet i gang aktivitetstilbudet ved fjæra. Ved lavvoen kan man prøve ut aktiviteter som blant annet bueskyting, og lære om livet i steinalderen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

– Vi er kjempespent på hvordan sommeren blir, sier Anita Tapio, markeds- og publikumsansvarlig ved Alta museum.

For selv om de tror det kan bli en relativt lik sommer som i 2020, så var det på samme tidspunkt i fjor flere grenser som var åpne. Det vil si at det kom flere gjester både fra Finland og Danmark. Men med stengte grenser håper de på besøk lokale og andre nordmenn på norgesferie.

Norgesferie

– Vi ser at mange folk i Nord-Norge planlegger ferie i Nord-Norge, så det kan slå positivt ut for oss.

Så selv om de har budsjettert med et lavere besøkstall enn i 2020, da man også fikk med seg deler av cruise-sesongen, så starter de opp aktivitetstilbudet som de har hatt i sommersesongen siden 2017.

Markeds- og publikumsansvarlig Anita Tapio (t.v) håper på mange lokale gjester i sommer. Her med Amelie Isaksen som har jobbet mange sesonger på museet.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

– Fra 15. juni til 15. august setter vi opp en lavvo nede i fjæra og har en bålplass med benker og reinskinn. Vi setter opp en bueskytingsbane, og så tilbys det ulike steinalder-aktiviteter for familier og barn.

I tillegg kan man lære litt om steinalderen av formidlerne som jobber der.

Ved lavvoen kan man prøve ut aktiviteter som blant annet bueskyting, og lære om livet i steinalderen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Mange opplevelser

– Vi har utvidet åpningstidene på det tilbudet, så nå blir det tilgjengelig fra 10 til 18 hver eneste dag, syv dager i uka, så vi håper at det er mange lokale i år som vil benytte seg av dette tilbudet.

I tillegg har de to midlertidige utstillinger som vil stå gjennom sommeren.

– Det ene er en samisk kunstutstilling og det andre en utstilling som viser sandmaleriene fra uKhahlamba-Drakensberg-regionen i Sør-Afrika. Det er for å sette våre egne helleristninger litt i perspektiv, at vi viser litt hvordan bergkunsten er andre steder.

Den andre utstillingen «Time for sculpture» (se siste side) tar for seg samisk samtidskunst. I år som i fjor vil det også være mulig å kjøpe dobbel billett til både Verdensarvsenteret og Tirpitz museum.

Sébastien Thomine rigger klart til sommersesongen.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Færre utenlandske

I tillegg fortsetter arbeidet med å bygge ny gangvei gjennom verdensarvområdet, noe som gjør at deler av gangstien blir stengt på østsiden av Hjemmeluft. Det skal likevel være mulig å se all bergkunsten langs løypa.

– Det blir nok litt rart uten busser i sommer, eller i hvert fall mange færre busser. De fleste som kjører forbi, vet at det gjerne til enhver tid står det en tre til ti busser her. Mange av dem vil bli borte i sommer, siden det mest sannsynlig ikke kommer utenlandske gjester.

Likevel har de lagt til rette for at de gjestene som kommer, skal få en god mottakelse.

– Vi gleder oss skikkelig til å få sparket sommersesongen ordentlig i gang og har en skikkelig fin gjeng som vi har ansatt her i sommer.

Flere bruker finværsdagene til en tur til museet.   Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Alt på stell i Tverrelvdalen

Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad

Utrykningspolitiet har hatt trafikkontroll i Tverrelvdalen, hvor de har hatt fokus på ruskjøring og dokumenter. Alle de kontrollerte hadde alt på stell. Dette melder politiet på twitter.

Kjørte for fort i Máze

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Utrykningspolitiet melder på twitter at de har gjennomført fartskontroll i Masi. Her har de utstedt et foren forenklet forelegg på grunn av høy fart. Vedkommende ble målt til 102 km/t i 90 sone.

Politiet har også gjennomført rutinemessig promillekontroll av flymannskaper på Alta Lufthavn. Her var alt i skjønneste orden.

Beslagla førerkort

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Klokken 17:37 meldte politiet i Finnmark via Twitter at utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i 80 sonen i Eiby. En gutt i slutten av tenårene ble målt til 103 kilometer i timen. Dagens prikker, i tillegg til tidligere prikker på førerkortet førte til at førerkortet ble beslaglagt.

Anastasiya Fedotova

Brannvesenet rykker ut til Ailegastunnelen

Illustrasjon, brann, brannvesenet  Foto: Anastasiya Fedotova

Like før klokken 17:00 meldte brannvesenet via Twitter at de rykker ut til hendelse i Ailegastunnelen.

– Vi har bare fått beskjed fra veitrafikksentralen om at et brannslukningsapparat er tatt ned fra veggen, annen info enn det har vi foreløpig ikke. Tunnelen er stengt, forteller Kjartan Lune ved brannvesenets operasjonssentral.

Heller ikke politiet har fått oversikt over hva som skjer i tunnelen.

– Både vi og brannvesenet er under utrykning, vi passerer Kvenvik nå. Det vil enda ta litt tid før vi er framme. Men vi skal ta en befaring på stedet så fort vi kommer, forteller Lars Rune Hagen ved politiets operasjonssentral.

Like før klokken 19:00, mandag ettermiddag, kan brannvesenet melde om at det var falsk alarm.

– Det var bare en teknisk feil, forteller Christina Øien i brannvesenets operasjonssentral.

Anastasiya Fedotova

Seks kjørte for fort i Øvre Alta

Illustrasjonsfoto  Foto: Bjarne Krogstad

Utrykningspolitiet melder at de har gjennomført fartskontroll i Øvre Alta. Her har de hentet inn seks forenklede forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 85 km/t i skiltet 70 sone. Dette opplyser politiet på twitter.


Avdekket smitte hos passasjer på flyvning til Alta

Illustrasjosnfoto.  Foto: Morten Holm, NTB scanpix

I oversikten Folkehelseinstituttet har på sine nettsider over flyvninger der det har befunnet seg personer med bekreftet smitte, fremgår det at det har befunnet seg en eller flere smittede på flyvningen mellom Vadsø og Alta fredag 11. juni.

Det er snakk om WF971 som tok av fra Vadsø klokka 05.15 og landet i Alta 06.05 denne datoen.

IFinnmark omtalte saken først.

Folkehelseinstituttet skriver at smitterisikoen anses for lav for andre passasjerer, basert på erfaring fra Norge og andre land.

Flommen minker – Garrajohka åpnet i begge retninger

Vannet trekker seg nå tilbake ved Garrajohka bru. Bildet er tatt da flommen herjet i helga.   Foto: Caroline Kemi

Søndag ble Garrajohka bru delvis stengt som følge av flommen. Nå er brua åpnet igjen.

– Vannstanden har gått ned. Vi har ingen nedbør nå, så vi har kontroll på situasjonen forteller Renate Aane, trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen Nord.

Det ser dermed ut til at man er kommet over den verste kneika under årets flom, men flere steder har store vannmengder ført til problemer. Blant annet i Badderen i Troms.Vegsituasjonen er per nå i landets nordligste fylke oversiktlig, men Aane påpeker at det har gått ras ved Nordnestunnelen i Kåfjord kommune. Her holdes det for tiden på med opprydning.


Kristina Båtnes Hestdahl, Framtid i Nord og NTB

To mistet lappen på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkivfoto

Utrykningspol hadde søndag laserkontroll på Sennalandet i 90-sonen.

– Det ble utstedt 11 forenkla forelegg og det ble tatt to førerkortbeslag, oppsummerer Finnmark politidistrikt.

Høyeste hastighet ble målt til 129km/t. Det ene beslaget ble gjort da fører fikk for mange prikker.

19 forelegg ved Kistrand

Illustrasjonsfoto.  Foto: Merete Arnesen

Mange var for hard på gassen da UP hadde kontroll ved Kistrand i Porsanger. Finnmark politidistrikt melder søndag ettermiddag at det ble utstedt hele 19 forenklede forelegg i 60-sonen.

– Høyeste hastighet ble målt til 78 km/t, opplyser politiet.

Måtte stoppe fest med 14 deltakere

Politiet måtte stoppe fest med 14 deltakere i Alta i en situasjon hvor det er pågående smitteutbrudd i byen.  Foto: Håkon Mosvold, NTB, Jarle Mjøen, Altaposten

Politiet har i løpet av natten gitt pålegg om å dempe støy, samt avsluttet fester på private adresser over hele Finnmark. Politiet opplyser at på en av festene i Alta var det 14 deltakere.

– Politiet gjør videre undersøkelser om det foreligger brudd på lokal smittevernforskrift, heter det fra politiet.

I går gikk ordfører Monica Nielsen ut med sterke advarsler om at folk i Alta måtte ta smitteutbruddet i byen på største alvor, og oppfordret alle til å følge lokale og sentrale smittevernsforskrifter.

– Vi befinner oss midt i et utbrudd, advarte ordfører Monica Nielsen og fortalte at antall positive i utbruddet øker.

– Vi har fått inn åtte nye tilfeller. Bare fra fredag kveld har vi fått 11 positive til i dag, fortalte Nielsen lørdag. Det ble klart at de nye smittetilfellene blant annet medførte at mellom- og ungdomstrinner ved Talvik skole er satt i karantene.

– Jeg vil betegne situasjonen som relativt uoversiktlig og må anmode alle om å være bevisste på at vi står i et koronautbrudd.

Høyeste hastighet 130 km/t, flere førerkort beslaglagt

Illustrasjonsbilde, politisaker  Foto: Jarle Mjøen

Politiet målte i løpet av natten hastigheten til to biler over det grensen hvor førerkort skal inndras. Under kontroll på Sennaland i 90-sonen ble en mannlig sjåfør i slutten av tenårene etter gjennomsnittsmåling målt til 129 km/t. Lappen røk naturlig nok. Nære på var også en annen sjåfør målt til 123 km/t i samme 90-sone, noe som for øvrig kostet føreren dyrt. Meldingen om dette ble lagt ut av politiet tidlig lørdag morgen.

Tidligere på natten la politiet ut melding om beslaglagt førerkortet til en mannlig sjåfør i 20-årene. Gjennomsnittsmåling på 130 km/t i 80-sone, denne gang i Repparfjorddalen. Vi tar også med at UP fredag kveld hadde laserkontroll i 90-sonen i Langfjorden. Det ble utstedt 9 forenkla forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 111 km/t.

Ellers har natt til lørdag i Alta-regionen forløpt rolig for politiet, som rett nok løpet av natten måtte avslutte en fest på privat adresse på grunn av klager om støy, samt for mange deltakere i forhold til lokal smittevernforskrift. Videre etterforskning vil vise om forholdet er straffbart.