Hull i nøtene: Laks rømte på Sørøya

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Fiskeridirektoratet følger opp en rømmingshendelse hos Cermaq Norway AS i Sørøysundet.

Cermaq Norway meldte mandag om rømming på lokaliteten Husfjord i Hammerfest kommune.

– En av merdene var deformert og det var oppdaget et større hull i en av nøtene etter uvær. Fisken i merden er 1-2 kg i størrelse, opplyser direktoratet, som planlegger tilsyn.

Selskapet har utbedret hullet og sikret anlegget. De har så langt fått 27 oppdrettslaks i gjenfangstgarn tirsdag.

Fiskeridirektoratet håper publikum melder inn tips om fangst av rømt oppdrettsfisk til den døgnåpne vaktsentralen på telefon 55 23 83 36.

Sibelco setter opp ekstratur for skredfaste i Loppa: – Vi må finne løsninger når veien er stengt, sier Olsen

Dårlige værprognoser og fare for ras har isolert loppaværingene. Ifølge Statens vegvesen vil det ikke gjøres en ny vurdering før mandag klokken 10.

Sibelco, ved utskipnings direktør Jim Gaute Olsen, har derfor hyret inn MS Sea Runner fra Barents Nord til en ekstratur. Turen går fra «Vestrekaia» søndag ettermiddag fra Øksfjord via Lillebukt/Stjernøya. På facebooksiden «Oppslagstavla i Øksfjord» har Olsen skrevet turen går fra «Vestrekaia» klokka 17:30 – videre til Alta med Nefelin V. Spre ordet.

– Alle ungdommer som må på skole eller er nødt til å komme seg til Alta kan være med båten. Det er god plass ombord, sier Olsen.


Dempet festligheter flere steder

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I løpet av natten har politiet måttet dempe støyen på fester i Alta, Kirkenes, Hammerfest og Vadsø.

– På to av adressene ble det gitt pålegg om at det skulle være stille til klokken 0800, melder politiet.

Men alt i alt kan natt til søndag gå inn i historiebøkene som en rolig natt. Flere hendelser melder nemlig ikke politiet om.

Far og sønn ble funnet i god behold

Illustrasjonsbilde  Foto: NTB

Finnmark politidistrikt meldte i går kveld om at to personer ikke var kommet  ned fra fjellet etter hyttetur i Karasjok. HRS, politi og frivillige var engasjert i leteaksjonen, opplyste politiet.

Far og sønn på snøscooter ble etter hvert funnet av frivillige letemannskaper  i området Njoammel Cearru. Scooteren skal ha fått stans.

Begge var tilsynelatende i god fysisk form. Sea-King tok de to med til Karasjok for helsesjekk.

Advarer mot stor skredfare i Vest-Finnmark

Det er betydelig snøskredfare i Vest-Finnmark fredag og lørdag. Søndag forverres forholdene, og rasfaren blir da stor.  Foto: Tore Karlstrøm

HRS Nord-Norge advarer på twitter at skredfaren i Nord-Norge øker i helga, og at det ved flere av varslingsområdene går opp fra «betydelig fare» til «alvorlig fare».

Før du eventuelt drar ut bes du derfor sjekke skredvarsel på varsom.no.


Melder mer nedbør i løpet av helgen

Meteorolog Julie Solsvik Vågan ved meteorologisk institutt melder skiftende vær..


På nettsiden går det frem at det fredag er betydelig snøskredfare, og at store naturlige utløste skred kan løsne på vedvarende svake lag. Fjernutløsning er sannsynlig under betydelig snøskredfare.

Stor fare

Søndag forverres forholdene, og når regnet trenger ned til de dype vedvarende svake lagene, ventes det store naturlige utløste skred.

varsom.no kan du finne tips til områder du bør holde deg unna når risikoen for ras er tilstede. Et av disse er å holde deg unna terreng brattere enn 30 grader, og utløpssoner for skred.

Også i Nord-Troms, Lyngen og Tromsø er rasfaren stor i løpet av helga.


Anastasiya Fedotova

Trailer står fast i Øvre Alta

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

En trailer skal stå fast i Øvre Alta, melder politiet. Kjøretøyet skal sperre et felt på veien, men sjåføren er i gang med å legge på kjetting.

Ni sjåfører bøtelagt

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad/NTB

Flere sjåfører måtte punge ut da utrykningspolitiet gjennomførte laserkontroll i Alta fredag. Hele ni førere fikk forenklet forelegg for hastighetsovertredelse i 50-sonen. Høyeste hastighet ble målt til 68 kilometer i timen, melder politiet.

Milliardsmell i koronaåret

Illustrasjonsbilde.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

2020 ble et uår for Hurtigruten, som registrerte et tap på 1,68 milliarder kroner i pandemiåret.

Tapet i fjor ble på 163 millioner euro, eller 1,68 milliarder kroner, skriver E24. I fjerde kvartal var underskuddet på 626 millioner kroner.

– Resultatene er som forventet. Vi driver med reiseliv når ingen kan reise. Da blir 2020 et dårlig år for oss i Hurtigruten, som for alle andre i reiselivsbransjen, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Bookingene for andre halvår i 2021 og hele 2022 er nå på et høyere nivå enn på samme tid i fjor, noe som gir håp om lysere tider.

Hurtigruten havnet i medias og politiets søkelys da det oppsto et smitteutbrudd på MS Roald Amundsen i sommer, like etter at selskapet hadde fått lov til å gjenåpne cruisetrafikken. (©NTB)

NTB

13 førere fikk smekk i Talvik

Utrykningspolitiet i fartskontroll  Foto: Hanne Larsen

Hele 13 førere måtte punge ut etter at politiet torsdag ettermiddag gjennomførte laserkontroll i 60-sonen i Talvik.

– Høyeste hastighet var 80 km/t, melder politiet.

Mann bekreftet omkommet etter trafikkulykke

En mann i 50-årene døde i en trafikkulykke i Hammerfest i Troms og Finnmark torsdag.

Nødetatene ble varslet om ulykken ved Stallogargotunnelen like før klokka 15.

– Det var én bil som kjørte av veien på venstre side. Helse har bekreftet at føreren av bilen er død, opplyser Finnmark politidistrikt på Twitter.

Mannen ble plukket opp av et Sea King helikopter for å bli fraktet til sykehus, skriver iFinnmark. Avisa får opplyst av politiet at de pårørende er varslet.

Ifølge politiet er det ikke meldt om spesielt vanskelige kjøreforhold på stedet.

– En bil kjørte ut av veien på venstre side. Det var ikke noe kraftig sammenstøt. Bilen kjørte i skavlen og tok ingen nevneverdig skade, sier operasjonsleder Leo Johansen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Johansen sier at det ikke er noe som tyder på at mannen døde som følge av skader han pådro seg i utforkjøringen.

NTB

Deler ut 3,5 mill. i festivalstøtte

Aronnesrocken opplevde rekordoppslutning i 2019. Nå har Aronnesrocken, Alta Live innvilget 90000 kroner i støtte fra Troms og Finnmark fylkeskommune de tre neste årene.  Foto: Bernhard Hienerwadel

Fylkesrådet har fordelt 3.550.000,- til 45 festivaler i Troms og Finnmark.

– Nå håper fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp) på en koronalettelse og gode festivalopplevelser, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Fylkesråd Eriksen Balto sier videre at hun er stolt over det høye nivået og det fantastiske mangfoldet på festivalene i Troms og Finnmark, og hvor bevisste de er på sin lokale betydning.

– De er viktige både for bolyst, identitet og de skaper viktige og gode ringvirkningene i sine nærmiljø og i regionen. Dette er kloke og spennende aktører, og jeg håper vi virkelig snart får en lettelse med tanke på smittevernsituasjonen, slik at festivalarrangørene igjen kan skape gode og fullverdige opplevelser og at vi som publikum snart kan gå på festivaler igjen, sier Eriksen Balto.

I vår region har Audioland AS med Sami Music Week har fått 70.000 kroner og Alta kammermusikkforening med «Festivalta» har fått 35.000 kroner for inneværende år. Stiftelsen Samisk Musikkfestival i Kautokeino, Samisk Påskefestival i Kautokeino har fått 120000 kroner og Aronnesrocken, Alta Live har fått innvilget 90.000 kroner for de tre neste årene.

Fylkesrådet opplyser at de fikk inn 56 søknader innen fristen, og det er gitt tilsagn til 45 festivaler, hvor 17 får treårig tilskudd.

20-åring bøtelagt for solfilm på bilrutene

Illustrasjonsfoto 

Politiet melder på twitter at de har stoppet en mannlig sjåfør i begynnelsen av 20 årene, fordi han ikke hadde tilstrekkelig utsyn gjennom siderutene fremme på bilen. Viduene var dekket av "solfilm".

– Han fikk et forenklet forelegg for forholdet og vedtok det, skriver politiet.

Bråstopp i grensehandelen

2 milliarder kroner tilsvarer en nedgang på 87,7 prosent fra rekordåret 2019 da vi handlet for 16 milliarder kroner i Sverige, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Beløpet er mindre enn vi har brukt på grensehandling hvert eneste enkeltkvartal de siste ti årene, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.

Hovedårsaken til nedgangen i grensehandelen er reiserestriksjonene som følge av koronapandemien.

– Selv om det ble lettet noe på reiserestriksjonene i kortere perioder i løpet av sommeren, ble grensehandel som aktivitet mer eller mindre borte for nordmenn flest i 2020. At vi ikke har hatt mulighet for å handle over grensene ser vi tydelig i detaljhandelen, hvor det ble satt flere rekorder gjennom fjoråret, sier Henriksen.

Ifølge Dagligvarerapporten til analyseselskapet NielsenIQ, som kom i forrige uke, ble det handlet for 30,5 milliarder kroner mer i norske dagligvarebutikker i fjor. Noe av økningen kommer også som følge av at mange serveringssteder har holdt stengt, at færre reiste utenlands og at flere måltider ble spist hjemme som følge av hjemmekontor.

Også antallet dagsturer til Sverige falt kraftig. I fjor ble det gjennomført 1,5 millioner dagsturer fra Norge til Sverige, mot 9,6 millioner turer i 2019.

SSB understreker at det er usikkerhet rundt tallene for fjerde kvartal i fjor fordi undersøkelsen er basert på telefonintervjuer, og at svært få av respondentene oppga å ha dratt på dagstur til utlandet i 2020.

(©NTB)

NTB

Rensket vekk raset, nå er veien i Skillefjorden åpen

Illustrasjonsfoto.  Foto: Rolf Edmund Lund

Fylkesveg 8830 mellom Kviby og Nyvoll som har vært stengt siden lørdag på grunn av ras og rasfare er nå åpnet. Dette kommer frem av Statens vegvesens sine veitrafikkmeldinger.

Alta kommune opplyste på sine hjemmesider at det var gått to ras i området på henholdsvis 140 og 155 meter. Disse var inntil syv meter i høyden.

– Vegen ble stengt lørdag 20. februar ca. kl 16:45 og ett av skredene gikk ca 17:30, skriver Alta kommune.

Alta-film på 27 flyplasser

Knut Leo Abrahamsen: – Alta er på kartet!  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Visit Alta får bred oppmerksomhet på en rekke av landets flyplasser.

Daglig leder i Visit Alta, Knut Leo Abrahamsen synes det er stor stas at Avinor har distribuert deres Alta-filmer til ytterligere 26 flyplasser i Norge, i tillegg til Gardermoen. Filmene skal vises til og med uke 14.

– Alta er på kartet, fastslår Abrahamsen.

Selv om det er vanskelig å måle effekten av Alta-reklamen ennå, tror Abrahamsen at byen vil være i tankene beslutningene skal tas.

– Leverandørene ser at vi er der ute og at vi nevnes, det handler om å kommunisere inn i folks hode og hjerte – dit har jeg lyst å dra! Alta kommer høyt opp i beslutningskjeden, forklarer han.

– Folk får flotte opplevelser, og når folk er fornøyde snakker de om dette til andre. Her kan de oppleve nordlyset, spise god mat, kjøre hunder – kort sagt boltre seg i alle de flotte produktene vi har, sier han.


Altareklame høster stor oppmerksomhet

Visit Alta sine filmer som ruller og går på skjermene på Gardermoen blir lagt merke til.

Tok fyr på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble ingen personskade, men opplevelsen på Sennalandet var neppe hyggelig for den involverte.

I natt melder nemlig politiet at de rykket ut etter melding om brann i mopedbil. Kjøretøyet var utbrent da de kom til stedet. Det var en person i bilen.

Finnmark politidistrikt melder også om en kvinnelig sjåfør i 30-årene som ble stanset i kontroll i Hammerfest.

Det er mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand og sak er opprettet.

Klokken 10.30 melder politiet at de har stoppet nok en sjåfør – denne gangen i Alta, mistenkt for ruspåvirket kjøring. Det var en mann i 30-årene som ble stoppet.

Politiet opplyser videre at de har opprettet sak på forholdet.

Oppdatert: Åpnet Sennalandet

Snøfokk på Sennalandet.  Foto: Statens vegvesen / NTB

Sennalandet har vært rammet av hardt uvær de siste dagene, men har vært åpent for fri ferdsel over ett døgn. Onsdag formiddag melder imidlertid Vegtrafikksentralen nord at det startes kolonnekjøring på grunn av uvær. Forholdene på Sennalandet er preget av snø- og isdekke, og redusert sikt på grunn av snøfokk.

Senere på ettermiddagen skriver VTS at Sennalandet stenges. En ny vurdering blir gjort klokka 18.

Kvart over fem er Sennalandet helt åpent, men kan bli stengt eller kolonnekjørt på kort varsel.

– Klokka 17.10 var det -8 grader, sørlig stiv kuling og oppholdsvær, melder VTS.

Saken vil bli oppdatert ved ny info.

Talviktunnelen blir stengt nattestid onsdag til fredag

Illustrasjonfoto.  Foto: Arkiv

Statens vegvesen melder på sine nettsider at Talviktunnelen denne uken blir stengt på nattestid flere netter denne uken på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det gjelder dagene onsdag 24. februar til og med fredag 26. februar i tidsrommet mellom klokken 22.00 til 06.00.

Veien blir riktignok ikke helt stengt og det vil bli periodisk gjennomslipp hver andre time. Dermed kan det lønne seg å planlegge litt om man skal den retningen i løpet av de neste dagene. Vegvesenet melder at det blir gjennomslipp klokken 24.00, 02.00, 04.00 og 06.00.

Fortsatt 1000 uten strøm

Over 1.000 personer er fortsatt uten strøm i Finnmark etter strømbruddet mandag. Like mange er uten mobildekning.

Det er fortsatt usikkert når de over 1.000 innbyggere i kommunene Lebesby og Gamvik får strømmen tilbake, melder NRK.

Sent tirsdag kveld jobbet fortsatt kraftlaget på spreng for å finne feilen, etter strømbruddet mandag ettermiddag. Kommunesentrene Kjøllefjord og Mehamn har nå vært mørklagt i langt over et døgn etter at uværet mandag førte til strømbruddet.

Telenors basestasjoner i området er også slått ut. Det vil si at 1.000 personer i Gamvik og Mehamn er uten mobildekning.

NTB

Trailersjåfør bøtelagt på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Privat

Det er Finnmark politidistrikt som melder om bøteleggingen av en trailersjåfør. Den utenlandske traileren ble stoppet på Sennalandet, etter melding om vinglete kjøring.

Sjåføren fikk en bot på 4.000 kroner for to manglende godkjente dekk, og pålegg om å skifte disse.

Hull i nøtene: Laks rømte på Sørøya

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Fiskeridirektoratet følger opp en rømmingshendelse hos Cermaq Norway AS i Sørøysundet.

Cermaq Norway meldte mandag om rømming på lokaliteten Husfjord i Hammerfest kommune.

– En av merdene var deformert og det var oppdaget et større hull i en av nøtene etter uvær. Fisken i merden er 1-2 kg i størrelse, opplyser direktoratet, som planlegger tilsyn.

Selskapet har utbedret hullet og sikret anlegget. De har så langt fått 27 oppdrettslaks i gjenfangstgarn tirsdag.

Fiskeridirektoratet håper publikum melder inn tips om fangst av rømt oppdrettsfisk til den døgnåpne vaktsentralen på telefon 55 23 83 36.

To personer fløyet til sykehus etter frontkollisjon

Indre Billefjord.  Foto: Google Maps

To personer er fløyet til Hammerfest sykehus etter en frontkollisjon på E6 ved Indre Billefjord i Finnmark søndag kveld.

To personer i hver sin bil var involvert, og de to er fløyet til Hammerfest. Skadeomfanget er ukjent.

Politiet ble varslet like før klokka 20.

Like etter klokka 22 oppdaterer Finnmarkssykehuset med at de to sjåførene begge er lettere skadet og stabil.

NTB & Bjørn Martin Lyng

Flere har fått strømmen tilbake

Strømmen har delvis begynt å komme tilbake for de om lag 1.600 personene i Lebesby kommune og Gamvik kommune i Finnmark, som mandag mistet strømmen etter uvær.

– Flere har fått strømmen tilbake i deler av Kjøllefjord, Dyfjord og Kifjord, sier elverkssjef Håvard Pedersen i Nordkyn kraftlag til NRK.

Samtidig er mesteparten av befolkningen på Nordkinnhalvøya fortsatt uten strøm.

Tirsdag morgen sa Leif Yngve Wallenius i Nordkyn at været gjør det utfordrende å få strømmen tilbake i området. Men det vil forhåpentligvis lette slik at de kan jobbe med å få strømmen tilbake.

Strømbruddet holder tirsdag alle barnehagene i kommunen stengt, skrev Gamvik kommune på sin facebook-side mandag kveld. (©NTB)

NTB

Kolonne i Langfjorden og på Sennalandet

Strekningen E6 Langfjordbotn-Langnes, som har vært stengt mesteparten av helga og mandagen, åpner for kolonnekjøring. Ifølge Vegtrafikksentralen vil kolonnekjøringen starte klokka 19, og begrunnelsen er smal vei og manglende rekkverk.

Statens vegvesen har fått god hjelp av entreprenører og ryddemannskap, samt lokal skredsakkyndige både i Alta og Langfjordbotn.

Også Sennalandet åpner for kolonnekjøring klokka 19, etter å ha vært stengt på grunn av uvær. Første kolonne går fra Leirbotnvatn.


Står på for å rydde skredene i Langfjorden

Statens Vegvesen jobber på høygir for å åpne innfartsåra E6 i Langfjorden.

Setter opp ekstra ferge fra Korsfjord

Illustrasjonsbilde  Foto: Magne Kveseth

Alta kommune gjør sitt ytterste for at folk skal komme seg inn til Alta tettsted allerede i dag.

Mange forsøker å komme seg med hurtigbåtene som går i ettermiddag fra Storekorsnes.

– Det er nå satt opp en ekstra fergeavgang fra Korsfjord til Nyvoll klokken 15.30, opplyser Astrid Krogh i Alta kommune.

Båten fra Storekorsnes går klokken 15.45.

Tre personer evakuert grunnet rasfare

Storsandnes.  Foto: Google Maps

Alta kommune skriver på sine nettsider at det er iverksatt evakuering av boliger/hytter i Storsandnes-området på grunn av rasfare.

– Totalt er tre personer evakuert per nå, skriver kommunen.

Ordfører Monica Nielsen (Ap) forteller at én person ble evakuert i løpet av natten fra området. De to øvrige ble hentet ut mandag.

– Vi oppfordrer de som har hytte/fritidsboliger eller hus i området om å ta kontakt med kommunen dersom de har spørsmål rundt sin eiendom, i og med at dette er et evakuert område. Informasjon ligger på Alta kommunes hjemmeside.

Hun forteller videre at man nå er i gang med arbeidet med å få veien åpnet igjen, men at det fortsatt er stengt.

– NVE gjorde en vurdering rundt klokken 12-13, men jeg ser at det fortsatt ikke er åpent. Det må være trygt for ferdsel før de sier at det er ok at veien åpner.

Vegtrafikksentralen nord twitrer klokken 14.30 at veien fortsatt er stengt grunnet ras og fare for ytterligere flere ras.

– En ny vurdering vil bli tatt innen klokken 18, skriver de.

Få meter unna å bli tatt av skredet

Kartet fra Statens Vegvesen viser eksakt hvor raset i Skillefjord har gått.   Foto: Statens vegvesen

Brøytesjåfør Kent Bjørnar Einvoll var nær ved å bli tatt av skredet i Skillefjord.

Han forteller sin historie til NRK Finnmark. Han hadde stengt bommen på Storekorsnes og var på retur da skredet gikk.

– På tur tilbake blir alt hvitt. Jeg skjønte ikke der og da at det var skred som gikk. Da snøen la seg og jeg kjørte videre, så møtte jeg veggen av en enorm snømasse som det ikke var mulig å kjøre gjennom, sier han til kanalen.

Han hoppet ut av bilen og la på sprang.

– Jeg tok på meg hodelykta, klatra over skredet og sprang gjennom. Jeg så hele tiden etter en utvei hvis det skulle komme nye skred. Jeg hadde blodsmak i munnen da jeg kom forbi og i trygghet, sier han til NRK.

Fergesamband innstilt

Illustrasjonsbilde  Foto: Snelandia

Dårlig vær gjør at enkelte fergesamband ble innstilt lørdag.

Det gjelder blant annet den trafikkerte strekningen Øksfjord og Hasvik

– MF Bergsfjord innstiller inntil videre rute 500 avgang Hasvik, og rute 510 avgang Øksfjord, innstilles inntil videre på grunn uvær.

Ferjestrekningen Akkarfjord-Kjerringholmen i Hammerfest var også innstilt lørdag ettermiddag.

Nå blir det bensinpumpe i Detsika

Skutergarasje i Bollo (Scootergarasje)  Foto: Astrid Krogh

Bollo Hytteforening har fått godkjent sine planer om å etablere en bensinpumpe i tilknytning til garasjeanlegget i Detsika.

– Garasjeandelslaget har kjøpt 100m2 tomt fra Fefo helt i øvre kant av området mot parkeringsplassen, det er blitt søkt om byggetillatelse og i dag ble den godkjent, opplyser foreninga på sin facebookside.

Her skriver de også at arbeidet med anlegget kommer til å starte opp i løpet av kort tid.

– Pedersen Varme AS vil stå for driften av bensinpumpa, og det vil være kortterminal slik at alle kan bruke den.

Kommentarene under innlegget er udelt positive.

– Fantastisk må bare berømme styret, det skjer ting hele tiden og da blir det utvikling. Stå på.


Scootergarasjene tatt i bruk

Lørdagen var det dugnad for å få ferdig de 36 scootergarasjene.Slik blir scootergarasjene

Hytteeiere kan bytte ut kapellhengerne.

Vogntog i trøbbel

Vogntog i trøbbel.  Foto: Håkon Haldorsen

Mellom Maze og Suolovoupmi har et vogntog kjørt ut av veien.

Politiet sier at de ikke fått meldinger om denne aktuelle hendelsen, og Søderholm på politiets operasjonssentral regner derfor med at trafikken går som normalt forbi stedet.