My er kommet til rette

Huskyen My har vært savnet siden onsdag.  Foto: Privat

Det var en svært glad hundeeier som ringte Altaposten for å melde fra om at My er kommet til rette etter å ha vært savnet siden onsdag.

Huskyen var observert øverst i Tverrelvdalen og her satte de ut buret som My bruker hjemme, med kjente lukter og mat. Det gikk ikke så lang tid før hun kom til buret.

- Da varslet de oss fra Tverrelvdalen og vi kunne kjøre opp og prøve å få tak i henne. Hun kom når vi ropte på henne og det virket som hunden var svært glad for endelig å ha funnet oss igjen, sier matmor.

Jorun Bakke takker for all hjelp med å finne My igjen.


Har du sett huskyen My?

Mistet huskyen utenfor Alta dyreklinikk på onsdag, og så langt har letingen vært resultatløs. – Vi kan risikere at hun er på tur til Nordreisa.


20-åring bøtelagt for solfilm på bilrutene

Politiet melder på twitter at de har stoppet en mannlig sjåfør i begynnelsen av 20 årene, fordi han ikke hadde tilstrekkelig utsyn gjennom siderutene fremme på bilen. Viduene var dekket av "solfilm".

– Han fikk et forenklet forelegg for forholdet og vedtok det, skriver politiet.

Bråstopp i grensehandelen

2 milliarder kroner tilsvarer en nedgang på 87,7 prosent fra rekordåret 2019 da vi handlet for 16 milliarder kroner i Sverige, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Beløpet er mindre enn vi har brukt på grensehandling hvert eneste enkeltkvartal de siste ti årene, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.

Hovedårsaken til nedgangen i grensehandelen er reiserestriksjonene som følge av koronapandemien.

– Selv om det ble lettet noe på reiserestriksjonene i kortere perioder i løpet av sommeren, ble grensehandel som aktivitet mer eller mindre borte for nordmenn flest i 2020. At vi ikke har hatt mulighet for å handle over grensene ser vi tydelig i detaljhandelen, hvor det ble satt flere rekorder gjennom fjoråret, sier Henriksen.

Ifølge Dagligvarerapporten til analyseselskapet NielsenIQ, som kom i forrige uke, ble det handlet for 30,5 milliarder kroner mer i norske dagligvarebutikker i fjor. Noe av økningen kommer også som følge av at mange serveringssteder har holdt stengt, at færre reiste utenlands og at flere måltider ble spist hjemme som følge av hjemmekontor.

Også antallet dagsturer til Sverige falt kraftig. I fjor ble det gjennomført 1,5 millioner dagsturer fra Norge til Sverige, mot 9,6 millioner turer i 2019.

SSB understreker at det er usikkerhet rundt tallene for fjerde kvartal i fjor fordi undersøkelsen er basert på telefonintervjuer, og at svært få av respondentene oppga å ha dratt på dagstur til utlandet i 2020.

(©NTB)

NTB

Rensket vekk raset, nå er veien i Skillefjorden åpen

Illustrasjonsfoto.  Foto: Rolf Edmund Lund

Fylkesveg 8830 mellom Kviby og Nyvoll som har vært stengt siden lørdag på grunn av ras og rasfare er nå åpnet. Dette kommer frem av Statens vegvesens sine veitrafikkmeldinger.

Alta kommune opplyste på sine hjemmesider at det var gått to ras i området på henholdsvis 140 og 155 meter. Disse var inntil syv meter i høyden.

– Vegen ble stengt lørdag 20. februar ca. kl 16:45 og ett av skredene gikk ca 17:30, skriver Alta kommune.

Alta-film på 27 flyplasser

Knut Leo Abrahamsen: – Alta er på kartet!  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Visit Alta får bred oppmerksomhet på en rekke av landets flyplasser.

Daglig leder i Visit Alta, Knut Leo Abrahamsen synes det er stor stas at Avinor har distribuert deres Alta-filmer til ytterligere 26 flyplasser i Norge, i tillegg til Gardermoen. Filmene skal vises til og med uke 14.

– Alta er på kartet, fastslår Abrahamsen.

Selv om det er vanskelig å måle effekten av Alta-reklamen ennå, tror Abrahamsen at byen vil være i tankene beslutningene skal tas.

– Leverandørene ser at vi er der ute og at vi nevnes, det handler om å kommunisere inn i folks hode og hjerte – dit har jeg lyst å dra! Alta kommer høyt opp i beslutningskjeden, forklarer han.

– Folk får flotte opplevelser, og når folk er fornøyde snakker de om dette til andre. Her kan de oppleve nordlyset, spise god mat, kjøre hunder – kort sagt boltre seg i alle de flotte produktene vi har, sier han.


Altareklame høster stor oppmerksomhet

Visit Alta sine filmer som ruller og går på skjermene på Gardermoen blir lagt merke til.

Tok fyr på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det ble ingen personskade, men opplevelsen på Sennalandet var neppe hyggelig for den involverte.

I natt melder nemlig politiet at de rykket ut etter melding om brann i mopedbil. Kjøretøyet var utbrent da de kom til stedet. Det var en person i bilen.

Finnmark politidistrikt melder også om en kvinnelig sjåfør i 30-årene som ble stanset i kontroll i Hammerfest.

Det er mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand og sak er opprettet.

Klokken 10.30 melder politiet at de har stoppet nok en sjåfør – denne gangen i Alta, mistenkt for ruspåvirket kjøring. Det var en mann i 30-årene som ble stoppet.

Politiet opplyser videre at de har opprettet sak på forholdet.

Oppdatert: Åpnet Sennalandet

Snøfokk på Sennalandet.  Foto: Statens vegvesen / NTB

Sennalandet har vært rammet av hardt uvær de siste dagene, men har vært åpent for fri ferdsel over ett døgn. Onsdag formiddag melder imidlertid Vegtrafikksentralen nord at det startes kolonnekjøring på grunn av uvær. Forholdene på Sennalandet er preget av snø- og isdekke, og redusert sikt på grunn av snøfokk.

Senere på ettermiddagen skriver VTS at Sennalandet stenges. En ny vurdering blir gjort klokka 18.

Kvart over fem er Sennalandet helt åpent, men kan bli stengt eller kolonnekjørt på kort varsel.

– Klokka 17.10 var det -8 grader, sørlig stiv kuling og oppholdsvær, melder VTS.

Saken vil bli oppdatert ved ny info.

Talviktunnelen blir stengt nattestid onsdag til fredag

Illustrasjonfoto.  Foto: Arkiv

Statens vegvesen melder på sine nettsider at Talviktunnelen denne uken blir stengt på nattestid flere netter denne uken på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det gjelder dagene onsdag 24. februar til og med fredag 26. februar i tidsrommet mellom klokken 22.00 til 06.00.

Veien blir riktignok ikke helt stengt og det vil bli periodisk gjennomslipp hver andre time. Dermed kan det lønne seg å planlegge litt om man skal den retningen i løpet av de neste dagene. Vegvesenet melder at det blir gjennomslipp klokken 24.00, 02.00, 04.00 og 06.00.

Fortsatt 1000 uten strøm

Over 1.000 personer er fortsatt uten strøm i Finnmark etter strømbruddet mandag. Like mange er uten mobildekning.

Det er fortsatt usikkert når de over 1.000 innbyggere i kommunene Lebesby og Gamvik får strømmen tilbake, melder NRK.

Sent tirsdag kveld jobbet fortsatt kraftlaget på spreng for å finne feilen, etter strømbruddet mandag ettermiddag. Kommunesentrene Kjøllefjord og Mehamn har nå vært mørklagt i langt over et døgn etter at uværet mandag førte til strømbruddet.

Telenors basestasjoner i området er også slått ut. Det vil si at 1.000 personer i Gamvik og Mehamn er uten mobildekning.

NTB

Trailersjåfør bøtelagt på Sennalandet

Illustrasjonsbilde.  Foto: Privat

Det er Finnmark politidistrikt som melder om bøteleggingen av en trailersjåfør. Den utenlandske traileren ble stoppet på Sennalandet, etter melding om vinglete kjøring.

Sjåføren fikk en bot på 4.000 kroner for to manglende godkjente dekk, og pålegg om å skifte disse.

Hull i nøtene: Laks rømte på Sørøya

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Fiskeridirektoratet følger opp en rømmingshendelse hos Cermaq Norway AS i Sørøysundet.

Cermaq Norway meldte mandag om rømming på lokaliteten Husfjord i Hammerfest kommune.

– En av merdene var deformert og det var oppdaget et større hull i en av nøtene etter uvær. Fisken i merden er 1-2 kg i størrelse, opplyser direktoratet, som planlegger tilsyn.

Selskapet har utbedret hullet og sikret anlegget. De har så langt fått 27 oppdrettslaks i gjenfangstgarn tirsdag.

Fiskeridirektoratet håper publikum melder inn tips om fangst av rømt oppdrettsfisk til den døgnåpne vaktsentralen på telefon 55 23 83 36.

To personer fløyet til sykehus etter frontkollisjon

Indre Billefjord.  Foto: Google Maps

To personer er fløyet til Hammerfest sykehus etter en frontkollisjon på E6 ved Indre Billefjord i Finnmark søndag kveld.

To personer i hver sin bil var involvert, og de to er fløyet til Hammerfest. Skadeomfanget er ukjent.

Politiet ble varslet like før klokka 20.

Like etter klokka 22 oppdaterer Finnmarkssykehuset med at de to sjåførene begge er lettere skadet og stabil.

NTB & Bjørn Martin Lyng

Flere har fått strømmen tilbake

Strømmen har delvis begynt å komme tilbake for de om lag 1.600 personene i Lebesby kommune og Gamvik kommune i Finnmark, som mandag mistet strømmen etter uvær.

– Flere har fått strømmen tilbake i deler av Kjøllefjord, Dyfjord og Kifjord, sier elverkssjef Håvard Pedersen i Nordkyn kraftlag til NRK.

Samtidig er mesteparten av befolkningen på Nordkinnhalvøya fortsatt uten strøm.

Tirsdag morgen sa Leif Yngve Wallenius i Nordkyn at været gjør det utfordrende å få strømmen tilbake i området. Men det vil forhåpentligvis lette slik at de kan jobbe med å få strømmen tilbake.

Strømbruddet holder tirsdag alle barnehagene i kommunen stengt, skrev Gamvik kommune på sin facebook-side mandag kveld. (©NTB)

NTB

Kolonne i Langfjorden og på Sennalandet

Strekningen E6 Langfjordbotn-Langnes, som har vært stengt mesteparten av helga og mandagen, åpner for kolonnekjøring. Ifølge Vegtrafikksentralen vil kolonnekjøringen starte klokka 19, og begrunnelsen er smal vei og manglende rekkverk.

Statens vegvesen har fått god hjelp av entreprenører og ryddemannskap, samt lokal skredsakkyndige både i Alta og Langfjordbotn.

Også Sennalandet åpner for kolonnekjøring klokka 19, etter å ha vært stengt på grunn av uvær. Første kolonne går fra Leirbotnvatn.


Står på for å rydde skredene i Langfjorden

Statens Vegvesen jobber på høygir for å åpne innfartsåra E6 i Langfjorden.

Setter opp ekstra ferge fra Korsfjord

Illustrasjonsbilde  Foto: Magne Kveseth

Alta kommune gjør sitt ytterste for at folk skal komme seg inn til Alta tettsted allerede i dag.

Mange forsøker å komme seg med hurtigbåtene som går i ettermiddag fra Storekorsnes.

– Det er nå satt opp en ekstra fergeavgang fra Korsfjord til Nyvoll klokken 15.30, opplyser Astrid Krogh i Alta kommune.

Båten fra Storekorsnes går klokken 15.45.

Tre personer evakuert grunnet rasfare

Storsandnes.  Foto: Google Maps

Alta kommune skriver på sine nettsider at det er iverksatt evakuering av boliger/hytter i Storsandnes-området på grunn av rasfare.

– Totalt er tre personer evakuert per nå, skriver kommunen.

Ordfører Monica Nielsen (Ap) forteller at én person ble evakuert i løpet av natten fra området. De to øvrige ble hentet ut mandag.

– Vi oppfordrer de som har hytte/fritidsboliger eller hus i området om å ta kontakt med kommunen dersom de har spørsmål rundt sin eiendom, i og med at dette er et evakuert område. Informasjon ligger på Alta kommunes hjemmeside.

Hun forteller videre at man nå er i gang med arbeidet med å få veien åpnet igjen, men at det fortsatt er stengt.

– NVE gjorde en vurdering rundt klokken 12-13, men jeg ser at det fortsatt ikke er åpent. Det må være trygt for ferdsel før de sier at det er ok at veien åpner.

Vegtrafikksentralen nord twitrer klokken 14.30 at veien fortsatt er stengt grunnet ras og fare for ytterligere flere ras.

– En ny vurdering vil bli tatt innen klokken 18, skriver de.

Få meter unna å bli tatt av skredet

Kartet fra Statens Vegvesen viser eksakt hvor raset i Skillefjord har gått.   Foto: Statens vegvesen

Brøytesjåfør Kent Bjørnar Einvoll var nær ved å bli tatt av skredet i Skillefjord.

Han forteller sin historie til NRK Finnmark. Han hadde stengt bommen på Storekorsnes og var på retur da skredet gikk.

– På tur tilbake blir alt hvitt. Jeg skjønte ikke der og da at det var skred som gikk. Da snøen la seg og jeg kjørte videre, så møtte jeg veggen av en enorm snømasse som det ikke var mulig å kjøre gjennom, sier han til kanalen.

Han hoppet ut av bilen og la på sprang.

– Jeg tok på meg hodelykta, klatra over skredet og sprang gjennom. Jeg så hele tiden etter en utvei hvis det skulle komme nye skred. Jeg hadde blodsmak i munnen da jeg kom forbi og i trygghet, sier han til NRK.

Fergesamband innstilt

Illustrasjonsbilde  Foto: Snelandia

Dårlig vær gjør at enkelte fergesamband ble innstilt lørdag.

Det gjelder blant annet den trafikkerte strekningen Øksfjord og Hasvik

– MF Bergsfjord innstiller inntil videre rute 500 avgang Hasvik, og rute 510 avgang Øksfjord, innstilles inntil videre på grunn uvær.

Ferjestrekningen Akkarfjord-Kjerringholmen i Hammerfest var også innstilt lørdag ettermiddag.

Nå blir det bensinpumpe i Detsika

Skutergarasje i Bollo (Scootergarasje)  Foto: Astrid Krogh

Bollo Hytteforening har fått godkjent sine planer om å etablere en bensinpumpe i tilknytning til garasjeanlegget i Detsika.

– Garasjeandelslaget har kjøpt 100m2 tomt fra Fefo helt i øvre kant av området mot parkeringsplassen, det er blitt søkt om byggetillatelse og i dag ble den godkjent, opplyser foreninga på sin facebookside.

Her skriver de også at arbeidet med anlegget kommer til å starte opp i løpet av kort tid.

– Pedersen Varme AS vil stå for driften av bensinpumpa, og det vil være kortterminal slik at alle kan bruke den.

Kommentarene under innlegget er udelt positive.

– Fantastisk må bare berømme styret, det skjer ting hele tiden og da blir det utvikling. Stå på.


Scootergarasjene tatt i bruk

Lørdagen var det dugnad for å få ferdig de 36 scootergarasjene.Slik blir scootergarasjene

Hytteeiere kan bytte ut kapellhengerne.

Vogntog i trøbbel

Vogntog i trøbbel.  Foto: Håkon Haldorsen

Mellom Maze og Suolovoupmi har et vogntog kjørt ut av veien.

Politiet sier at de ikke fått meldinger om denne aktuelle hendelsen, og Søderholm på politiets operasjonssentral regner derfor med at trafikken går som normalt forbi stedet.

Skillefjordnes - Fjordbukta stengt

  Foto: Statens vegvesen kart

Statens vegvesen melder om stengt vei 8830 Skillefjordnes - Fjordbukta.

– Stengt på grunn av fare for ras. Ny vurdering klokken 08:00. Lørdag, skriver Statens vegvesen.

Omgjorde karantene i ti dager for å kjøre gjennom Finland

E6 sørover Langfjordbotn - Ailegastunnelen er stengt på grunn av fare for ras.  Foto: Statens vegvesen kart

I går valgte Statens vegvesen å stenge E6 mellom Kjerringberget og Ulvsvåg, på strekningen Nordkjosbotn – Alta. Fare for ras gjorde at mange veifarende fikk problemer.

Ny vurdering ble gjort klokken 08.30 i dag, men det måtte opprydningarbeid til før veien kunne åpnes utover dagen. Et snøras krevde opprydding.

Så kom ny stengning

Lørdag ettermiddag ble E6 åpnet, men de advarte mot stenging på kort varsel. Sånn gikk det.

Klokken 18 meldes det om ny skredfare fra Veimeldingssentralen:

– E6 i Langfjordbotn stenger kl. 18:30 på grunn av skredfare. Ny vurdering søndag kl. 10:00.

Advarte om karantene

For de som måtte ønske å legge ut på omkjøring via Finland, hadde politiet en advarsel:

– De som får tillatelse til å kjøre transitt gjennom Finland av finsk grensevakt må vite følgende: Etter beslutning fra Helsedirektoratet, vil de som passerer i transitt gjennom Finland få 10 dagers karantene, skrrev Finnmark politidistrikt på twitter.

Ikke karantene likevel

Klokken 21.30 lørdag kveld kom kuvendingen:

– Helsedirektoratet har kommet med nye føringer: IKKE krav om karantene i dette tilfellet, hvor E6 er stengt. Hvem som slipper igjennom Finland avgjøres fortsatt av finsk grensevakt, heter det fra Finnmark politidistrikt.


Rykket ut til snøskred i Kløfta

Politiet rykket fredag ettermiddag ut til et skred i Kløfta sør for Alta.

Innpå veien

– Det vi kjører ut på akkurat nå er en melding om at det skal ha gått et snøskred oppe i kløfta som går helt ned innpå veien, sier operasjonsleder Leo Johansen.

Han påpeker at skredet ikke har gått over veien.

– Det skal ikke være noen som er tatt eller noen umiddelbar trussel, men vi må opp og vurdere stedet, sier han.

Entreprenør varslet

– I tillegg har vi en entreprenør som har veivedlikehold som er varslet, legger han til.

– Er det noen fare for flere ras?

– Det er det vi må vurdere, så det vet jeg ikke, avslutter han.

Ferdsel går som normalt

Politiet melder i en oppdatering klokken 14.43 at det viste seg å være et mindre skred.

– Vegen er åpen og ferdselen går som normalt, opplyses det.

Brann i tomannsbolig i Karasjok: Ikke fare for spredning

Illustrasjonsfoto  Foto: Arkiv

Karasjok brannvesen twitrer at de har rykket ut til en brann. Det er en bygning i nærheten av brannstasjonen i Karasjok det skal være snakk om.

Vaktleder ved 110-sentralen Jarleif Sørensen forteller at det er en tomannsbolig det brenner i.

– Vi har fått melding om brann i en bygning i nærheten av brannstasjonen. Det skal være full overtenning i den ene leiligheten. Ambulanse er og på stedet, sier Sørensen.

Politiet twitrer klokken 09.37 at det ikke skal være personer i bygningen.

Ikke fare for spredning

Sørensen forteller litt etter klokken 10 at det fortsatt brenner i bygningen.

– Brannvesenet holder fortsatt på med slukking, og det kommer nok til å vare litt utover dagen.

Det skal ikke være fare for spredning.

– Det er -30 grader, nesten ikke vind og røyken stiger rett opp. Brannvesenet har kontroll på stedet, forteller han.

Man vet ikke om man kan berge bygningen, men Sørensen påpeker at det ved slike overtenninger kan bli aktuelt å la bygningen brenne ned under kontrollerte forhold.

Politiet twitrer klokken 15 at de oppretter sak på hendelsen.

– brannvesenet driver etterslokking, legger de til.

Slukket bilbrann på E6 i natt

Illustrasjonsbilde.  Foto: Lill Vivian Hansen

I natt måtte politiet og brannvesenet rykke ut til en bilbrann i Alta.

Det skjedde på E6 ved Talvik.

– Brannen slukket og veien er åpen for trafikk, kunne politiet melde i morges. Det var ingen personskade etter hendelsen.

20-åring mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Politiet har stanset en mann i 20-årene, mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.
– Førerkort beslaglagt og fører fremstilt for blodprøve. Sak opprettet, skriver politiet på twitter torsdag.

Kvinne kjørte for fort – uten gyldig førerkort

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Utrykningspolitiet har under en trafikkontroll i Hjemmeluft målt en kvinnelig, utenlandsk fører til 97 km/t i 80-sone

– Hun blir anmeldt for dette og for kjøring uten gyldig førerkort, skriver politiet på twitter.

Rykket ut til brannalarm på skole

Illustrasjonsfoto.  Foto: Tom Skoglund

110-sentralen twitrer torsdag formiddag om en utrykning i Alta. Brannvesenet kjørte ut etter at en automatisk brannalarm var gått av på Alta ungdomsskole.

– Matlaging årsak til alarm, skriver 110 Finnmark.

Mann tatt i 119 km/t i 80-sonen i Eibydalen

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkiv

Politiet melder på twitter at de har avholdt en fartskontroll på E45 i Eibydalen. Der var det iallfall én person som var i overkant ivrig på veien.

– En mannlig fører i sluttet av 30-årene ble målt til 119 km/t i 80-sonen, skriver politiet.

Forholdet ble anmeldt og førerkort beslaglagt.


– Sjåfør og passasjer var ruset

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Politiet forteller rundt klokken 07.40 at en patrulje er kommet over en bil som hadde kjørt ut av veien i Alta.

Det viste seg å være to personer i bilen.

– Både sjåfør og passasjer var ruset. Det opprettes sak på forholdet, skriver politiet på Twitter.

Full stans i Kløftan

Onsdag kveld melder Finnmark politidistrikt om at E45 ved Kløftan er stengt for trafikk.

– Begge kjørefelt er sperret etter at en trailer har fått problemer. Bilberging er varslet, melder politiet.

Klokken 23.39 melder politiet at veien er åpen.