Ferge innstilt i Loppa

Illustrasjonsbilde.  Foto: Magne Kveseth

Det er kaldt og vind i Vest-Finnmark, men tirsdag morgen var det ikke nevneverdige problemer i trafikkbildet. På Sennalandet var det vanskelige kjøreforhold på grunn av vind og snøfokk. Klokken 05.30 var det minus 14 grader.

På fergestrekningen mellom Øksfjord og Tverrfjord var det imidlertid tekniske problemer. Ferga MS Bergsfjord som skulle gå fra Øksfjord til Tverrfjord klokken 07.35 og returen klokken 07.55 er innstilt på grunn av tekniske problemer.

Kolonnekjøring på flere veier i Finnmark

Vegtrafikksentralen varsler om at det er innført kolonnekjøring på følgende veistrekninger, med første kolonne i parentes:

  • Fv98 Ifjordfjellet (Ikke oppgitt)
  • Fv 888 Bekkarfjord-Hopseidet (13.45)
  • Fv 890 Kongsfjordfjellet (14.30)
  • Fv 891 Båtsfjordfjellet (14.30)

Det er uværet i østfylket som oppgis som årsak til kolonnekjøringene, fremgår det på 175.no.

Tre prikker for høy fart

Illustrasjonsbilde.  Foto: Arkiv

Finnmark politidistrikt melder om fartsovertredelse i Kvalsund mandag kveld.

De har utstedt et forenklet forelegg til en fører som ble målt til 76 km/t i skiltet 60-sone.

Det ble vedtatt på stedet og vedkommende fikk også tre prikker.

Øker torskekvotene for unge fiskere

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier regjeringen har vedtatt å øke de garanterte kvotene for torsk i åpen gruppe. Foto: Fredrik Hagen / NTB  Foto: Fredrik Hagen

Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt å øke de garanterte kvotene for torsk i åpen gruppe med 0,5 tonn per fartøy. Samtidig nedjusteres maksimalkvotetillegget til 2 tonn per fartøy, skriver departementet i en pressemelding mandag (NTB).

– Ved å øke de garanterte torskekvotene noe legger vi til rette for mer forutsigbarhet og mindre kappfiske i åpen gruppe, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Han sier endringene må sees i lys av en fortsatt uavklart koronasituasjon og økningen i årets totalkvote for torsk.

For båter under 8 meter er garantert kvote nå 8,5 tonn, mens den for båter mellom 8 og 9,9 meter er 11,5. For båter over 10 meter er den garanterte kvoten 13 tonn.

Det innføres også en ny ordning fiskere under 30 år som innebærer at disse fiskerne kan få fire tonn garantert kvotetillegg i fisket etter torsk i åpen gruppe.

Ingen funn etter savnet skigåer i Troms

Helikopter ble fredag satt inn i søket etter savnede skiløpere i Troms. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Letingen etter 51 år gamle Øystein Stangeland som er savnet i fjellet på Kattfjordeidet, var resultatløs mandag, skriver NTB.

Stangeland ble meldt savnet etter en skitur på Kvaløya forrige helg. Politiet antar at han er omkommet, ifølge iTromsø.

– Vi har fortsatt ingen funn i saken. Letingen er avsluttet for dagen og vil fortsette i dagslys i morgen hvis været tillater det, sa operasjonsleder Lennart Steffensen til NTB mandag kveld.

Letemannskaper har tidligere søkt med helikopter og drone i fjellområdet. Det er stor skredfare i området, og leteforholdene har vært vanskelige.

Området er et populært skiområde som ligger omtrent en halvtimes kjøretur fra Tromsø sentrum.

Politiet rykket etter voldsmelding, viste seg å være krangel

Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Politiet i Alta rykket ut etter melding om slåsskamp på Aronnes mandag ettermiddag.

Det viste seg å være en overdrivelse. Politiet har snakket med to menn som har kranglet.

– Ingen hadde vært utsatt for vold. En mann har fått pålegg om å holde seg borte fra stedet, heter det.

Tobias (24) døde i arbeidsulykke i Gamvik

Finnmark politidistrikt opplyser at det var den 24 år gamle Tobias Alfredsen hjemmehørende i Troms, som omkom i forbindelse med en arbeidsulykke i Gamvik 18. januar.Politiet i Finnmark etterforsker ulykken og det er foretatt åstedsundersøkelser, samt vitneavhør. Det er foreløpig for tidlig å si noe mer om årsaken til ulykken, skriver politiet.

Ulykka skjedde ombord på en mudringsbåt som lå i Gamvik Havn.

– Ta kontakt hvis dere har reist i området

Illustrasjonsfoto.  Foto: Jil Yngland / NTB

Loppa kommune er også bekymret etter utbruddet av den engelsje virusmutasjonen. I tråd med Statsforvalterens anbefaling, ber kommuneoverlegen om at de som har vært på reise i området de siste to ukene, tar kontakt med legekontoret, uansett symptomer.

Det gjelder kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler eller Ås.

– I framtiden skal alle som kommer tilbake til Loppa fra område med utbrudd av den  engelsk mutasjonen testes så rask som mulig og syv dager etter ankomst, opplyses det på nettsiden til kommunen.

Kommuneoverlegen ber alle redusere og holde oversikt over nærkontakter, og være veldig nøyaktig med smitteverntiltak. De ber om umiddelbar isolasjon ved symptomer.

206 søknader om spillemidler

Troms og Finnmark fylkeskommune har mottatt 206 søknader på spillemidler på tilsammen 350 millioner kroner.  Foto: Finnmark fylkeskommune

Troms og Finnmark fylkeskommune (TFFK) har mottatt 206 søknader om spillemidler for over 350 millioner kroner fra kommuner, lag og foreninger i fylket. Dette skriver fylkeskommunen på sine hjemmesider.

– Av de 206 søknadene som kom innen fristen, gjelder 155 av dem ordinære anlegg mens 51 gjelder nærmiljøanlegg.

Fylkeskommunen opplyser at søknadsmassen har økt betraktelig.

– I år har fylkeskommunen mottatt 24 flere søknader enn fjor, og det totale søknadsbeløpet har økt med 34 millioner kroner.

Videre opplyser de at i ukene fremover skal fylkeskommunen gjennomgå alle søknadene og melde inn søknadsgrunnlaget i Troms og Finnmark til Kulturdepartementet. Søkerne kan forvente svar på søknadene etter politisk behandling i mai/juni.
 

Knivoffer utenfor livsfare

Illustrasjonsfoto  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Finnmark politidistrikt meldte lørdag kveld om knivstikking i Bjørnevatn i Øst-Finnmark. To personer i 80-årene er skadet og en mann i 50-årene er pågrepet etter hendelsen.

Begge fraktet til sykehus. Det fremstår som alvorlig skade for den ene personen. Det er en familierelasjon mellom de involvere personene.

– Vi pågrep en mann i 50-årene, og det er to personer som er fraktet til sykehus med skader. Det er brukt kniv mot begge. Den ene fremstår som alvorlig skadd, sier operasjonsleder Jørgen Haukland Hansen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Han vil ikke gå inn på hvilken familierelasjon det er mellom de involvert. Hendelsen skjedde i en privatbolig. Politiet har startet både teknisk og taktisk etterforskning.

Søndag formiddag melder NRK at en av de to personene som ble knivstukket i Sør-Varanger lørdag kveld er nå utenfor livsfare.
– Begge ble sendt til Finnmarkssykehuset i Kirkenes, hvorav en ankom med livstruende skader. Situasjonen for vedkommende er likevel alvorlig. Den andre personen ble også påført stikkskader, men ikke livstruende, skriver NRK.

Politiet dempet festbråk

Illustrasjonsfoto  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Politiet i Finnmark melder om festbråk fra tre adresser natt til søndag.
– Det har vært litt klaging på støy i Alta og Hasvik, sier Jannicke Silseth Eide på politiets operasjonssentral.

På twitter opplyser politiet at det har vært få deltakere på de aktuelle festene, det er derfor ikke mistanke om brudd på anbefalte smittevernregler.
– Politiet har gitt pålegg om å dempe lydnivået.

Politiet melder ellers at det vært en rolig helg i Finnmark.
– Det er mindre meldinger inn til oss enn det vi pleier å ha, medgir Silseth Eide..


Pågrepet for knivstikking

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finnmark politidistrikt meldte lørdag kveld om hendelsen i Bjørnevatn i Øst-Finnmark.

– Politiet har pågrepet en mann i 50-årene etter melding om knivstikking. Det er to personer i 80-årene som er skadet, opplyser politiet på Twitter.

Begge fraktet til sykehus. Det fremstår som alvorlig skade for den ene personen. Det er en familierelasjon mellom de involvere personene.

– Politiet varsler at begge de skadde er fraktet til sykehus, og at det fremstår som alvorlige skader for den ene, skriver NTB sent i går kveld.

– Vi pågrep en mann i 50-årene, og det er to personer som er fraktet til sykehus med skader. Det er brukt kniv mot begge. Den ene fremstår som alvorlig skadd, sier operasjonsleder Jørgen Haukland Hansen i Finnmark politidistrikt til NTB.

Han vil ikke gå inn på hvilken familierelasjon det er mellom de involvert. Hendelsen skjedde i en privatbolig.

– Vi har startet både teknisk og taktisk etterforskning, sier Hansen.

Politiets operasjonssentral har ingen nye opplysninger om saken søndag morgen.

My er kommet til rette

Huskyen My har vært savnet siden onsdag.  Foto: Privat

Det var en svært glad hundeeier som ringte Altaposten for å melde fra om at My er kommet til rette etter å ha vært savnet siden onsdag.

Huskyen var observert øverst i Tverrelvdalen og her satte de ut buret som My bruker hjemme, med kjente lukter og mat. Det gikk ikke så lang tid før hun kom til buret.

- Da varslet de oss fra Tverrelvdalen og vi kunne kjøre opp og prøve å få tak i henne. Hun kom når vi ropte på henne og det virket som hunden var svært glad for endelig å ha funnet oss igjen, sier matmor.

Jorun Bakke takker for all hjelp med å finne My igjen.


Har du sett huskyen My?

Mistet huskyen utenfor Alta dyreklinikk på onsdag, og så langt har letingen vært resultatløs. – Vi kan risikere at hun er på tur til Nordreisa.

Åpnet ladestasjonen på Skaidi

På torsdag kunne Alta kraftlag melde at ladestasjonen på Skaidi er satt i drift.  Foto: Alta kraftlag

Alta kraftlag kunne torsdag melde at ladestasjon på Skaidi er satt i drift. Med temperaturer ned mot 30 minus måtte de ta fram både telt og varmekanoner for å få jobben gjort.

– Vi måtte kjempe mot kulden for å gjøre de siste koblingene, skriver Alta kraftlag på facebook.

Ishavsveien har nå 20 ladestasjoner i drift, mens seks ladestasjoner i Øst-Finnmark fortsatt ikke er åpnet.

Det er Alta kraftlag, som på oppdrag fra Hammerfest Energi, som har stått for bygginga.

Gratis lading

På nettsiden ishavsveien.no opplyser de at det vil være gratis å lade bilen i åpningsperioden.

– Vi vil informere her når vi starter betalingsløsningen og hvordan appen Ishavsveien kan lastes ned. Ladestasjoner som åpner etter at vi begynner å ta betalt for ladingen vil ha gratis elbillading i en måned etter åpning. Dette for å feire at Troms og Finnmark nå får en bedre elbilladeinfrastruktur samtidig som kundene kan teste stasjonene gratis og fylle batteriene med fornybar energi fra regionen, heter det på nettsiden.

Telt og varmekanoner måtte til slik at montørene fikk gjort de siste koblingene.  Foto: Alta kraftlag

Fraråder reiser til områder med mutert virusmutert

Statsforvalteren i Troms og Finnmark anbefaler innbyggerne unngå reiser til kommuner med utbrudd av mutert virus.  Foto: Stian Lysberg Solum

Flere kommuner tar grep etter smitteutbruddet i Nordre Follo. Flere kommuner som ikke er blant dem i umiddelbar nærhet til Nordre Follo kommune, tar grep etter smitteutbruddet av den britiske koronavarianten.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark anbefaler innbyggerne å unngå å reise til de ti kommunene som nå er berørte av restriksjonene.

Dette gjelder Nordre Follo, Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler.


NTB

Lite å melde fra politiet

Illustrasjonsfoto  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Det har vært veldig rolig, og vi har lite å melde, sier Jannicke Silseth Eide på politiets operasjonssentral, om natten.

Hun viser til siste melding fra politiet på twitter om en skuterulykke i Karasjok. Én kvinne (25) hadde blitt skadet etter et sammenstøt mellom to snøskutere i Karasjok og politiet har iverksatt etterforsking.

Brann i Austertana

I Austertana brant en bolig ned til grunnen. Ifølge politiet sto boligen ikke til å redde.
– Politiet er ferdig på stedet. Vi har igangsatt taktisk og teknisk etterforsking for å avklare brannårsak og hendelsesforløp.

Kløfta åpen etter bilberging

Politiet i Finnmark melder fredag ettermiddag om en trailer som sperrer begge kjørefelt, på E45 gjennom kløfta.

– Vegtrafikksentralen sender ut entreprenør, skriver politiet.

På 175.no fremgår det at man forventer at veien vil være åpen igjen klokka 18.30.

– Bilberger er på tur, tvitrer vegtrafikksentralen.

Ikke lenge etter 18.30 kan vegtrafikksentralen tvitre at de traff godt med tidsestimatet. Veien ble åpnet for normal trafikk etter at havaristen fikk hjelp.

Sjåfør og passasjerer anmeldt

Illustrasjonsbilde  Foto: Gorm Kallestad, NTB

Fire av fire i bilen får et oppgjør med loven, etter at en patrulje i Alta stanset kvartetten.

Finnmark politidistrikt opplyser på Twitter at sjåføren anmeldes for kjøring i ruspåvirket tilstand. De tre passasjerene anmeldes for bruk av narkotika, heter det.

Holdt 83 km/t i 60 sonen

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Utrykningspolitiet melder på twitter at de kl. 0940 har stanset en bilist. Vedkommende er gitt forenklet forelegg for høy fart.
– Målt i 83 km/t i 60 sonen ved Indre Halsen, skriver politiet på twitter.

To forelegg i Buktabakken

Illustrasjonsbilde fra Buktabakken.  Foto: Arkiv

Utrykningspolitiet gjennomførte onsdag laserkontroll i skiltet 50-sone i Buktabakken i Alta.

Resultatet ble to forenklede forelegg, der høyeste hastighet ble målt til 57 km/t, melder politiet.

Nå har alle beboere ved byens sykehjem fått første vaksinedose

Tone Dervo setter her den aller første dosen med koronavaksine på Anne Grete Haldorsen mens Sjur Ivar Haraldstad, som er nummer to, følger spent med. Nå er samtlige beboere ved sykehjemmene i kommunen vaksinert én gang.  Foto: Freddy Ludvik Larsen

Kriseledelsen ved Alta kommune opplyser onsdag formiddag at vaksinejobben ruller avsted:

– Vi har nå vaksinert alle våre beboere på sykehjem. I neste uke fortsetter arbeidet med vaksinering i tråd prioriteringsrekkefølgen. Da settes også 70 andregangsdoser, heter det fra kommunen.

Vaksinen fra Pfizer og BioNTech skal settes i to omganger, med 21 dagers mellomrom. Den første dosen gir en delvis beskyttelse mot smitten.

I og med at de førsteprioriterte har fått vaksine, fortsetter man nedover på prioriteringslista. Personer over 85 år og utvalgte helsepersonellgrupper står nå for tur. Deretter følger personer mellom 75 og 84 år, før de mellom 65-74 pluss de over 18 med visse tilstander/lidelser prioriteres. Blant tilstandene/lidelsene er personer som har vært gjennom organtransplantasjon, som har immunsvikt, personer som har hatt eller behandles for visse typer kreftsykdom og kronisk nyresykdom. Sist ut i de som er prioritert er friske i alderen 45-54 år - hele lista finner du på Alta kommunes hjemmesider.

Kommunen minner om at det ikke skal være behov for å bestille time.

– Alta kommune ringer alle som er listet opp ovenfor og da vil man få en time. Vi oppfordrer derfor til å ta telefonen selv om det ringer et ukjent nummer. Det kan være våre folk som vil ha tak i deg.

Mann omkom i trafikkulykke

En mann i 70-årene omkom i ulykken natt til onsdag.  Foto: Dennis Bjerring

Finnmark politidistrikt meldte i natt at et vogntog har kjørt inn i lyktestolpe i Alta. Det skjedde på E6 ved Nerskogen, ikke langt fra gamle Transfarelv skole.

Etterforsker ulykken

Nødetatene rykket ut til stedet og senere onsdag morgen meldte politiet at føreren, en mann i 70-årene, omkom i ulykken.

– Han var livløs da nødetatene kom til stedet. Det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men vedkommende ble dessverre konstatert død, skriver politiet i en oppdatering.

Politiet etterforsker ulykken.

Veien var stengt

Veien var en periode stengt i begge retninger på grunn av stolpen, men ble åpnet etter en times tid i natt.

– Stolpen ligger i veibanen og vogntoget står ute på et jorde, opplyste politiet i en tidligere oppdatering.

Kraftlaget var på stedet for å ta seg av strømtilførselen.

Fem fikk bot på Sennalandet

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Utrykningspolitiet har hatt fartskontroll på Sennalandet i 80 sonen.

– Det er utstedte 5 forenklede forelegg, høyeste hastighet målt til 102 km/t i 80 sonen, meler politiet på twitter

Nytt smittetilfelle tirsdag

Illustrasjonsbilde.  Foto: Fredrik Hagen

Ordfører Monica Nielsen bekrefter at det også er avgitt nok en positiv prøve som ble kjent tirsdag formiddag.

– Det er en smittet som kom fra utlandet og må ikke forveksles med den som ble meldt om søndag formiddag av Altaposten, sier Nielsen.

– Det betyr at dette tilfellet heller ikke kan ses i sammenheng med UiT-studenten som er påvist smittet, avklarer ordføreren.

– Vi bruker nå karantenehotell og smittesporingen foregår for fullt, sier Nielsen.

Hun forteller at vedkommende som avla positiv prøve i dag, er i isolasjon.

Gamvik: Mann i 20-årene omkom i arbeidsulykke

Finnmark politidistrikt omtaler mandag kveld en arbeidsulykke ombord i en mudringsbåt som ligger i Gamvik Havn:

– Det jobbes på stedet nå for å hente ut en person, melder politiet.

I en påfølgende twittermelding skriver politiet at personen, en mann i 20-årene, omkom.

– En mann i 20-årene er bekreftet omkommet etter ulykken ombord i lekteren tidligere i ettermiddag i Gamvik. Ulykkesårsaken er ukjent. De pårørende er varslet, skriver politiet.

Ifølge iFinnmark er det Svolvær-firmaet Secora som driver med arbeid i Gamvik Havn. Den omkomne er ifølge avisa ansatt her.

– Vi fikk melding om dette for kort tid siden, men jeg kan ikke si noe om hendelsesforløpet. Det kjenner jeg heller ikke til, sier daglig leder Jann Arne Eliassen til avisa.

Delte ut bot og anmeldelse i kontroll

Mandag gjennomførte politiet en trafikkontroll i Havøysund. Hele 17 kjøretøy ble kontrollert. En fører fikk gebyr for manglende førerkort og en mann i 30-årene anmeldes for kjøring med bil uten førerrett, opplyser politiet.

48.680 nordmenn har fått første vaksinedose, fem har fått dose nummer to

Mandag var 48.680 personer i Norge vaksinert med den første dosen av koronavaksinen. Foto: Lise Åserud / NTB  Foto: Lise Åserud

Av de 48.680 fikk 7.749 personer første dose i løpet av helgen, mens fem personer fikk dose to, viser Folkehelseinstituttets statistikk mandag.

Flest vaksinerte er det i Viken (10.758), Oslo (7.206) og Vestland (5.730). Færrest doser er satt i Nordland (1.984), Troms og Finnmark (2.086) og Møre og Romsdal (2.295).

Åtte kommuner har ifølge FHI-statistikken foreløpig bare satt mellom null og ti vaksiner.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble den første dosen av Moderna-vaksinen satt.

(©NTB)

NTB

Frigir navnene fra hyttebrann i Andøy

Det var i Risøyhamn i Vesterålen en hytte brant ned natt til lørdag.  Foto: Jens André Mehammer / NTB

Det var Luise Marie Bang (40), Henning Christian Bang Johansen (15), Mogens Pareli Krogh Hovde (15), Gustav Rane Krogh Hovde (12) og Hedda Madell Bang Winther (10) som døde i hyttebrannen på Risøyhamn i Andøy kommune i Vesterålen natt til lørdag, opplyser Nordland politidistrikt i en pressemelding.

De skriver at navnene frigis i samråd med de pårørende.

Totalt seks personer, to voksne og fire barn, var i den avsidesliggende hytta i Kobbedalen på Andøya da det brant natt til lørdag.

En mann klarte å komme seg ut av den brennende hytta, og måtte løpe rundt fire kilometer for å varsle om brannen. Da nødetatene kom til stedet, var hytta allerede helt nedbrent. (NTB)

NTB

Veien stenges ut måneden

  Foto: Alta kommune

Alta kommune jobber videre med å rehabilitere vann og avløp i Skiferveien i Bossekop.

Arbeidet i denne omgang vil foregå fram til 1. februar. Skiferveien er derfor stengt, fra innkjøringen til Bunnpris og til Sorenskriverveien, i denne perioden. Innkjøring til for eksempel Alta Motor skjer via Sorenskriverveien.

Ved eventuelle vannavstenginger vil beboere som blir berørt bli varslet.

Vogntog sklidd av veien i Vardø

Illustrasjonsbilde  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt/Arkiv

110-sentralen i Finnmark melder på Twitter søndag klokken 14:08 at brannvesenet i Vardø har rykket ut for å bistå ett vogntog som har sklidd av veien ved Vardø lufthavn.

– Brann og redningsbil jobber på plassen, skriver de videre.