Siktet for ruspåvirket kjøring

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix  Foto: Gorm Kallestad

I ettermiddag ble en mannlig sjåfør i 30-årene stanset av lovens lange arm på Kronstad, opplyser politiet. Mannen hadde ikke gyldig førerett og ble også siktet for ruspåvirket kjøring. Det skal ha blitt tatt blodprøve av vedkommende og saken blir etterforsket.

Rolig natt for politiet

Politiet synes å ha hatt en rolig natt til lørdag i Finnmark. For kommunene Alta, Kautokeino og Loppa er eneste melding om aktivitet lagt ut på Twitter av politiet at en sterkt beruset mann i 30 årene nektet å forlate et utested i Alta like over midnatt. Da politiet kom til utestedet viste imidlertid mannen samarbeidsvilje og fulgte pålegget om å forlate stedet.

Politiet advarer mot glatte veier i Finnmark

Illustrasjonsfoto  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet i Finnmark melder på twitter at de har fått flere meldinger om biler og trailere som har stått fast som følge av det glatte føret.

– Veitrafikksentralen har hatt entreprenørene ute for å strø i utsatte områder, heter det videre i meldingen.

– Politiet ber trafikanter være obs på mange glatte partier langs veiene i Finnmark.

Nytt smittetilfelle i Alta

Ordfører Monica Nielsen opplyser fredag kveld at én ny person i Alta er testet positiv for covid-19.

– Vedkommende har vært på reise i et rødt land og testet positivt i Alta, forklarer Nielsen til Altaposten.

Personen skal ha et begrenset antall nærkontakter og sitter nå i isolasjon.

–Kommuneoverlegen har god kontroll på nærkontaktene, som oppholder seg i karantene nå, sier Nielsen.

Det er i dag til sammen 7 personer som er bekreftet smittet av koronaviruset i Alta, mens det er rundt 20 som sitter i karantene.

Ordføreren opplyser at for Alta sin del er fortsatt situasjonen oversiktlig.

– Men vi opplever en jevn stigning av personer som er smittet, etter ingen tilfeller de siste seks månedene, avslutter Nielsen.

Hammerfest sykehus tømmes for pasienter

Illustrasjonsbilde  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I en pressekonferanse fredag ettermiddag meldte Finnmarkssykehuset at de nå tømmer Hammerfest sykehus for pasienter, i tillegg til innleggelsestoppen som er innført de neste to ukene.


Hammerfest sykehus iverksetter innleggelsesstopp

Finnmarkssykehuset styrker smitteverntiltakene i Hammerfest ytterligere, og iverksetter midlertidig innleggelsesstopp ved Hammerfest sykehus.


– Pasienter som er innlagt ved sykehuset blir nå i stor grad flyttet, fortalte administrerende direktør Siri Tau Ursin.

Pasientene flyttes så langt det er mulig til Alta, Kirkenes og UNN Tromsø.

– De som er nær med å bli frisk og skal skrives ut om kort tid, blir fortsatt ved sykehuset, mens de som er planlagt skal ligge en stund blir etter dialog sendt fra oss, opplyste Ursin videre.

For å avhjelpe situasjonen er det kommet et ekstra ambulansefly fra Sverige som er stasjonert i Kirkenes, i tillegg til flyet fra Danmark som er stasjonert i Alta.

En del av strategien

– Mandag neste uke ser vi for oss at vil være à jour med å flytte pasientene, oppklarte klinikksjef Jonas Valle Paulsen.

De innlagte pasientene vil fortløpende få informasjon om hvilket helseforetak de flyttes til.

Medisinsk fagsjef Harald Gunnar Sunde la til at situasjonen ikke blir veldig forskjellig enn den som allerede er.

– Innleggelsene ved sykehuset er allerede skrenket inn, men nå gjøres det altså i sterkere grad, og pasientene rutes til andre innleggelsesteder, sa Sunde.

Dette er en del av strategien i forbindelse med at Finnmarkssykehuset nå styrker smitteverntiltakene i Hammerfest ytterligere. Samtidig økes beredskapen i hele helseforetaket.

- Det viktigste er likevel at alle pasienter vil få den hjelpen de trenger, forsikret Siri Tau Ursin i en oppsummering.

Alle pasienter ivaretas

All planlagt aktivitet ved Hammerfest sykehus stoppes, og alle pasienter som blir berørt, vil få melding om dette.

Hammerfest sykehus vi fortsatt ta imot akutte pasienter for stabilisering før videre transport til andre behandlingssteder, i første omgang Alta, Kirkenes og UNN Tromsø.

Gravide som har planlagt fødsel i Hammerfest vil bli ivaretatt av Kirkenes eller UNN og akuttinnleggelser ved barneavdelingen rutes til UNN-Tromsø. For innleggelser ved gynekologisk, kirurgisk-ortopedisk og indremedisinsk avdeling vil det i hvert enkelt tilfelle bli vurdert hvilket sykehus som er det rette.

Den polikliniske aktiviteten i Hammerfest avsluttes gradvis. Pasienter med annen planlagt poliklinisk aktivitet, blir kontaktet. Utredning og behandling av kreft flyttes til andre behandlingssteder.

Alle som trenger helsehjelp oppfordres til å ta kontakt.

- Gjelder det vanlige henvendelser skal man ta kontakt med egen lege.

- Ved behov for medisinsk nødhjelp, akutt livstruende tilstander, ring 113.

- Ved annen akutt sykdom skal man som før kontakte legevakt på 116 117.

Trafikkuhell i Bossekop: – Kjør forsiktig!

Det skal ha forekommet et trafikkuhell i Strandveien i Bossekop, melder Politiet. Det skal være svært glatt i området og politiet oppfordrer trafikanter til å kjøre forsiktig.

Det har vært veldig glatt på veiene fredag og det har kommet inn meldinger om flere trafikale hendelser i løpet av dagen.

Altaposten har også fått tips om en utforkjøring ved Elvestrand, der noen ble vitne til et surt utfall.

– En bil kjørte utfor og rett bak kom strøbilen, sier tipseren til Altaposten.


Glatte veier «over alt»

Flere innringere melder om glatte veier i morges, også på E6.

– Nå klokken 08.15 er det såpeglatt på hovedferdselsåra gjennom Alta. Dette er virkelig skummelt. Det virker som om det må stå i Altaposten at det er glatt, før de strør veiene, sier en bilist på tråden.

Politi og brannvesenet rykket ut til to bilulykker i Talvik på morgenkvisten, og en tipser har i tillegg meldt om at en bil sto i grøfta i Gakori.

To ulykker langs E6, én på hver side av Talvik

Nødetatene i Alta rykker fredag morgen ut til en utforkjøring i 60-sonen i Talvik.

– Det var to menn i bilen, så langt meldes det at de to har kommet seg ut av bilen, sier operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm ved Finnmark politidistrikt.

I en Twitter-melding opplyser politiet at personbilen har truffet en lyktestolpe, men at det ikke skal være personskader.

– Meldes om svært glatte veier. Vi ber trafikanter kjøre forsiktig i området, skriver operasjonssentralen.

Ny ulykke

Noen minutter senere melder politiet om en ny ulykke i Talvik.

– En personbil og en traktor skal være involvert, nødetatene er på tur til stedet.

En traktor som ryddet snø i området og en pickup som kom kjørende kolliderte med hverandre. En mann i 60-årene kjørte traktoren, og to menn i 20-årene var i pickupen.

– Per nå er det uavklart hvordan dette skjedde, vi er på stedet og tar avhør. Det meldes ikke om personskade, men mindre materielle skader, sier operasjonsleder Søderholm.

Politiet var allerede på stedet ved den første ulykken, som ble meldt om 08.04. Den andre meldingen kom 08.25. Det ble beskrevet at ulykkene skjedde på hver sin side av Talvik, slik at politiet ikke var langt unna da den andre meldingen tikket inn.

– Det er svært glatt på E6, fra Alta og utover der, ikke bare i Talvik. Vi oppfordrer folk til å være forsiktige. Vi får en entreprenør ut for å strø, avslutter Søderholm.

Begge ulykkene skyldtes svært glatt kjørebane, og politiet har avsluttet begge sakene på stedet.

Kun 700 er registrert som samisktalende i Norge

Sametingspresident Aili Keskitalo har forhåpninger om at de kan nå målet om å registrere et femsifret antall samisktalende.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kun 700 av de 30.000 personene forskere anslår snakker samisk i Norge har registrert kunnskapene. Det kan ha betydning for hvilke tilbud de samisktalende får.

– Tallet gir et bilde av hvor samiskspråklige bor. Hvilken kommuner de bor i. Det blir lettere å planlegge og tilpasse språktilbud. Dette gjelder helsetjenester, barnehager, skoler osv., sier sametingspresident Aili Keskitalo til NRK.

Hun har forhåpninger om at de kan nå målet om å registrere et femsifret antall samisktalende.

– Vi skal ha en kampanje før jul. Folk skal også få en grundig forklaring på hvorfor dette er viktig, sier Keskitalo.

Forsker Torunn Pettersen ved Samisk høgskole tror mange ikke har registrert seg fordi det opplyses at det ikke automatisk vil ha noen betydning for enkeltindividet.

– De er likevel med på å sikre at man i fremtiden har et redskap som kan brukes i forhandlinger med myndighetene. For å sikre bedre kvalitet i samisktilbudet, sier Pettersen.

Av de 25.000 personene forskere anslår snakker nordsamisk har 596 registrert seg. Tilsvarende tall er 35 av 600 for lulesamiske og 47 av 500 for sørsamisk.

NTB

Høyeste smittetall siden mars

Torsdag ble det registrert 270 nye smittetilfeller av coronaviruset i Norge, skriver VG. Ikke siden 26. mars har det vært flere smittede på ett døgn. Smittetilfeller som meldes på en enkelt dag kan imidlertid har prøvedato flere dager tilbake i tid - og tallet kan dermed bli justert senere.

Smittetrenden i Norge er flat, men 18 kommuner har stigende smittetrend, viser VGs oversikt.

I Finnmark er det særlig Hammerfest som er rammet, grunnet utbruddet som har ført til at Hammerfest sykehus har måttet stenge mer eller mindre ned. Ved siste oppdatering fredag morgen var det 19 smittede sykehusansatte, noe som gjorde at det i Hammerfest kommune var totalt 29 smittede. Sykehuset melder fredag om at det er 120 ansatte i karantene, fire pasienter er innlagt med covid-19.

I Alta ble smittetallet opplyst å være seks personer ved siste oppdatering, torsdag kveld.

To nye ansatte smittet

Finnmarkssykehuset melder torsdag kveld en oppdatering på smittesituasjonen ved Hammerfest sykehus.

– To nye ansatte med bekreftet covid-19. Totalt antall smittede er dermed 19, melder Finnmarkssykehuset.

I tillegg har sykehuset fire inneliggende pasienter med covid-19.

To nye koronatilfeller i Hammerfest: 27 smittet til sammen

Arkivbilde av Hammerfest sykehus, der beredskapsnivået er hevet til gult nivå. 15 ansatte ved sykehuset har fått påvist smitte og over 100 er satt i karantene.   Foto: Illustrasjonsfoto

Ytterligere to personer har fått påvist korona i Hammerfest. 27 personer er nå bekreftet med viruset i det lokale utbruddet.

Det melder kommunen torsdag ettermiddag.

Torsdag morgen hadde 15 ansatte ved Finnmarkssykehuset fått påvist smitte. 113 ansatte er i karantene. Sykehuset har gul beredskap, og det settes inn ambulansefly for å sikre beredskapen og foreta pasienttransport.

Det er også meldt om smitte utenfor Hammerfest. Onsdag kveld ble det bekreftet tre smittede i Vardø og et nytt tilfelle i Porsanger, opplyser iFinnmark.

I tillegg er det meldt om smittede i Alta, Hasvik, Vadsø og Tana.

NTB

Advarer mot utrygg is

Spor på isen på Skogvannet. Nå advarer brann- og redningskorpset.   Foto: Alta brann- og redningskorps

Alta brann- og redningskorps gikk torsdag ettermiddag ut på Facebook og advarte publikum om tynn is på vannene.

– Utrygg is på vannene for tiden! Bildet viser spor utpå isen ved Skogvannet i dag, skrev de til bildet på egen Facebook-side.


Siktet for ruskjøring

  Foto: Odd Magne Haugen

Utrykningspolitiet har under en kontroll torsdag formiddag stoppet en personbil i Alta.

Føreren av bilen har blitt siktet for kjøring i ruspåvirket tilstand og sak blir opprettet.

– Føreren er en mann i 40-årene, forteller operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen ved Finnmark politidistrikt.

Rykket ut til bensinstasjon

Torsdag morgen omtaler politiet en utrykning i Alta:

– Politiet rykket ut til en bensinstasjon etter at en alarm var utløst. Det viste seg at det hadde vært en mannlig kunde i 30 årene som hadde oppført seg dårlig overfor betjeningen, melder politiet

Mann pågrepet for trusler og vold

Natt til torsdag melder politiet om en voldsepisode i Alta:

– Mann i 30-årene pågrepet for trusler og vold mot en annen mann i 30-årene, opplyser politiet.

– Den som ble utsatt for volden oppsøkte helsevesenet for undersøkelse. Sak opprettet, heter det videre fra politiets side.

Ber kommunens innbyggere ta situasjonen på største alvor

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

I en pressemelding sendt fra kommunens kriseledelse påpekes viktigheten av at Alta kommunes innbyggere fortsetter å følge smittevernreglene, selv om man kanskje er lei og sliten av tiltakene.

– Vi har allerede seks personer som er påvist koronasmittet i Alta, og ønsker ikke at dette tallet skal øke ukontrollert, skriver kriseledelsen.Helt avgjørende at man følger rådene

Fra kommunens kriseledelse påpekes det fortsatt at det er helt avgjørende at alle fortsetter å følge helsemyndighetenes råd om å holde fysisk avstand, vaske hendene ofte, bruke håndsprit når vann ikke er tilgjengelig og bli hjemme når man er syk.

– På nyhetene de siste månedene har vi lest og hørt om at smitten sprer seg i kommuner sørpå. Da er det lett å tenke at «det er så langt unna, det rammer ikke meg», skriver de videre.

Hammerfest har som kjent i skrivende stund 25 bekreftet smittede med covid-19 og 170 personer i karantene. Når man ser hvor hurtig smitten sprer seg i nabokommunene så er det naturlig å bli bekymret.

– Det er ingen grunn til å senke skuldrene å tenke at «dette rammer ikke oss i Alta». Derfor ber vi om at Alta kommunes innbyggere fortsatt tar situasjonen på største alvor. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi får ukontrollert smitteutbrudd i Alta. Vi må alle ta vårt ansvar for å beskytte og verne om de mest sårbare i samfunnet vårt, skriver kriseledelsen.

Alle med symptomer skal testes

Kommunens kriseledelse påpeker at alle med symptomer skal testes uavhengig av mistanke om smitte.

– Alle som lurer på om de kan være smittet, uavhengig av symptomer kan også melde seg til testing, heter det videre.

For bestilling av testing kan du ringe koronatelefonen på nummeret 913 90 344. Telefonen er bemannet fra klokken 08.00-15.00 mandag til fredag.

På Alta kommune sin hjemmeside vil fortløpende oppdateres ved endret åpningstid på koronatelefonen.

NTB

Nå: Alta har seks smittede, fire tilfeller siste døgn

Tirsdag kveld opplyste ordfører Monica Nielsen om to positive koronaprøver, onsdag formiddag melder hun om to nye positive testresultat.  Foto: Jarle Mjøen

Etter at Alta i forrige uke fikk sine første to tilfeller siden april, er det siste døgn kommet fire positive prøvesvar på personer bosatt i Alta.

Det vil si at status tirsdag formiddag er seks personer med koronasmitte.– De seks sitter alle i hjemmeisolasjon nå, opplyser ordfører Monica Nielsen.

  • To av de smittede i Alta har tilknytning til utbruddet i Hammerfest, disse to bor i samme husstand.
  • Minst to av de smittede har vært i «røde» land og har fått påvist smitte i etterkant av dette.
  • De to siste er husstandsmedlemmer av personer som har vært i karantene og som nå har fått påvist smitte. Disse har status som «nærkontakter» av smittede.
  • De seks smittede fordeler seg dermed på tre forskjellige husstander.

– De to nærkontaktene er personer som har sittet i karantene etter at andre i deres krets har fått positivt testresultat. De har blitt smittet i Alta, av personer som vi har kontroll på. Disse to har hverken vært innlagt ved Hammerfest sykehus, og de har heller ikke vært på reise i utlandet, sier Nielsen.

«Det er kjent smittevei på samtlige personer og det er gjennomført omfattende smittesporing. Pr dato har man oversikt over nærkontakter til de som er påvist smittet. Disse sitter nå i karantene», skriver kommunen i en pressemelding.


Nytt smittetilfelle i Alta, er ikke i kretsen til den andre smittede

Ordfører Monica Nielsen forteller at også denne smittede kom fra rødt land og fikk positivt svar etter prøvetaking på Gardermoen.


– Vi har per nå 19 personer som sitter i karantene, sier ordføreren.

Ordføreren sier at kommuneoverlegene mener å ha god kontroll på situasjonen. Testingen pågår for fullt.

– Vi har testet rundt 140 personer på mandag, 40 på tirsdagen, sier Nielsen.

– Hvordan er helsetilstanden på de seks smittede?

– Ingen av de seks er innlagt på sykehus, men er hjemme i isolasjon. De er i kontakt med helsevesenet i Alta.

– Har noen av dem vist symptomer på smitte?

– Generelt rundt de seks smittede så har det ikke vært vurdert sykehusinnleggelse, da ingen av dem har vært så syk at dette har vært aktuelt.Som følge av den siste tids smitteoppblomstring, velger kommunen å sette koronaavdelingen i beredskap.

– Det jobbes nå iherdig med praktiske løsninger og beredskap for at avdelingen kan tas i bruk på kort varsel, skriver kommunen i en pressemelding.

Her fremgår det videre at kommunen ikke vil ilegge en generell karantene for personer som kommer fra Hammerfest sykehus. Enkelte kommuner har bedt sine innbyggere gå i karantene etter sykehusbesøk i Hammerfest, som følge av smitten ved sykehuset.

170 i karantene i Hammerfest

170 sitter i karantene, mens 25 er smittet i Hammerfest.  Foto: Ole Berg-Rusten

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) opplyser at totalt 25 personer er bekreftet smittet og at 170 personer er i karantene i kommunen.

Siden forrige pressekonferanse tirsdag formiddag har to utenlandske arbeidere testet positivt, det har også to nærkontakter og en ung mann som kommunen antar kan ha blitt smittet på Brygga Mathus 8. oktober.

– Denne personen har reist til Tana alene i bil, og det er 12 -13 nærkontakter i Tana kommune. Videre er det fire nærkontakter i Hammerfest, sa ordføreren.

Totalt er 170 personer er i karantene i kommunen. To tredeler av disse er tilknyttet Hammerfest sykehus. 15 av de smittede er helsepersonell ved sykehuset.

– Vi venter mer smitte, og det er en uoversiktlig situasjon. Viruset sprer seg nå i Finnmark, sa Sivertsen Næss og pekte blant annet på et smittetilfelle i Alta.

141 personer ble testet for viruset tirsdag.

Tre personer fra det nasjonale smittesporingsteamet ved FHI har nå ankommet Hammerfest, opplyste kommuneoverlege Sonni Schumacher på pressekonferansen. Fra nå skal kommunens smittesporingsteam og sykehusets smittesporingsteam jobbe sammen.

(©NTB)

NTB

Tana: 12 i koronakarantene

Ordføre Helga Pedersen i Tana kommune opplyser ifølge iFinnmark at en person har testet positivt her. 12 personer som har hatt kontakt med den smittede er ifølge avisa satt i karantene.

Personen skal ha blitt smittet på en restaurant i Hammerfest. Vedkommende har hatt normal omgang med mennesker,

Helseregioner vil ha mer testing av nytt redningshelikopter

Norges nye redningshelikoptre AW101.   Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Både ved St. Olavs hospital i Trondheim og ved Haukeland sykehus, hvor testlandinger ble gjort i fjor høst, var det utrygt for folk i nærheten da helikopteret landet, viser en ny rapport. Flere helseregioner krever derfor mer testing for helikoptrene tas i bruk, melder NRK.

«Syklister og barnevogner kan ikke transporteres trygt ved siste fase av inn- og utflyging», heter det om landingen ved St. Olavs hospital i rapporten, som er laget av Luftforsvaret på oppdrag fra Nawsarh og Justis- og beredskapsdepartementet, som leder anskaffelsen.

Åtte av de 16 redningshelikoptrene til en verdi av 16,8 milliarder kroner har kommet til Norge. Alle de nye helikoptrene skal være tatt i bruk i løpet av 2022, men flere helseregioner ønsker mer testing av de nye helikoptrene.

Justis- og beredskapsdepartementet sier det er et mål at nye redningshelikopter skal operere sikkert og trygt innen de oppdrag som redningshelikoptertjenesten utfører. Kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik skriver i en epost til NRK at det kan fordre mer eller mindre omfattende tiltak.

– Hvorvidt det skal foretas flere tester er en vurdering som må foretas på prosjektfaglig og operativt nivå, skriver han.

(©NTB)

NTB

– Ingen mistanke om noe kriminelt

Mannens ATV ble tatt med av politiet etter funnet.   Foto: Johan Mathis Gaup

Det var tirsdag klokken 18.20 at politiet meldte på twitter at de hadde funnet en mann i 50-årene omkommet ved sin ATV, 20 meter fra E45 nord for Kautokeino.

I forkant av hendelsen ble mannen meldt savnet etter at man ikke hadde hørt fra mannen siden fredag. Det var en billist som gjorde funnet av ATV-en fra vegen, og etter hvert ble det klart at den savnede mannen lå ved siden av.Mistenker ikke noe kriminelt

Ved politiets operasjonssentral kan Bjørn Tormod Syversen fortelle at det etter rutiner opprettes undersøkelsessak i forbindelse med funnet.

– Vedkommende blir sendt til obduksjon, men det er ingen mistanke om at det har hendt noe kriminelt, påpeker han.

Pågrepet etter vold mot parkeringsvakt

Politi - illustrasjonsbilde  Foto: Tom Skoglund

I en twitter-melding Klokken 18:18 tirsdag ettermiddag skriver Politiet i Finnmark om at en mann i 30-årene er pågrepet i Alta etter å ha utsatt en parkeringsvakt for vold. Hendelsen ble meldt inn til politiet klokken 15:00.

– Parkeringsvakten hadde ikke behov for helsebistand. Gjerningsmannen er avhørt og nå løslatt, står det videre.

Savnet mann funnet død nord for Kautokeino

Politiet og Reinpolitiet var på plass nord for Kautokeino etter meldingen.  Foto: Johan Mathis Gaup

Politiet i Finnmark melder klokken 18.20 tirsdag ettermiddag om en mann i 50-årene som er funnet omkommet ved sin ATV – 20 meter fra E45 nord for Kautokeino.

Politiet melder videre at mannen i forkant av dette ble meldt savnet.

– Politiet er på stedet, ukjent årsak, står det videre i meldingen.

Ikke hørt fra mannen siden fredag

Politiets operasjonsleder, Eirik Pedersen, sier til Altaposten at mannen, som er hjemmehørende i Kautokeino, ble meldt savnet tirsdag klokken 15.

– Da hadde ikke melder hørt fra mannen siden fredag, opplyser operasjonslederen.

Politiet dro ut i terrenget for å sikre eventuelle spor.  Foto: Johan Mathis Gaup

Oppdaget ATV

Pedersen sier videre at det var en bilist som tirsdag ettermiddag oppdaget en ATV som sto i skogen noen meter unna veien. Etterhvert ble det klart at savnede lå ved siden av.

– Vi vet ikke årsaken, om det er sykdom eller en ulykke. Politiet undersøker nå saken, avslutter operasjonslederen.

Familien til den omkomne er varslet.

Holder strekningen stengt hele vinteren

Veien fra krysset Gargiaveien/Øvre Stengelsen til Øvre Stengelsen 8 blir fortsatt stengt.  Foto: Google Maps

Avdelingen kommunalteknikk ved leder Magne Opgård melder tirsdag at Øvre Stengelsen blir stengt for gjennomkjøring også vinteren 2020/21.

Det er snakk om strekningen fra krysset Gargiaveien/Øvre Stengelsen til Øvre Stengelsen 8. Her vil det ikke bli brøytet i vinter.

– Årsaken til stengingen er utglidning og ustabile masser i bakken ned til Øvre Stengelsen. Ny vurdering vil bli gjort til våren 2021, sier Opgård.

Adkomsten til boligene går via Detsikaveien, og veien herfra og til Øvre Stengelsen 8 driftes som normalt.

– Nytt vogntog i grøfta på E45

Yrkessjåfør Jonny Johansen tipser om at det mandag ettermiddag står et vogntog i grøfta i krysset mellom E45 og Rv92 - Gievdneguoika-krysset.

– Dette er det andre utenlandske vogntoget på kort tid som har fått problemer langs E45. I helga sto en kar fast i Kløfta, nå er det en toakslet semi som står fast her, sier Johansen til Altaposten i halv to-tiden.

Han påpeker at to-akslingene ikke er egnet for forholdene i nord, og mener at disse to tilfellene er bevis på det.Johansen ønsker å gjøre andre veifarende obs på den trafikale situasjonen.

– Han står fast i bakken opp fra krysset, i retning Kautokeino. Her står han ugunstig til med tanke på øvrig trafikk. Det så ut til at han jobbet med å gå over kjettingene da jeg kjørte forbi, sier han.

13 års fengsel for drap på halvbror i Mehamn

Mannen som sto tiltalt for å ha skutt og drept halvbroren sin i Mehamn i fjor vår, er i Øst-Finnmark tingrett dømt til 13 års fengsel.

Det melder NRK tirsdag.

Gisli Thor Thorarinsson (40) blødde i hjel etter at han fikk et hagleskudd i låret 27. april i fjor. Nå er hans 37 år gamle halvbror dømt for drapet, som fant sted i 40-åringens bolig i Mehamn.

Den 37 år gamle islendingen, som er avdødes halvbror, nektet straffskyld og forklarte i retten at han ikke hadde til hensikt å avfyre hagla. Han forklarte at hagla var skarpladd fordi han ville skyte i sofaen eller veggen for å skremme halvbroren.

To måneder i forkant av drapet var imidlertid tiltalte blitt etterforsket for trusler mot både ekskona og halvbroren. Da 37-åringen fikk vite at de to hadde inngått et forhold, oppsøkte han ekskona og truet med å drepe halvbroren.

Han er også tidligere dømt for både voldtekt og grov vold hjemme på Island.

(©NTB)

NTB

10 førere fikk bot i Buktabakken

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Utrykningspolitiet har gjennomført fartskontroll i Buktabakken. De melder at 10 førere har fått forenklet forelegg.

– Høyeste hastighet 65 km/t i 50-sonen, skriver politiet på twitter.

Brannøvelse ved skole

Illustrasjonsfoto.  Foto: Tom Skoglund

110 Finnmark skriver i en Twitter-melding at brannvesenet utfører øvelse ved tidligere Transfarelv skole.

– De øver på røykdykking inne i bygget, forteller operasjonsleder Christian Eriksen ved 110-sentralen.

Rykker ut, bil havnet på taket i Lakselv

Politiets operasjonssentral.  Foto: Illustrasjonsfoto

Finnmark politidistrikt melder om en trafikkulykke i Lakselv.

– Nødetatene har rykket ut etter melding om en trafikkulykke hvor bilen har havnet på taket, melder politiet.

I en oppdatering skriver politiet at det er glatt vegbane på stedet, og at begge personene i bilen er lettere skadet.

Ny sykehusansatt smittet av korona

Til sammen 20 mennesker er bekreftet smittet av covid-19 i Hammerfest, opplyser Hammerfest kommune. Mandag kveld klokka 23.20 fikk kommunen bekreftet dette.

– Vedkommende jobber på sykehuset på en avdeling med bekreftet koronasmitte. Smittesporingsteam til kommunen og sykehuset følger opp med smittesporing. Vi har nå 20 bekreftede tilfeller av covid-19, melder kommunen på twitter.

Finnmarkssykehuset meldte litt før midnatt om at medisinsk sengepost ved Hammerfest sykehus nå har inntaksstopp fra samtlige kommuner. Dette som et ledd i smittesporingsprosessen.

– Dette får ikke betydning for allerede inneliggende pasienter på avdelingen. Ø-hjelppasienter kontakter sykehuset, som før, melder sykehuset.

Ifølge NRK skal alle ansatte ved Hammerfest sykehus testes.

Mandag kveld var 68 nærkontakter i karantene i regi av Hammerfest kommune, mens 89 var i karantene hos Finnmarkssykehuset.

– Vi har testet 200 siste uka, og har fått godt over 100 negative prøvesvar tilbake, sa ordfører Marianne Sivertsen Næss på en pressekonferanse mandag.