Nytt koronatilfelle i Hammerfest

Illustrasjonsbilde.  Foto: Stian Lysberg Solum


–Ett tilfelle påvist covid-19 i Hammerfest i dag, opplyser Hammerfest kommune mandag ettermiddag.

Pasienten skal ikke hjemmehørende i kommunen, og har vært i karantene i påvente av test og er satt i isolasjon.

Kommunen opplyser at de vil utføre smittesporing.

Søreide lover en nordområdemelding tettere på folks hverdag

Til sammen tolv statsråder har de siste dagene reist Nord-Norge rundt for å få innspill til regjeringens nye nordområdemelding.

– Vi har fått veldig mange gode, konkrete innspill, forteller utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Det er Utenriksdepartementet som har ansvaret for å skrive den nye meldingen, som legges fram i november og blir den første på ni år.

Bekymret for fraflytting

Søreide sier at til forskjell fra de tidligere nordområdemeldingene, som har hatt hovedfokus på sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk, så vil denne meldingen ha mer fokus på utviklingen av sterke og livskraftige samfunn i nord.

Hun sier regjeringen har en ambisjon om at meldingen skal oppleves nærere og tettere på folk.

Hvordan man skal hindre fraflytting fra regionen stor høyt på innspillslisten under rundturen, forteller Søreide.

For første gang siden 2001 opplever hele Nord-Norge nedgang i folketallet. I en undersøkelse gjort for NRK tidligere i år, oppga en tredel av alle unge voksne i Troms og Finnmark at de vurderer å forlate landsdelen.

Søreide konstaterer at fraflytting til distriktene mot de store byene er en sterk trend over hele Norge og over hele verden.

– Vi kommer ikke til å klare å hindre den utviklingen helt, det betyr at vi må tenke på begge deler. Vi må ha sterke regionale motorer som for eksempel Tromsø, Bodø og Alta, men det må ikke stå i motsetning til at distriktskommunene rundt også kan være sterke, sier hun.

Tiltak for bolyst

Søreide sier hun tar med seg en rekke gode innspill for hva som er viktig for å hindre fraflytting fremover.

Mulighet for utdanning på hjemstedet og en bedre kobling mellom utdanningen og muligheten til å få en jobb – og også å skape en egen arbeidsplass, ble spilt inn fra flere.

– Mange har også spilt inn viktigheten av bolyst, kulturtilbud og inkludering. Dette er særlig mange unge opptatt av. Det holder ikke å ha en stor industriarbeidsplass, hvis du ikke samtidig har kulturtilbud, kafeer og tilbud som gjør at man har lyst til å bli boende. Man skal både ha noe å leve av og noe å leve for, sier Søreide.

Et eget ungdomspanel er blant dem som har gitt innspill til regjeringen om hva som skal til for å holde på de unge.

– En ny nordområdemelding kan ikke motvirke utviklingen alene, men vi ønsker å få på plass en politikk som gjør at bolysten øker, sier Søreide.

Bekymret for russisk press

Søreide understreker at sikkerhetspolitikken fortsatt vil være en viktig del av nordområdemeldingen.

Under et besøk ved Nord universitet i Bodø fredag, uttalte statsminister Erna Solberg at hun er bekymret for presset fra stormaktene i Arktis, skriver nettavisen High North News.

– Vi er bekymret for den opprustningen vi ser, særlig i Russland der det er større kapasitet, hurtighet og mobilitet enn før. Alt dette er dimensjonerende for vårt forsvar, sier statsminister Erna Solberg til avisen.

For å møte de nye utfordringene sier Solberg at det er viktig med en sikkerhetspolitikk bygget på avskrekking og beroligelse med økt militær tilstedeværelse i nord.

NTB Birgitte Iversen

Kvinne anmeldt for innbrudd og bruk av narkotika

Illustrasjonsfoto.  Foto: Tor Erik Schrøder

Natt til søndag pågrep politiet en person for innbrudd i et kjøretøy i Alta, melder politiet. Det dreier seg om en kvinne i 30-årene som ble pågrepet på stedet for gjerningen og satt i arrest.

– Det er en kvinne som er pågrepet for innbrudd i en bil. Hun er blitt anmeldt, sier operasjonsleder Jørn Haagenrud til Altaposten

Kvinnen bar også kniv da hun ble pågrepet og har testet positiv for narkotika. noe hun er også blitt anmeldt for.

En natt med fyll og bråk

Illustrasjonsbilde.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet rykket i natt ut til en slåsskamp med flere involverte ved et utested i Alta sentrum. De melder at det var rolig igjen på stedet da de ankom og at det ikke var noen som ble alvorlig skadet. To personer ble bortvist.

Mer bråk

I Hammerfest meldes det også om basketak utenfor et utested i sentrum der en mann i 30-årene ble satt i arrest på grunn av ordensforstyrrelse. Han var ikke den eneste som ble bragt inn til arresten i Hammerfest i løpet av natten. En mann i 40-årsalderen ble tatt inn som følge av å ha slått etter folk og oppført seg aggressivt i sentrum. Vedkommende måtte belage seg på å sitte i arresten til søndag morgen. Han skal også ha drapstruet politibetjenter og motsatt seg arrest.

I Kirkenes ble en mann i 60-årene satt i arrest for bråk og leven i sentrum. Mannen bar kniv og vil bli anmeldt for det. Alkoholen han hadde på seg ble tømt ut i vasken. Politiet i Øst-Finnmark fikk også melding om fest med mindreårige personer i Vadsø. De var på stedet og avsluttet en russefest der det var mindreårige tilstede. Festen ble avsluttet og festdeltakerne fikk pålegg om å forlate stedet.

To steinras ved Havøysund

Havøysund.  Foto: Google Maps

Lørdag var det to steinras ved Guriholmen på fastlandssiden ved Havøysund.

– Det har vært hjullaster på stedet og brøytet bort større og mindre steiner og veien er åpen, opplyser politiet før klokken 17.

Bilister må imidlertid være varsomme på grunn av mulighet for flere ras.

Rykket ut et etter melding om slåsskamp

Illustrasjonsfoto.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I morgentimene rykket politiet ut etter en melding om en slåsskamp på en privat adresse i Alta. Da de ankom var det amper stemning på stedet, melder politiet, men det viste seg å ikke ha vært voldshendelser. Festen ble avsluttet.

Tidligere i natt rykket brannvesenet ut til en trailer som var kjørt av veien i Kautokeino, melder 110-sentralen. Sjåføren skal ha blitt hentet av ambulanse, men det meldes ikke alvorlige skader, opplyser Ifinnmark.

I Kirkenes ble en mann i slutten av tenårene bragt etter ordensforstyrrelse og forulemping av politiet. I løpet av natten fikk politiet også melding om en bil som var kjørt av veien i Honningsvåg. Ingen personer var på stedet da politiet ankom, men en mann i 20-årene og en ung gutt mistenkes for kjøring i ruspåvirket tilstand, opplyser politiet.

Seks forelegg i Bossekop

Illustrasjonsbilde  Foto: Merete Arnesen

Torsdag kveld melder Finnmark politidistrikt om at UP har tatt turen til Bossekop.

– Utrykningspolitiet har gjennomført en fartskontroll i skiltet 40-sone. Seks forenklede forelegg ble utstedt. Høyeste hastighet var 53 km/t, melder politiet.

To nye koronatilfeller i Hammerfest

En person har nylig testet positivt for korona i Hammerfest, skriver byens avis Hammerfestingen. Ifølge avisa bor vedkommende i Hammerfest, og har kommet til byen etter reise i Oslo-området.

– Har overholdt karanteneplikt og er satt i isolasjon. Lokal smittesporing iverksettes i morgen, og ny prøve vil bli tatt, melder Hammerfest kommune torsdag ifølge avisa.

Mandag ble det påvist smitte hos en person som kom til byen for å jobbe. Smittesporingsteamet kartlegger nå om nærkontakter til de to personene tester positivt, skriver Hammerfestingen.

Hammerfest kommune melder via twitter senere torsdag kveld at det er avdekket nok et smittetilfelle i byen.

«Enda ett tilfelle av covid-19 påvist i Hammerfest i dag. Også dette er en person som har vært på reise i Oslo-området og som har overholdt karanteneplikt og ser satt i isolasjon. Følges opp med smittesporing. Totalt 3 tilfeller i Hammerfest nå, hvorav 2 hjemmehørende her», skriver kommunen på twitter.

Enebolig i full fyr

Boligen var overtent i Kautokeino.  Foto: Johan Mathis Gaup

110-sentralen melder torsdag kveld om en utrykning mot et bolighus i Kautokeino.

Brannvesenet og de øvrige nødetater rykket ut til Gironluodda, på veien opp mot slakteriet.

– Det gikk bare to minutter fra vi oppdaget brannen til det var full fyr, sa en av naboene til Altaposten.

Brannmannskapene var sjanseløse i kampen for å berge boligen fra flammene.  Foto: Johan Mathis Gaup

 

Vel framme varsler også brannvesenet om at det er full overtenning, og at man har startet med slukking.

Politiet skriver på twitter at nødetatene er på stedet.

Finnmark politidistrikt opplyser at det ikke skal ha vært folk hjemme i huset.

– Vi har vært i kontakt med  øvrige familie. Det skal ikke være folk i huset, sier vakthavende Lars Rune Hagen.

Han forteller at mannskapene nå forsøker å få kontroll, slik at det ikke blir spredning til kjøretøy eller annet i området.

– Brant på sikker bålplass

Illustrasjnsbilde.  Foto: Tom Skoglund

Alta Brannvesen rykket onsdag ut for å se til et brann i et skogsområde.

Omfanget var ukjent for mannskapene.

– Brannvesenet kom frem til et bål som brant på sikker bålplass. Returnerer til stasjon, er beskjeden fra brannvesenet.

Her stenges veien på fredag

Dr. Kvammes vei, mellom Klinikk Alta og omsorgssenteret, skal asfalteres fredag 18. september.  Foto: Google Maps

Fredag 18. september klokken 07 vil arbeidet med å asfaltere Dr. Kvammes vei starte. Både veien og gang- og sykkelstien vil være stengt mesteparten av fredagen, både for personbiler, tjenestebiler og utrykningskjøretøy.

Dr. Kvammes vei går mellom Klinikk Alta og omsorgssenteret, og brukes flittig av ambulansene.

De timene veien er stengt bruker ambulansetjenesten framsiden av klinikken til inn og utkjøring, det bekrefter enhetsleder Knut Arne Moe.

Fartsbot til syv sjåfører

70-sonen ved Heammogieddi.  Foto: Google Maps

Operasjonssentralen melder på Twitter at utrykningspolitiet har vært med laseren i Kautokeino tirsdag formiddag.

I 70-sonen ved Heammogieddi ble det utdelt syv forenklede forelegg for fart.

Høyeste målte hastighet var 99 km/t.

Kvinne anmeldt etter ulykke

Politiets operasjonssentral 

Nødetatene rykker tirsdag morgen ut til en trafikkulykke i Alta.

To sjåfører og to personbiler er involvert i et sammenstøt i Kirkebakken, i 30-sonen.

Det skal ikke være snakk om personskader, nødetatene jobber på stedet.

Det var to kvinnelige sjåfører som var involvert, oppdaterer operasjonssentralen med en time senere. Den ene kvinnen blir anmeldt for uaktsom kjøring.

Hentet med Sea King fra fartøy

Illustrasjonsbilde.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Klokken ett i natt kunne Hovedredningssentralen melde om en redningsaksjon øst for Måsøy.

Sea King fra Banak evakuerte et skadd besetningsmedlem fra et fartøy.

– Det har vært en ulykke om bord. Det var såpass alvorlig at han måtte fraktes til sykehus, sier redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til NTB.

Meldingen fra det norske fartøyet kom inn klokken 23.45 via Kystradio Nord, og et redningshelikopter ble sendt fra Banak for å bistå.

– Pasienten flys til Hammerfest sykehus for videre behandling, heter det.

Nytt koronatilfelle i Hammerfest

Illustrasjonsbilde.  Foto: Stian Lysberg Solum


–Ett tilfelle påvist covid-19 i Hammerfest i dag, opplyser Hammerfest kommune mandag ettermiddag.

Pasienten skal ikke hjemmehørende i kommunen, og har vært i karantene i påvente av test og er satt i isolasjon.

Kommunen opplyser at de vil utføre smittesporing.

Frifunnet for knivstikking – handlet i nødverge

Øst-Finnmark tingrett. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix 

En mann i 50-årene er i Øst-Finnmark tingrett funnet ikke skyldig i grov kroppsskade mot en annen mann. Det var i august 2019 at mannen stakk en kniv gjennom underarmen til en annen, slik at han fikk et 2,5 centimeter stort sår i armen, med et 2 cm stort utgangssår.

Volden ble ansett å være særlig grov fordi den medførte arbeidsudyktighet. Den fornærmede ble operert og sykmeldt i to uker.

Aktor hadde lagt ned påstand om 10 måneders fengsel.

Den tiltalte hadde vært med kjæresten og tent bål i en bålpanne og tatt et par øl. Mens de satt der kom det noen i mørket. Det ble kastet frem en påstand om tiltalte, som ble lovet juling av fornærmede. Fornærmede slo til tiltalte så han ramlet bakover og fikk et kutt over venstre øye. Tiltalte ba kjæresten om hjelp til å ringe politiet.

Etter et slag til, fant han en foldekniv i lomma som han holdt frem mot fornærmede. Fornærmede tok et skritt bakover og sa han bare skulle bruke den. Da veivet tiltalte med kniven og rettet et svingslag mot fornærmede – som fikk en stikkskade i armen og løp derifra.

Mannen i 50-årene gikk så inn og plastret øyet. Etter dette så han to eller tre nærme seg huset igjen – den ene med en stokk. De ropte at nå skulle de ta han. Tiltalte låste døra, og politipatruljen kom like etter. Tiltalte ble arrestert og fornærmede sendt til sykehus.

Retten la stor vekt på tiltaltes forklaring, etter at han hadde erkjent forholdene og forklart detaljert om hendelsen. De trodde han på at meningen var å skremme fornærmede. Retten mener tiltalte befant seg i en nødvergesituasjon, og at fornærmede fortsatt var fast bestemt på å gi ham «juling». Tiltalte sto ovenfor en fremmed, beruset og aggressiv angriper i eget hjem.

Hovedforhandlinger ble holdt i rettens lokaler i Vadsø, og dommen ble gitt 24. august.

– Nettet skal mer eller mindre være oppe å gå igjen nå

Hundrevis av kunder mistet internett da en planlagt omkobling ikke gikk helt som planlagt.  Foto: skjermdump

På grunn av en planlagt omkobling, som ikke gikk helt som planlagt, forsvant internett-kontakten for Signals kunder. Det første også til at Altaposten "gikk ned" og fikk problemer med utlegg av saker i perioden.

– Det var en planlagt omkobling. En av kraftlaget sine trafoer skal oppgraderes. Alle kritiske bygg skulle få tilgang til strøm, men det hadde skjedd en misforståelse som gjorde at nettet gikk ut, forteller entreprenørleder Jan Erik Nilsen til Altaposten.

I samarbeid med Alta kraftlag jobber de nå med en løsning for å rette opp feilen.

– Kraftlaget har ordnet et aggregat som er koblet opp, nettet skal mer eller mindre være oppe å gå igjen nå. En del kunder har begynt å få signal igjen, avslutter han.

Anastasiya Fedotova

Politiet stoppet fest da deltagerne spydde i hagen til naboene

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Hammerfest, klokken 02:05; Politiet fikk melding om boksekamp på et utested, kampen var mellom to menn i 40 og 50 årene. Den ene parten hadde forlatt stedet før politiet kom.

Porsanger klokken 02:15; Politiet hjalp en overstadig beruset mann i 30 årene da han ikke fant veien hjem. Patruljen kjørte mannen hjem.

Alta, klokken 02:30; Etter å ha fått melding om en fest som gikk over styr og spying i hagen til naboer stoppet politiet festen og sendte festdeltagerne hjem.

Hammerfest, klokken 02:50; Politiet stoppet en mann i 30 årene med mindre mengder narkotika på seg. Mannen er en kjenning av politiet og straffesak vil bli opprettet på mannen.

Hammerfest, klokken 06:52: Nødetatene rykket ut til gasslekasje på produksjonsanlegget på Melkøya. Lekkasjen skal nå være under kontroll.

Anastasiya Fedotova

Høye flammer var brenning av kvister

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Alta Brannvesen rykket fredag kveld på en  melding om høye flammer i Alta.

– Det viser seg å være brenning av kvister, opplyser de.

– Husk at ved bålbrenning, som er større enn kaffebål, skal 110-sentralen og lokalt brannvesen informeres.

Mulig brann var bål

Illustrasjonsfoto  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Politiet rykket fredag kveld ut til en mulig brann i Saga.

– Det viste seg at det var et bål og politiet overlater til brannvesenet å vurdere om dette var forsvarlig brenning eller ikke, opplyser operasjonsleder Stein Kristian Hansen.

De tre rypejegerne er funnet i god behold

Sea King deltar i leteaksjonen etter tre rypejegere som er savnet i Kautokeino. 

Politiet har startet en leteaksjon etter tre rypejegere i Kautokeino, som ikke var kommet fram til avtalt tid. Røde kors, politiet og Sea King deltok i leteaksjonen.

Kvar over sju fredag kveld melder politiet at de tre rypejegerne er funnet av Sea King i god behold.

Ved politiets operasjonssentral opplyste operasjonsleder Stein Kristian Hansen de hadde alle tilgjengelige ressurser med i søket.

De savnede rypejegerne var ikke hjemmehørende i Kautokeino.

– Det er snakk om personer som skal være vant til å være ute, men de hadde ikke med seg utstyr til overnatting, sier operasjonsleder Stein Kristian Hansen til NRK.


Enighet om å stoppe hallen på Elvebakken

Slik skulle hallen på Elvebakken bli.   Foto: www.alta.kommune.no

Formannskapet sendte flerbrukshallen rett til kommunestyret.

Saken i formannskapsmøtet gikk på om videre planlegging av Elvebakken flerbrukshall skulle utsettes.

Å avvente flerbrukshallen i tilknytning til Elvebakken skole har fra før vært behandlet i oppvekst og kultur og miljø og tekniske tjenester. Saken går med dette rett til behandling i kommunestyret.

Hallen var kostnadsberegnet til 150.385.941,- kroner

Formannskapet støttet administrasjonens innstilling om å på bakgrunn av kostnadene og kommunens økonomiske stilling avslutte videre planlegging av Elvebakken flerbrukshall.

Bygging av ny flerbrukshall på østsiden av Alta kan først gjennomføres når Alta kommunes økonomiske situasjon muliggjør en slik investering.

Finland letter på innreise

Grensa Finland-Norge  Foto: Vidar Kristensen

Fra neste lørdag blir det igjen mulig å reise fra Norge og Sverige inn i Finland. Det opplyser den finske regjeringen, melder YLE.

– Finland letter dermed på innreiserestriksjonene som trådte i kraft 24. august, skriver NRK på sine nettsider.

Krabber dør i teinene fordi få vil kjøpe dem

Kongekrabber dør i samleteiner fordi få vil kjøpe dem.  Foto: Per Eide

Fiskeridirektoratet advarer mot at mye kongekrabbe dør fordi de blir stående usolgt i samleteiner. De ber fiskerne trappe ned aktiviteten.

Det er problemer med å få solgt all kongekrabben som fiskes. I enkelte samleteiner er det konstatert opp mot 60 prosent dødelighet fordi krabbene blir oppbevart der for lenge.

– Vi ser helst at det blir oppbevart så lite krabbe som mulig i samleteiner for å unngå at dyrevelferden blir så dårlig at krabber dør i samleteinene, sier seksjonssjef for ressurskontroll i Fiskeridirektoratet region Nord, Bjørn Håvard Rønnevik.

Det dårlige kongekrabbe-salget kommer samtidig med at det er svært gode fiskeforhold.


NTB

Mistenkt for ruskjøring

UP utrykningspoliti Utrykningspolitiet kontroll Elvebakken Milano Altabrua politibil Up-bil utrykningskjøretøy 

Politiet meldte idag klokken 13:12 på Twitter om at de har stanset en mannlig sjåfør i 20-årene. Mannen er mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand.

Anastasiya Fedotova

Sjark gikk på grunn

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Finnmark politidistrikt meldte i natt at en sjark var gått på grunn med en mann ombord ved Melkøya.

Fiskebåten ble slept til land i Hammerfest av redningsskøyta.

Politiet mistenker at føreren var beruset og har opprettet sak.

14 forenklede forelegg i Kautokeino

Utrykningspolitiet i fartskontroll  Foto: Hanne Larsen

Utrykningspolitiet har gjennomført laserkontroll ved Heammonjavvi i Kautokeino.

Politiet opplyser på twitter at kontrollen ble gjennomført i 70 sone og har utstedt 14 forenklede forelegg.

Behandles av helse etter røykutvikling

Brannbil, illustrasjonsfoto.  Foto: Tom Skoglund

Nødetatene i Alta rykker ut til en mulig boligbrann i Nerskogen.

Framme ved boligen viser det seg å ikke være noen åpne flammer, kun røyk.

– Skyldes trolig tørrkoking. En person i huset behandles av helse, skriver operasjonssentralen.

Kjørte i 130 km/t, mistet lappen

Illustrasjonsfoto.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Politiet i Alta har beslaglagt førerkortet til en mann i 20-årene, etter melding om grisekjøring.

– Fører erkjenner å ha kjørt i 130km/t i skiltet 80-sone. Sak er opprettet, melder Finnmark politidistrikt på Twitter tirsdag kveld.

Fikk førerkortet beslaglagt etter grisekjøring

Illustrasjonsfoto  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

I Alta har Politiet beslaglagt førerkortet til en mann i 20-årene etter melding om grisekjøring.

– Fører erkjenner og ha kjørt i 130km/t i skiltet 80-sone, skriver politiet på twitter.

De opplyser at sak er opprettet.