Beruset mann lagde bråk i Bossekop

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Politiet skriver på Twitter at en beruset mann lagde bråk i en forretning i Bossekop.

– Politiet fikk melding om en mann som var beruset og lagde bråk i en forretning i Bossekop. Var forsvunnet når politiet kom til stedet. En kjenning av politiet som vil bli fulgt opp i ettertid, skriver de. 

Dennis Bjerring

Innspillinga av «Narvik» startet uten forsikring: – Hadde ikke noe valg

Flere store norske filmprosjekter er satt på hold på grunn av koronakrisen. Nå ber filmprodusentene myndighetene om hjelp for å komme i gang, skriver NTB.

Startet likevel

To film- og serieproduksjoner har likevel valgt å starte opp igjen uten forsikring. Det gjelder den store krigsfilmen «Narvik» og NRK-serien «Exit».

– Vi hadde ikke noe valg, sier produsent Aage Aaberge i Nordisk Film, som lager «Narvik». Han mener de måtte ha lagt hele prosjektet ned om ikke opptakene i og rundt Oslo hadde blitt tatt før sommerferien.

Får ikke forsikring

De andre produsentene kvier seg for å gjenoppta filmprosjektene fordi ingen forsikringsselskaper vil tilby en avbruddsforsikring som dekker en eventuell produksjonsstans som følge av koronapandemien, skriver Klassekampen.

Produksjonsselskapet Mer Film har utsatt både «Krigsseileren» og «La elva leve» til neste år, men er usikre på om de tør starte filmingen.

– Vi kan ikke ta den risikoen. Hvis innspillingen må avbrytes, er det over og ut med filmen og med oss, sier Maria Ekerhovd, produsent og eier av Mer Film.

Virke Produsentforeningen og fire fagforeninger i filmbransjen har sendt brev til Kulturdepartementet hvor de ber om en statlig garantiordning for film- og TV-produksjoner, med særlig henblikk på avbrudd som skyldes koronasituasjonen.

Statssekretær Gunhild Berge Stang (V) i Kulturdepartementet opplyser at henvendelsen «ligger til vurdering».


Må ta grep etter dårlige resultat for Aurora kino

2019 har vært et skuffende år med en vesentlig nedgang i inntektene for Aurora kino.Norske kinoer rammes hardt av koronakrisen

Norske kinoer anslås å tape nær 170 millioner kroner i mars og april måned som følge av koronakrisen. – Kinoene må komme i gang igjen i august, sier ekspert.

(NTB) NTB

Mistenkt for ruskjøring

Illustrasjonsfoto.  Foto: Merete Arnesen

Lørdag morgen beslagla politiet i Alta førerkortet til en mannlig bilfører.

Mannen er mistenkt for ruspåvirket kjøring.

Nattlig førerkortbeslag i Buktabakken

UP utrykningspolitiet (Illustrasjonsfoto)  Foto: Freddy Ludvik Larsen

Ved inngangen til lørdagsnatta gjennomførte utrykningspolitiet fartskontroll i Buktabakken i Alta.

Det ble gitt tre forenklede forelegg og et førerkortbeslag på grunn av for høy hastighet.

Mann med klovnemaske som trakk rundt på juletre observert på Aronnes

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Det skal være observert en mann på Aronnes som var iført hvit T-skjorte, klovnemaske og som trakk rundt på et juletre. Det melder politiet selv om på Twitter.

– Melding om mann i hvit T-skjorte iført klovnemaske som går rundt på Aronnes og trekker på et juletre.

En patrulje tok en runde i området uten at mannen ble funnet.

Meldinger fra politiet på Twitter vekker nokså sjeldent oppmerksomheten til de aller fleste, men denne gangen var det noen som ikke kunne dy seg.

– «Var det T-skjorta, maska eller juletreet som var i strid med loven?»

Dennis Bjerring

Mann i 20-årene måtte berges av Sea King

Klokka 18.48 ble politiet varslet via Hovedredningssentralen om en utløst nødpeilesender innerst i Mathisdalen, skriver Finnmark politidistrikt på twitter.

– HRS sendte ut Sea King, som raskt fant vedkommende, en mann i 20-årene som var sliten og kald. Han hadde planlagt en lengre tur i fjellet. Vedkommende ble flydd til Alta, skriver politiet.

Forlenger ferdselsforbud til midten av august

Ferdselforbudet på Kråknes etter raset forlenges til 16. august, opplyser Finnmark politidistrikt i en Twitter-melding.

Området har vært stengt siden kvikkleireraset tok flere hus og hytter 03. juni.

7.300 husstander får nytt postnummer

Nye postnummer opprettes i blant annet Rafsbotn og Tverrelvdalen. Riktig postnummer er viktig når pakker og brev skal klargjøres for distribusjon til postkassene.  Foto: Posten Norge

Posten endrer postnummer en gang i året, 1. oktober. Det skjer på Postens initiativ for å gjøre distribusjonen best mulig, eller etter søknad for eksempel fra kommuner.

Alle berørte postmottakere vil bli varslet i eget brev eller en brosjyre. En detaljert oversikt over endringene vil bli lagt ut på bring.no.

– Vi oppfordrer alle som får nytt postnummer om å gi beskjed til sine kontakter. Vi vil fortsatt levere pakker og brev med gammelt postnummer, men etter hvert vil feil adresse forsinke postgangen. Det er ikke noe verken vi, den som sender eller den som skal mottar setter pris på, sier pressesjef Kenneth Pettersen i en pressemelding fra Posten.

Nye nummer i Alta/Kautokeino:

9537 Tverrelvdalen og 9538 Rafsbotn opprettes ved at 9517 Alta deles i tre.

9520 Kautokeino beholdes i sentrum, og i tillegg opprettes 9522 Kautokeino, 9523 Kautokeino, 9524 Kautokeino, 9527 Kautokeino, 9528 Kautokeino og 9529 Kautokeino.

9518 Alta deles i to og en del får 9541 Alta.

Andre endringer i Finnmark:

9730 Karasjok beholdes i sentrum og i tillegg opprettes 9731 Karasjok, 9732 Karasjok, 9733 Karasjok, 9734 Karasjok, 9736 Karasjok og 9737 Karasjok.

9845 Tana beholdes i sentrum, og i tillegg opprettes 9841 Tana, 9842 Tana, 9843 Tana og 9844 Tana.

9800 Vadsø beholdes i sentrum, og i tillegg opprettes 9801 Vadsø, 9803 Vadsø og 9804 Vadsø.

Trekker tilbake kylling på grunn av mistanke om salmonella

Både produksjonen av kyllingkjøtt og forbruket har økt kraftig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix  Foto: Terje Bendiksby

Flere kyllingprodukter fra Solvinge og Prima trekkes nå tilbake på grunn av mistanke om salmonella.

Det dreier seg om kyllingfilet, kyllingfilet delt, kylling indrefilet, strimlet kyllingfilet, kylling lårfilet og kyllingkjøttdeig med ID-kode 8618, skriver Norsk Kylling i en pressemelding.

Publikum anmodes om å levere kyllingen tilbake til nærmeste Rema 1000-butikk eller kaste produktet, skriver NTB

Norsk Kylling presiserer at kylling som er gjennomstekt eller grillet er trygt å spise.

Altaposten-journalist Freddy Larsen kjøpte akkurat dette produktet med ID-kode 8618.

– Det kjedelige er at vi spiste halvparten av filetene til middag. Får bare håpe de var godt gjennomstekt. Det vil vel uansett natten vise, fortalte Larsen til Altaposten onsdag kveld.

NTB og Rolf E. Lund

Airbus skiftet drivstoff-system etter ulykka

Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen.  Foto: Mattis Sandblad

Etter fjorårets heilkopterulykke på Skoddevarre har helikopter-produsentet Airbus sluttet å selge helikopter med samme drivstoff-system, opplyser avdelingsleder Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til NRK.

I stedet brukes et system som er sikrere mot brann. Tiltaket skal sørge for at helikoptre ikke tar like fort fyr ved en eventuell krasj, melder kanalen.

Ulykken i Alta 31. august i fjor kostet seks unge mennesker livet

11 for harde på gassen på Kronstad

(Illustrasjonsbilde) Utrykningspolitiet avholdt fartskontroll på Kronstad. Der ble det fangst av 11 for raske billister.  Foto: Bjarne Krogstad

Utrykningspolitiet skriver på Twitter at de har gjennomført en fartskontroll i 50-sonen i Kronstad-området. Der var det flere som ble overrasket over tilstedeværelsen av politiet.

– Resultat, 11 forenklede forelegg utstedt for fartsovertredelser. Høyeste hastighet var 65 km/t i skiltet 50-sone.

Dennis Bjerring

Tyskregistrert bil stoppet av politiet ved Coop i Gakori

En politipatrulje har nettopp stoppet en tyskregistrert varebil i Gakori.  Foto: Tipser

Et tips tikket inn hos Altaposten rundt klokken 15.20. Det gikk på at en tysk varebil var blitt stoppet ved Coop extra i Gakori.

Tipser forteller til Altaposten at politiet satt blålys og sirener på ved Gakorisletta for å stoppe bilen.

– Deretter måtte de kjøre til parkeringen utenfor gamle Prix.

Ved Politiets operasjonssentral har de ingen informasjon om hendelsen.

– Det er nok en vanlig kontroll av kjøretøy som er foretatt. Det er ingen unormalitet i å gi en bil signal til å stanse, så dette er en hendelse som ikke har medført i noen reaksjon fra politiets side, forteller Gunnar Øvergaard ved Politiets operasjonssentral.

Dennis Bjerring

12 forelegg på Sennalandet

Illustrasjonsfoto  Foto: Arkiv

UP gjennomførte tirsdag kveld fartskontroll på Sennalandet. Den ble gjennomført  i 80-sonen på E6.

Det ble utstedt 12 forenklede forelegg. Høyeste målte hastighet var 102 km/t.

Kvinne gikk seg vekk på tur i Kautokeino

(Illustrasjonsfoto)  Foto: Rino Engdal/Vest-Finnmark politidistrikt

Klokken 18.43 melder politiet på Twitter at de fikk en nødsamtale fra en kvinne i 70-årene som hadde gått seg bort på tur i Kautokeino.

– Politiets operasjonssentral får en nødsamtale fra en kvinne i 70-årene. Ved hjelp av sporing av kvinnens telefon, klarte politiet bistå slik at kvinnen ble funnet av en bekjent.

Dennis Bjerring

Nå øker faren for jordskred: – Enkelte store hendelser kan forekomme

Fra onsdag 1. juli mener NVE at faren for jordskred øker i store deler av Troms og Finnmark, deriblant i både Alta og Loppa.

«Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er høye. Det ventes stedvis regn opp mot 45 mm/døgn som vil øke faren for jordskred i varselområdet. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt», skriver NVE på varslingstjenesten varsom.no.

«Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte vegstrekninger kan bli stengt. Jordskred: Utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger», heter det videre.

Via yr.no fremgår det at det vil regne godt i Alta både i dag tirsdag, samt onsdag og torsdag.

Scandic Norge nedbemanner med rundt 1.000 årsverk

Scandic Norge har sett seg nødt til å nedbemanne som følge av koronakrisen. I en en pressemelding tirsdag skriver selskapet:

«Når hotellene nå gjenåpnes, forventes det en gradvis vekst i etterspørselen, men i likhet med andre aktører i bransjen går Scandic Norge en krevende økonomisk tid i møte. Som en følge av den økonomiske situasjonen og bortfall av arbeidsoppgaver, har selskapet besluttet å nedbemanne med om lag 1.000 årsverk»

Nedbemanningsprosessen starter i august, og får konsekvenser for flere deler av Scandics virksomhet.

– Nå vil det blant annet være viktig at myndighetene fortsetter med støtteordninger og kommer med lettelser i midlertidige restriksjoner, slik at vi kan ta oss gjennom krisen og beholde så mange medarbeidere som mulig i tiden som kommer, sier fungerende administrerende direktør Asle Prestegard i pressemeldingen.

NTB

Tyske turister bortvist av politiet

(Illustrasjonsbilde)   Foto: Arkiv

Politiet melder på Twitter om at de i Kirkenes har bortvist to tyske statsborgere fra Norge.

– Politiet har stoppet en tysk bobil og tatt en utlendingskontroll av de som var i bilen. To tyske statsborgere ble bortvist fra Norge , da tyskere per nå ikke har godkjent opphold i Norge, skriver de.

Dennis Bjerring

Funnet omkommet etter brann

En mann i 60-årene er funnet omkommet etter en hyttebrann i Vestre Jakobselv i Vadsø i Finnmark.

Politiet opplyser mandag formiddag at de ikke vil gå ut med ytterligere detaljer før pårørende er varslet.

– Hytta var overtent da vi ankom stedet i 4-tiden i natt. Den og et anneks er helt nedbrent, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Finnmark politidistrikt.

Mannen hadde status som savnet. Han var i hytta natt til mandag og ble ikke gjort rede for.

Hytta ligger tre-fire kilometer opp på vestre side av Jakobselva.

– Vi kjenner ikke årsaken til brannen, sier Syversen. (©NTB)

NTB

Båt kantret, berget seg i land på en holme

Finnmark politidistrikt skriver at nødetatene har rykket ut i forbindelse med et redningsoppdrag.

– En fritidsbåt har kantret ved Latharimoen. Alle som var i båten er på land på en holme, og skal hentes der, skriver politiet i en twittermelding.

Totalt fem personer, to voksne og tre barn, var ombord i båten da den kantret.

– De er trygt på land, kalde men ellers uskadd.

Sjekket sjåfører i Tverrelvdalen etter mye uvettig kjøring

Politiet har søndag foretatt en kontroll ved Tverrelvdalen skole etter melding om mye uvettig kjøring. Politiet har kontrollert

– 23 sjåfører ble kontrollert, ingen reaksjoner, opplyser politiet.

Politiet har også hatt en promillekontroll i Aronnes/Elvestrand.

– Kontrollert 12 sjåfører, alt ok, melder lovens lange arm.

Mange klager på festing og mye fyll

Finnmarkspolitiet melder at de natt til søndag fikk en del klager på høylytt festing i løpet av kvelden og natta. En del fester har blitt avsluttet av politiet, mens noen har fått pålegg om å dempe lydnivået.

Politiet har også måtte rykke ut til en rekke hendelser. I Alta ble en 21-årig mann og en 17 år gammel gutt ilagt førerforbud. 21-åringen hadde solfilm på bilvinduene, mens 17-åringen kjørte rundt med solfilm på vinduene til en UTV.

I Kjøllefjord måtte politiet rykket ut etter melding om slåssing på en privat adresse. Festen ble avsluttet og partene ble gitt pålegg om å forlate stedet.

– De involverte var menn i 20 og 30-årene. Ingen av dem hadde behov for legebehandling, opplyses det.

I Hesseng, i Kirkenes måtte politiet etter klager avsluttet en fest i en privat bolig hvor det var blitt utøvet noe vold.

I Vadsø ble en mann i begynnelsen av 20-årene siktet for å ha kjørt en motorvogn i alkoholpåvirket tilstand. I samme by måtte politiet rykke inn i en slåsskamp hvor flere mindreårige var involvert.

– Verger er kontaktet og forholdet vil bli etterforsket videre, opplyser politiet.

I Hammerfest ble en mann i begynnelsen av 20-årene bortvist fra sentrum for å ha laget bråk ved et utested.

En voldshendelse fant også sted ved et utested i Hammerfest. En mann i begynnelsen av 20-årene ble derfor innsatt i arrest.

Grunnet beruselse og dårlig adferd, ble en mann i 40-årene forsøkt bortvist fra sentrum i samme by. Han etterkom ikke pålegget og måtte derfor overnatte i drukkenskapsarresten.

Blåst av veien og satt i arrest

Politiet hadde en rekke ulike oppdrag i Finnmark natt til lørdag.

Blant annet ble en 19-åring Vadsø-mann gitt pålegg om å fjerne ulovlig soting fra rutene, mens en annen mann i samme alder og fra samme plass ble anmeldt for å ha «burnet» med en bil som røykla deler av sentrum.

I Repparfjorddalen hadde utrykningspolitiet en fartskontroll.

–Kvinne 18 år ble målt til 136 km/t i 80-sone. Siktede samtykket i beslaget, erkjente straffeskyld og var villig til å vedta forelegg, opplyser politiet.

I Kirkenes ble en mann, 23 år, gitt pålegg om å forlate sentrum grunnet ordensforstyrrelse ved et utested.

– Han etterkom ikke pålegget, ble dermed satt i arrest, opplyses det.

En 19 år gammel kvinne i Hammerfest ble også stanset kjørende med ugyldige dagsprøvekjennemerker. Hun ble anmeldt for dette.

I Jergul ble en trailer stanset grunnet kjøreadferd.

– Fører gitt muntlig advarsel vedrørende kjøreadferd etter flere klager inn på kjøreadferden, opplyser politiet.

To hunder i Kautokeino, en finsk lapphund sort og hvit samt en blandingshund lysebrun, mørkebrun og hvit, ble meldt savnet.

– Ta kontakt med politiet dersom det gjøres observasjon, melder politiet.

I Nordkapp ble en campingvogn har blåst av veien grunnet sterk vind. Politiet opplyser at det ikke var noen personskader.

Dette skjedde mens du sov i Alta

Natt til lørdag fant politiet i Alta en 19-årig mann sovende i beruset tilstand utenfor en skole. Politiet måtte kjøre vedkommende hjem.

Ei 16 år gammel jente ble ilagt førerforbud for å ha kjørt UTV med større ytelse enn hun hadde førerkort for, mens en annen ung mannlig fører av en mopedbil. ble gitt forelegg grunnet ulovlig mørklegging av sideruter og frontrute.

Politiet måtte også gi muntlig pålegg om å dempe en høylytt fest som foregikk i en bopel på Thomasbakken.

Grønt lys for Europa-ferie – men bare til land med lav smitte

Statsminister Erna Solberg på pressekonferansen om koronasituasjonen og reiser.  Foto: Annika Byrde / NTB scanpix

– Sånn som det ser ut akkurat nå, ville for eksempel Tyskland vært grønt, Portugal rødt, mens Spania er det vi kan kalle for grått fordi vi nå ikke har gode nok data for å vurdere det ut fra kriteriene, sa helseminister Bent Høie (H) da han og regjeringen presenterte de nye reiserådene torsdag.

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppgave å lage et kart over hvilke land som oppfyller et sett med objektive krav til smittesituasjonen. De landene som får grønt lys, blir godkjente feriedestinasjoner for nordmenn, og samtidig får turister fra disse landene slippe inn i Norge uten karantene fra 15. juli.

Kan endres

Kartet for Schengen- og EØS-området vil være klart 10. juli og skal deretter oppdateres hver 14. dag i takt med smitteutviklingen.

– Man kan altså risikere at man booker ferie på et tidspunkt hvor et land har lavt smittetrykk, noen uker senere kan landet ha fått en forhøyet smitterisiko og ikke lenger oppfyller kriteriene. Da må man i karantene når man kommer hjem. Man kan også risikere lokale restriksjoner. Blant annet har Tyskland nå stengt to områder ned på grunn av smitteutbrudd, det samme har en region i Spania gjort, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun understreker tydelig at det er stor usikkerhet rundt situasjonen.

– Dette er ikke bare opp til norske myndigheter å bestemme. Det er faktisk situasjonen på smitte som er avgjørende. Så det å reise utenlands innebærer en betydelig uforutsigbarhet, understreker Solberg.

Gotland mister godkjent-stempel

Hvis du vil ha forutsigbarhet må du planlegge for å feriere i Norge, ifølge statsministeren. Med seg på pressekonferansen hadde hun et ferskt eksempel på at reiserådene kan endres fort. Hun kunne fortelle at nordmenn ikke lenger kan reise til Gotland i Sverige uten å havne i karantene, slik man har kunnet gjøre de to siste ukene.

– FHI kommer i dag med en oppdatert vurdering som viser at smittesituasjonen på Gotland ikke lenger oppfyller kriteriene, sa Solberg på pressekonferansen.

Bortsett fra Sverige kan man fortsatt reise til alle øvrige deler av Norden uten karantene ved hjemkomst.

– Ikke oppfordring

Parallelt med at regjeringen har stilt krav om karantene ved hjemkomst fra Europa, har også de offisielle rådene fra UD vært å unngå reiser utenfor de «godkjente» områdene i Norden.

Etter hvert som karantenereglene endres, vil også UD oppdatere sine reiseråd.

– Selv om UD fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene som FHI anbefaler, så er ikke det en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise, må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, understreker utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun legger til at smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt.

– Hver enkelt bør tenke nøye gjennom om det er nødvendig å reise, sier utenriksministeren.

NTB-Marius Helge Larsen

Fører stanset med mistanke om ruspåvirkning

Illustrasjonsilde.  Foto: Arkivfoto

En kvinne ble torsdag formiddag stanset i Alta av utrykningspolitiet mistenkt for kjøring med bil i narkotikapåvirket tilstand.

Kvinnen ble tatt med til legevakten for blodprøve, melder politiet.

Kristine Jonas

En mistet lappen og syv fikk forelegg

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

Finnmark politidistrikt kan onsdag kveld fortelle at høy fart fikk konsekvenser for åtte bilister.

Det skjedde på fjellovergangen Sennalandet, der det ofte gasses litt ekstra på.

Utrykningspolitiet kunne etter fartskontrollen oppsummere med følgende: Syv forenklede forelegg ble skrevet ut og det ble gjort ett førerkortbeslag.

Høyeste fart var 116 km/t i skiltet 80-sone.

Slukket skogbrann i Masi

  Foto: Google Maps

– Det har vært en liten lyng- og skogbrann i Masi, forteller vaktleder Stian Labahå ved 110-sentralen.

Brannen er under kontroll og i etterslokkingsfasen.

– Vi fikk melding om at folk så røyk fra terrenget, sier Labahå.

Ifølge politiets operasjonssentral skal brannen ikke være langt fra barnehagen, og skal være av en viss størrelse.

Brannvesenet skal likevel ha god kontroll på brannen.

Rykker ut til ulmebrann

Illustrasjonsbilde  Foto: Arkiv

110 Finnmark melder tirsdag ettermiddag at Alta brannvesen rykker ut til en ulmebrann.

– Det er ikke snakk om en stor brann ifølge de som var først fremme, skriver 110-sentralen.

En melder i Bossekop kom over en mindre brann i lyng og gress.

– Melderen har klart å slokke det meste, men hadde ikke nok vann. Så da måtte brannvesenet trø til, forteller vaktleder Jarleif Sørensen ved 110-sentralen.

Det er ingen fare for bygninger eller hus.

Fant bilen etter tips

Politiet opplyste mandag kveld at de hadde fått melding om en stjålet motorvogn i Alta.

Det var snakk om en grønn Honda CRV.Tirsdag morgen opplyser politiet at de har funnet den aktuelle bilen, med god hjelp fra publikum.

– Vi foretar åstedsundersøkelse av bilen nå, skriver operasjonssentralen.

Rykket ut til Melkøya

Equinors anlegg på Melkøya.   Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Finnmark politidistrikt meldte i natt at nødetatene i Hammerfest har rykket ut til Melkøya.

Det skjedde i forbindelse med utslipp av propan- og etangass. Det gir brann- og eksplosjonsfare, men det vurderes å være lite skadepotensial i situasjonen.

Sendere meldte politiet at bedriften har fått stanset lekkasjen og har kontroll på situasjonen. Nødetatene har avsluttet på stedet.