Raspet "potetmos"

• 1 kg skrellt, kokefast potet

• 100 gram meierismør

• 250 gram baconterninger

• 1 purreløk

• 2 ts tørket timian

• 1 ts grovmalt pepper

• 1 ts salt

1. Tern bacon og fres i smør, pepper og timian

2. Ta pannen fra varmen og tilsett ternet purreløk

3. Halvkok skrelt potet i lettsaltet vann

4. Avkjøl potet

5. Rasp potet

6. Bland inn baconblandingen

7. Lag porsjonsformer eller lag en stor form

8. Smør på litt seterrømme og dryss over raspet god ost

9. Steik på 200 grader i 30 min

10. Nyt

Vaniljesaus

• 1 liten løk

• 1 vaniljestang

• 1 kvast fersk rosmarin

• 7 dl vann

• 3 dl kremfløte

• 2 ss viltbuljong

• 60 g meierismør

• 60 g hvetemel

1. Fres smør og løk lett brunt

2. Tilsett hvetemel og brun til lysebrun jevning

3. Tilsett resten og kok opp

4. Smak til med salt og pepper

5. Ja, det VAR bare det. Enkelt og perfekt!

Finnebiff i ”egen høye”

Legg merke til at jeg ikke bruker "vanlig" skavet reinkjøtt, men heller kjøper en surret reinsteik. Den er er billigere og du er garantert ordentlig kjøtt. De små overprisete posene med finnebiff er ofte bare brusk, rusk og ræl. Kjøp steik! Tin kjøttet helt og la det bli romtemperert før du steiker det i glovarm panne. Det er noe forbannet TULL at finnebiff skal steikes fra "halvfrosset" tilstand. Også reinkjøtt blir stresset av slik skandaløs behandling! Derfor, TIN kjøttet ordentlig :-)

Ps! ”Vanlig” reinskav kan SELVFØLGELIG også brukes

• 2 kg reinsteik

• 2 løk

• 1 rød paprika

• 1 gul paprika

• 1 fennikel

• 5 ss balsamicoeddik

• 3 ss soyasaus

• 2 ss reinsdyrsfond

• 2 dl vann

• Salt og pepper

1. Legg reinsteika i kjøleskap et par timer, blir lettere å skave av den

2. Freses i varm panne sammen med grønnsakene

3. Bruk to panner til denne mengden

4. Tilsett resten

5. Kok i ti minutter

6. Skru av plata og sett på lokk

7. La stå og hvile seg i en times tid eller til neste dag eller når du enn måtte finne på å nyte herligheten

8. Varm kjapt opp

9. Ja, nå er det varmt. Du må legge det opp før maten blir kald! Hva ER det du venter på?!

Tyttebæris

• 500 gram vaniljeis

• 250 gram rørte tyttebær

1. La isen stå i kjøleskapet ca 1/2 time

2. Rør inn tyttebærene

3. Frys ned igjen

4. Brukes umiddelbart, eller lagre hvis du er av den typen som kan la godsaker ligge i månedsvis