Kommunestyret i Kautokeino gikk torsdag inn for å etablere et samisk rusomsorgstilbud i den vesle bygda. Oppstarten skal skje raskest mulig, men forutsetter godkjenning fra Helse Nord. Kautokeino kommune skal betale byggets driftsomkostninger, mens det er selskapet KOA Psykisk Helse AS som bærer kostnadene ved lønn til de ansatte. Med dette vedtaket holder kommunen Husbanken på armlengdes avstand. Husbanken har allerede sendt faktura på 3,3 millioner kroner til kommunen, denne regninga må betales om senteret i Máze ikke kommer i drift. Kommunen søker nå om utsettelse på regningen til Husbanken.

Samtidig besluttet kommunestyret å undersøke hvilke muligheter som finnes for å få hjelp fra Sametinget til å bedre situasjonen for de eldre i Maze.

Steile fronter

Før kommunestyret landet vedtaket om å satse på rusbehandling, var det tildels høy temperatur i salen.

Bakgrunnen var blant annet at Samefolkets partis kandidat, Klemet Erland Hætta, la fram en alternativ plan som han mente burde presenteres for KOA, som planlegger etablering i Máze med 16 arbeidsplasser.

Hætta ønsket å la de eldre i bygda få bo i det nokså nybygde bo- og servicesenteret, mens KOA kunne få tilbud om å drifte sin virksomhet i grendehuset i bygda, som likevel står tomt.

Rådmann Kent Valio ristet på hodet under Hættas fremlegg. Dette fikk Máze-mannen til å tenne på alle plugger.

– Når en politiker har ordet og en som sitter ved siden av deg, ordfører, rister på hodet, så vil jeg si at jeg forventer alminnelig folkeskikk, sa Klemet Erland Hætta.

Han hadde et alternativt budsjett for å få drift i servicesenteret, og viste til hvordan kostnadene kunne dekkes uten andre kutt.

Tidligere vararordfører Hans Isak Olsen gikk på talerstolen og belærte ordføreren fra KS-håndboka om møteskikk og møteledelse.

– Det handler om å oppføre seg ordentlig i møtet, og ordføreren skal påse at reglene følges, sa Olsen, som ivret for å få drift i bygget og ikke gjøre dette til en større og annen sak. Olsen representerer Fastboendes liste i Kautokeino.

Rådmann Kent Valio trekker på skuldrene over hoderistingen:

– Når representantene kommer med uriktige opplysninger, så er jeg nødt til å reagere på et vis for ikke å bli tatt til inntekt for dette. Samtidig uten at jeg skal delta i debatten i altfor stor grad, sier Valio.

Alternativt forslag

Klemet Erland Hætta fikk ikke gehør for sitt forslag. Han ville likevel vite mer om hvordan kommunen ville legge til rette for KOA sin drift i bo- og servicesenteret, som han mente de eldre i Máze burde få flytte inn i.

– Hvis KOA, som gikk med 13 millioner i overskudd i fjor, skal ha 10 institusjonsplasser og ansatte som bor på institusjonen, så lurer jeg på hvordan man ser for seg å få plass til det?

Hætta påpekte at det opprinnelig var lagt opp til boliger for fire eldre.

– Så er det ikke slik at man er negativ til KOA i Máze. De to folkemøtene viser bare at man mener de eldre bør få beholde bo- og servicesenteret.

Han fikk støtte fra Hans Ole Eira fra Flyttsamelista. Han roste Hætta for at han hadde satt seg grundig inn i saken og gjort sin egen vurdering av hvordan kommunen kan gjenåpne senteret for eldre. Samtidig som KOA får tilbud om å benytte seg av grendehuset til sin tiltenkte aktivitet.

Anton Dahl fra Venstre fryktet man nå ville rote vekk hele tilbudet fra KOA.

– Får vi til denne etableringen så redder vi bygda, skolen og butikken, sa han til kommunestyret.

Og flertallet gikk for formannskapets innstilling om å gå videre med planene om etterverns- og rusinstitusjon i «nybygget.»