Torfinn Reginiussen mener Ulf Syversen misbruker sin posisjon som styreleder i Helse Finnmark til å fremme personlige meninger og holdninger.

I dag trakk Reginiussen seg fra styret i helseforetaket med umiddelbar virkning – i protest mot Syversens uttalelser i Finnmark Dagblad om helsesituasjonen i Alta.

I Finnmark Dagblad mandag rosemalte Syversen helsetilbudet for altaværinger, og påpekte at Alta har 17 spesialisthjemler, tre flere enn ved sykehuset i Hammerfest.

– For det første har vi ikke 17 hjemler, men fire. For det andre misbruker Syversen sin posisjon som styreleder i Helse Finnmark til å fremme personlige meninger og holdninger. I saken i FD gir Syversen uttrykk for fakta og holdninger jeg som styremedlem i Helse Finnmark ikke kan stå inne for, sier Reginiussen til Altaposten.

– Har ikke tatt ansvar

Han påpeker at spesialisthelsetilbudet i Alta ikke var sak på styremøtet 29. august, og finner det merkelig at styrelederen uttaler seg til media om en sak som ikke har vært drøftet i styret, og uten å avklare sine uttalelser med det øvrige styret.

– Som styremedlem har jeg ikke hatt mulighet til å imøtegå de fakta og holdninger som styrelederen uttaler til FD. Den reelle situasjonen for spesialisttilbudet i Alta er at det fortsatt er store utfordringer, samt at Helse Finnmark ikke har tatt ansvar for å videreutvikle tilbudet de siste årene, slår Reginiussen fast.

– Det er mulig Syversen har uttalt seg som privatperson, men som styreleder i helseforetaket kan han ikke uttale seg om helsesaker som privatperson. I slike saker har han bare en hatt, og det er styrelederhatten. Det betyr at det han fronter utad må være tuftet i styret i forkant, understreker Reginiussen.

Tilliten til Syversen ble ikke sterkere av at sistnevnte gjorde seg utilgjengelig mandag, og verken besvarte gjentatte telefonoppringninger eller flere sms-er fra Reginiussen.

– Det er dårlig at styrelederen ikke svarer på henvendelser fra et styremedlem.

– Hva viser det?

– Det får du nesten spørre han om.

Har ikke nådd fram

Reginiussen sier han har forsøkt å gjøre utviklingen i Alta til et tema i styret. Det har imidlertid vært liten interesse for saksfeltet.

– Vi har mange utfordringer i forhold til kapasitet og bredde i tilbudet i Alta, og slik jeg ser det så har ikke HF viet dette noe særlig oppmerksomhet de siste årene. Og siden HF ikke har gjort jobben sin, blir foretaket nå overstyrt av Helse Nord, slår Reginiussen fast.

Helse Nord har som kjent tatt initiativ til en gjennomgang av helsetilbudet i Alta, der HF bare har en bisitterrolle. De første konklusjonene i dette arbeidet er ventet ved årsskiftet.

– Syversen er kjent med dette arbeidet, og burde ventet til utredningen er ferdig med å uttale seg om helsetilbudet i Alta, påpeker Reginiussen.

Med Reginiussen ute har ikke fylkets mest folkerike region noen stemmer igjen i styret. Muligheten for å påvirke er borte.

– Det er viktig at Alta har en stemme i ulike fora, men jeg føler ikke at min stemme er den riktige slik dette har utviklet seg. Jeg har ikke nådd fram med det jeg har hatt å komme med, og det har vært lite fokus på helsetjenestene i Alta, sier Reginiussen.

– Hvilke grep har du tatt i styret for å utvikle helsetilbudet i Alta?

– Jeg har prøvd å komme med mine synspunkter på hvor viktig det er å bygge opp en desentralisert tjeneste på et sted der det bor 20.000, særlig når man skal dreie virksomheten fra at pasienter skal ligge inne på sykshus til dagbehandling. Da er det mer fornuftig å bygge opp tilbud nær pasientene, påpeker Reginiussen.

Står fast på budskapet

Ulf Syversen står imidlertid fast på sitt budskap.

Ifølge Syversen er helsetilbudet i Alta mye bedre enn alle andre steder i Finnmark.

– Utfordringen med å gi et godt tilbud til folk er mye større i Sørvær og Gjesvær enn i Alta, understreker Syversen.

Han understreker videre at han synes det er oppriktig synd at Torfinn Reginiussen ønsker seg ut av styret.

– Torfinn er en som har bidratt veldig mye med sin fagkompetanse. Han har vært fantastisk å ha i styret, skryter Syversen.

Selv mener han at han synger på siste vers som styreleder, etter å ha sittet i posisjonen i mange år.

– Betyr din hyllest av Reginiussen at du gjerne ser han som ny styreleder?

– Det er Helse Nord som utnevner styret. Personlig tror jeg vi skal være forsiktig med å ha styreleder fra Alta eller Hammerfest, for denne personen kan da fort bli mistenkeliggjort for avgjørelser som tas.

– Større utfordringer i andre deler av Finnmark

Syversen sier han ikke kjøper Reginiussens utsagn om at Alta sjelden er tema i styremøtene i helseforetaket.

– Vi har vel vært innom Alta i hvert eneste styremøte, i en eller annen sammenheng. Men utfordringene er mye større i andre deler av Finnmark. Vi har dette med samhandlingsreformen, vi har en stor utbygging i Kirkenes på gang, vi har temaer som fristbrudd og ventetider og vi har stadige orienteringer om den utredningen Helse Nord holder på med tilbudet i Alta.

– Er det mye gnåling fra Alta?

– Jeg synes ikke det. Det er i Alta det bor flest og dermed er det også der det er flest som mener noe, derfor hører vi mye fra Alta. Men det er veldig konstruktivt. Det som Alf Bjørn har tatt opp om radiograf, er for eksempel veldig konstruktivt, fastslår Syversen.