Fredag for snaue to uker siden gikk det nesten galt for teknikeren fra Alta Kraftlag, da han ute på Hakkstabben kraftverk på Seiland skulle gjennomføre en kontroll på en spenningsregulator.

Med en spenning på over 600 volt fikk montøren seg en skikkelig «karamell» da utstyret svikta.

– Vi er rimelig sikre på at måleinstrumentet har sviktet under målingen, og skapte små lysbruer/kortslutninger mellom målepinnene og inn mot sikringen da teknikeren skulle kontrollere spenningen. Når det først starter, forurenses lufta og de små gnistene skapte full korstutning inne på sikringen, forteller Administrerende direktør ved Alta Kraftlag, Per-Erik Ramstad.

– Heldigvis fikk han ingen strømgjennomgang, men fikk en 2. grads forbrenning på hendene. De er jo fintfølende «instrumenter», så det er klart det er ubehagelig, sier han

Sendte helikopter

Ramstad forteller at montøren selv kontaktet kraftlaget og rapporterte om hendelsen.

– Det var aldri snakk om noe dramatikk, men vi sendte ut et helikopter til Seiland for å få han til Hammerfest sykehus til behandling fortest mulig. De var to stykker på kraftverket, så han fikk hjelp til å kjøle ned hendene og ventet på helikopteret.

Kraftlaget tok kort tid etter kontakt med alle de nødvendige instanser for å rapportere hendelsen.

– Vi melder så fort som mulig ifra til etatene i tilfelle de skal være interesserte i å komme på stedet eller gjøre undersøkelser med en gang.  DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), arbeidstilsynet og politiet ble varslet og  tterforsker saken, men så langt har vi ikke fått noen reaksjoner, sier direktøren.

Rydder opp

Er det noen måte uhellet kunne blitt unngått på?

– Vi kunne ha vært tidlig ute for å skiftet ut måleinstrumentet, men det er vanskelig å forutse at det er en feil i instrumentet. Så det er det vi kommer til å gjøre er å gå gjennom alt, se på utskifting og rett og slett kassere utstyret som ikke holder mål, sier Ramstad og legger til:

– Kraftlaget gjør mye for å unngå skader. Og vi samarbeider med arbeidstilsynet, politiet og DSB fro å bidra med det vi kan. Det er uansett en trist sak for oss at noen skader seg, avslutter Ramstad.

Oppretter sak

Etterforskningsleder ved Alta lensmannskontor, Svein Erling Mikalsen, forteller at politiet de vil jobbe tett med arbeidstilsynet i etterforskingen av saken.

– Vi vil etterforske arbeidsulykken, men vi avventer alltid arbeidstilsynet sine vurderinger før vi eventuelt oppretter en straffesak ut av det, opplyser Mikalsen.

foto
UHELDIG: Direktør i Alta Kraftlag, Per- Erik Ramstad, sier at de vil rydde opp i utstyret etter at en tekniker fra kraftlaget utløste en kortslutning på 600 volt, og fikk selv 2. grads forbrenning på hendene. Foto: Arkiv