Det sikret stortingsplass, etter jevn innspurt med Frank Bakke-Jensen, som dermed måtte nøye seg med utjevningsmandatet.

– Dette er en stor inspirasjon for oss i Alta Senterparti. Klarer vi å holde på halvparten av Sp-velgerne om to år, så er vi plutselig inne med 3-4 mandater, sier Jan Martin Rishaug, enmannsgruppa for partiet i Alta kommunestyre.

Fikk ikke sove

Som ventet fikk Sp et pangresultat med 14,9 prosentpoeng og enorm fremgang fra forrige valg. Hele 11,2 prosentpoeng pluss for å være mer nøraktig. I Alta fikk han også god drahjelp med 14,2 prosentpoengs oppslutning, fram 11,8.

– Jeg er veldig skuffet hvis jeg ikke kommer inn. Jeg er tross alt over 60, sa Geir Iversen til Mediehuset Altaposten da vi var innom valgvaka på Scandic. Nervedramaet endte imidlertid bra for Iversen.

– Jeg innrømmer at jeg trippet nervøst rundt. Pendelen slo begge veier, oppsummerer Iversen. Da 95 prosent av stemmene var opptelt hadde han 180 pluss i forhold til Bakke-Jensen.

– Jeg var overrasket. Jeg trodde duellen skulle bli mot Frp, avslører Iversen.

– Hadde det blitt utjevningsmandat kunne verden sett annerledes ut, medgir Iversen.

Taper store saker

– Hva nå?

– Det er godt spørsmål. Jeg fikk ikke sove før fem om natta etter thrilleren, på grunn av det spørsmålet. Det er mye praktisk som skal ordnes med perm fra jobb og bolig, så er jeg mer enn klar til å starte på kampen mot sentralisering og for kystflåten, fastslår Iversen.

Valgvinneren er klar over utfallet nasjonalt gjør at saken om sammenslåing av Troms/Finnmark, Bell-helikoptrene i Bardufoss og nedleggelse i Andøya i realiteten er tapte saker.

– Vi må krumme nakken og gjøre en politisk jobb, medgir han

Jan Martin Rishaug forteller om en fantastisk valgkveld. Senterpartiet i Alta har stått på stand og jobbet hardt.

– Vi skjønte at mange Ap-velgere ville komme til Sp. Mange sa det. Sykehussaken er en ting, men det er mange som er misfornøyd med sentraliseringskjøret, også i forhold til skolesaken. Vi har gode forutsetninger for å få bedre fotfeste i Alta, sier han.