Onsdag morgen døde Ellen Inga Brita Olavsdatter Hætta etter lengre tids sykdom. Hun tilbrakte den siste tiden med flere av sine nærmeste rundt seg. Med bortgangen har en familie mistet sin ektefelle, sin mor og bestemor. Hun etterlater seg tre barn og ni barnebarn.

Men i tillegg til å miste et familiemedlem, en slektning og en venn i Ellen Inga O. Hættas bortgang, har også lokalsamfunnet mistet en viktig stemme, mener leder for Kautokeino Høyre, Ante Bals.

– Det er vanskelig å tro at dette er skjedd. Selv om vi har visst at hun har vært syk lenge, så er det ikke mulig å forberede seg på noe slikt. Det er et stort savn for oss. Og det er et stort tap for hele det samiske samfunnet, sier han.

Som leder for Kautokeino Høyre de siste årene, minnes han Ellen Inga som et forbilde, men også som en venn:

– Hun har vært en person som jeg har ansett som en nær venn av min familie, og av meg, i tillegg til å være en viktig støttespiller politisk.

Lang og bred karriere

Gjennom 40 år har Hætta vært en viktig stemme for hjembygda Kautokeino og for en rekke samepolitiske saker.

Hennes politiske karriere i Høyre tok for alvor til i 1983, da hun ble valgt inn som kommunestyrerepresentant for partiet. Etter en periode som medlem i kommunestyret, kunne hun ta over ordførerklubba i 1988.

Men den politiske karrieren var på langt nær over etter at hun ga fra seg ordførerklubba. I perioden 2004–2005 var Ellen Inga en markant stemme inn mot Bondevik II-regjeringen, som statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet.

Lista over tidligere verv er lang, og fram til hennes død hadde hun fortsatt en rekke aktive verv, fremgår av hjemmesidene til Høyre. Her står hun oppført som leder for arbeidsutvalget til Høyres samepolitiske utvalg, som leder for arbeidsutvalget til Troms og Finnmark Høyre, som kandidat for Finnmark Høyre, nestleder i foreningsstyret i Kautokeino Høyre og som varamedlem til kommunestyret.

Ellen Inga O. Hætta var en aktiv bidragsyter i samfunnslivet i Kautokeino også på sine eldre dager. Her under markeringen etter vigslingen av gudshuset i Maze. Hætta fikk mye av æren for gjenoppbyggingen av «Maze Zion». Foto: Bernhard Hienerwadel

Så omfangsrik har hennes politiske karriere vært, at lokallagsleder Ante Bals sliter med å holde oversikt.

– Det er så mye at jeg nesten ikke vet hvordan jeg skal oppsummere dette, sier han.

– Hun har hatt en lang rekke viktige verv. Det viser hva for et «ja-menneske» hun var. Ble hun spurt, så tok hun jobben.

Åpen, ærlig og engasjert

Når han blir bedt om å beskrive hvordan Hætta jobbet fram saker politisk, har han mye godt å si:

– Hun hadde alltid et bredere perspektiv, der hun så saker i en større sammenheng. Hun var åpenbart veldig engasjert, og hun ga aldri opp - selv da hun opplevde store tilbakeslag. I stedet for å bruke tid på å dvele ved tilbakeslagene, så kjempet hun videre for å ved neste korsvei rette opp i det hun mente var dårlige løsninger. Åpenhet og ærlighet var alltid viktig, også overfor politiske motstandere, sier Bals.

– Hva får det å si for Kautokeino Høyre at dere nå har mistet Ellen Inga?

– Hun har båret oss i mange, mange år. Det er hun som i realiteten har vært Kautokeino Høyre i mange år. Selv i perioden der jeg har vært leder, så er det hun som har hatt nettverket, kontaktene, erfaringen og kompetansen. For oss er dette et kjempestort tap. Og for meg personlig er dette et stort tap, sier Bals, før han utdyper:

– Da hun var reindriftssjef var hun min sjef, og hun ble også min største støttespiller, til og med før jeg begynte i politikken. Som reineier husker jeg godt at hun var veldig opptatt av likebehandling av reineierne. Uansett hvor man ringte fra, skulle man få samme råd, få samme svar og man skulle forholde seg til de samme reglene.

– Gjennom politikken har hun vært en viktig person for meg, også på det personlige plan. Jeg har sett og lært hvordan hun har jobbet for samepolitikken, hvordan hun har løftet fram saker hun brant for - ikke minst når det gjelder opplæring i og på samisk. Hvordan hun har fått venner og allierte som hun har jobbet sammen med. Nå er jeg jo inhabil, men jeg har egentlig bare godt å si om henne. Hun har gjort utrolig mye for Kautokeino kommune og for det samiske samfunn. Selv om det jo er altfor tidlig, fordi hun fortsatt hadde så mye å gi, så er det en stor kapasitet som nå får velfortjent hvile.

Utenfor politikken var Hætta rektor for barne- og ungdomsskolen fra 1973 til 1987. På 90-tallet var hun direktør i Samisk utdanningsråd, fram til hun i 1999 tok på seg rollen som avdelingsdirektør ved Sametinget, hvor hun ble til 2001 da jobben som reindriftssjef ble ledig. I ni tidvis turbulente år ledet hun det som da hette Reindriftsforvaltningen.

I 2010 søkte hun på stillingen som rektor for Samisk videregående skole og reindriftsskole, en stilling hun fikk og kunne trå inn i i 2011. Her ble hun til hun pensjonerte seg, i 2021.

Hun var engasjert til det siste i viktige samiske saker.

Ellen Inga O. Hætta var født 17. juni 1953 i Kautokeino. Hun ble 69 år gammel.