Utstyrt med harde fakta, hevder fastlege Olav Gunnar Ballo at styreleder Ulf Syversen i Helse Finnmark farer med tøv når han tegner sitt bilde av spesialisttilbudet i Alta. Syversen har pekt på at Alta har 17 «spesialiteter», mens Hammerfest bare har 14. Konklusjonen hans er dermed at Alta har det beste helsetilbudet i fylket.

– Det er kanskje sant av vi har mange spesialiteter, men det er uansett et meningsløst tall å slenge ut i denne debatten. Det spiller ingen rolle hvor mange forskjellige mennesker som er innom Alta i løpet av ett år, det viktige er hvor mye tid disse bruker her, mener Ballo, som har fått ferske tall fra Helse Finnmark på spesialistaktiviteten i år. De viser at totalt 13 ambulerende spesialister har vært til sammen 238 arbeidsdager i Alta til nå i år. På årsbasis utgjør de ambulerende spesialistene 1,5 årsverk. I tillegg kommer de faste spesialistene med hjemmel i Alta, som utgjør 4,25 årsverk.

– Styreleder Syversens utsagn om at spesialisttjenesten i Alta er «mer omfattende» enn det folk tror, kan det dermed være behov for ham å utdype, mener Ballo.

– Ikke en virkelighet vi kjenner igjen

Den tidligere toppolitikeren leder forumet for fastlegene i Alta, og sier at ingen av fastlegene går rundt og synes synd på seg selv eller befolkningen.

– Ingen mener at vi skal ha det så mye bedre enn alle andre i Finnmark, men det handler om volumer og at det bor 20.000 her. Vi ser på listene våre og på legevakta hver dag at vi har alvorlige hendelser som i sum er det samme som de to sykehuskommunene Kirkenes og Hammerfest. Det er dette vi snakker om, og da er Syversens sammenligning med helsetilbudet i Sørvær ikke å treffe blink, for å si det litt forsiktig. Poenget er at man er nødt til å tilpasse helsevesenet til folkegrunnlaget, og når Syversen sier at vi har et bedre tilbud enn i Hammerfest, da er det en virkelighet vi som fastleger overhodet ikke kjenner oss igjen i, sier han.

– Planer om opptrapping

Klinikksjef Berit Sofie M. Bongo sier det er mulig det kommer en opptrapping av virksomheten utover høsten.

– Det vurderes flere dager med ambulerende ortoped og anestesilege enn først planlagt, for å ta unna ventelistene, opplyser hun.

Tallene Ballo har fått fra Helse Finnmark mangler aktiviteten til anestesilege og jordmor. Ifølge Bongo er det anestesilege til stede hver gang ortopeden er på ambulering.

– Og jordmor har vi på besøk to dager hver andre uke, opplyser Bongo.

Antall dager med ambulerende spesialister:

Revmatolog 13

Nevrolog 17

Nefrolog 15

Allergolog 11

Hudlege 43

Gynekolog 10

Kirurg 15

Ortoped 59

Hjerte/lungeleger 9

Barnelege 16

Urolog 10

Dietist 10

ØNH 10

Totalt 238

Faste spesialister

Indremedisiner 100 %

Fysikalsk medisiner 50 %

ØNH 100 %

Øyelege 75 %

Gynekolog 100 %