– Bilene koster 1,2 millioner kroner per stykk og er en nytelse å kjøre, smiler Tangen som selv hentet bilene fra Skåne hvor de har blitt innredet etter ønske fra sjåførene i Alta.

Kvalitet og stil

Allerede i begynnelsen av neste uke kan folk få øye på den første av de to nye svært i øyenfalne ambulansene.

– Bilene er godkjent og skiltene er på vei i posten. Det eneste som mangler er radioer og helsesamband. Det må vi bruke et par dager på å få montert inn. Først i den ene, deretter i den andre bilen, forklarer Tangen.

Sjefen sjøl mener det er viktig at sjåførene har skikkelige arbeidsforhold og er glad bilene nå er på plass.

– Vi skal huske på at hver av bilene ruller rundt 100.000 kilometer i året. De fleste av disse kilometerne på langtur til og fra Hammerfest. Med så mye tid på veien er det viktig med skikkelig utstyr. Denne bilen, en Mercedes 280 CDi med 197 hestekrefter, er bygd av kompositt og veier kun rundt to tonn, rundt 300 kilo mindre enn de gamle. Den går faktisk på under literen på landeveien, forklarer han.

Drevet i 50 år

Bjørn er i slutten av 50-årene og har ikke rukket å planlegge hva han skal finne på når Helse Finnmark overtar ambulansedrifta fra 1. januar 2008.

– Selv har jeg kjørt ambulanse i 34 år. Vi har drevet med ambulansekjøring i familien i nøyaktig 50 år. Sånn sett passer det godt å gi seg nå. Men litt vemodig er det selvsagt. Vi har holdt på lenge, kommenterer han.

Nye krav gjør at Tangen ikke får lov til å drifte ambulansene lenger. Det offentlige skal ha denne oppgaven. En sak han tar til etterretning.

– Det nytter ikke å kjempe i mot. Sånn er det bare og da er det bare å innrette seg etter det.

Ut på to minutter

Tangen Co jobber for tiden med å finne løsning på hvordan den nye ambulanseplanen skal kunne gjennomføres.

– Døgnvakt er et must og noe alle i Alta fortjener. Målet er at vi skal kunne være i bilen i løpet av et par minutter etter at vi blir utkalt. Jeg hadde håpet at vi skulle vært i sving ganske snart, men vi har mange nye som skal inn i jobben og vi har så langt ikke fått personellet på plass. Hvis alt klaffer kan vi kanskje ha ordningen i sving fra 1. januar, men det spørs om også denne datoen kan komme litt for fort, legger han til.

FANCY: De to nye ambulansene til Bjørn Tangen blir godt synlig i bybildet og på veiene. Som vi ser er blålysene integrert i taket. Foto: Rune Østlyngen