Alle i Alta kommune som er 65 år og eldre kan nå melde seg for 4. dose, sier kommuneoverlege Anne Herefoss Davidsen.

– Det er foreløpig ingen anbefalinger for de under 65 år, og det er utenfor indikasjonen fra FHI, så det har vi ikke anledning til å gi, sier hun.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler en ny oppfriskningsdose for følgende målgrupper:  • Personer 75 år og eldre og sykehjemsbeboere • Personer 65-74 år

Oppfriskningsdose kan tilbys tidligst 4 måneder etter siste vaksinedose.

Gjennomgått omikroninfeksjon ser ut til å gi en lavere grad av immunstimulering sammenlignet med tidligere varianter. Anbefalingen om ny oppfriskningsdose for nevnte målgrupper gjelder derfor uavhengig av om man nylig har gjennomgått infeksjon.

Tidsintervall fra tilfriskning etter gjennomgått infeksjon til ny oppfriskningsdose bør være minimum 3 uker, men et lengre intervall vil som regel gi en bedre immunrespons.

FHI vil senere vurdere behov for ny oppfriskningsdose til de under 65 uten underliggende risikotilstander, på et senere tidspunkt når det foreligger mer informasjon om videre smitteutvikling. Dersom situasjonen tilsier det kan det også bli aktuelt å tilby nye doser i løpet av vinteren til de som mottar en oppfriskingsdose nå i sommer.

Lite ventetid

Helsesykepleiere er klare på kommunens vaksinekontor på Parksenteret, til å ta imot flere som ønsker vaksine. Mange har ikke fått alle de første tre dosene, og for de over 65 tilbys nå altså en 4. dose.

– Vi jobber nå på vaksinekontoret og per nå har vi lite og ingen ventetid på koronavaksineringen. Vi får daglig mail med ønske om time til 4. dose, forteller helsesykepleier Marit Konst.

  • Også apotekene Apotek1 og Boost på Elvebakken og i Bossekop tilbyr koronavaksine.

  • Du kan lese mer om koronavaksinasjon og anbefalinger på Alta kommune og FHI sine nettsider.

Kommuneoverlege Anne Herefoss Davidsen. Foto: Arkivfoto